allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenEen eigen bedrijfEen webwinkel beginnen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een webwinkel beginnen

donderdag 22 mei 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Tegenwoordig is het belangrijk om aanwezig te zijn op internet, omdat het voor steeds meer consumenten een natuurlijke en vertrouwde bron van informatie is. Ook de permanente beschikbaarheid is voor steeds meer mensen belangrijk.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een onderneming in Frankrijk starten (2)
Beoordeling:
Bezoeken: 268
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het maken van een website

Het opzetten van de website is de eerste stap om een e-commerce activiteit te beginnen.

Aanwezigheid op internet?

Voor de handelaar is het een nieuwe etalage die het klantenbestand kan verhogen. Het laat hem toe te communiceren met (potentiële) klanten om hen snel op de hoogte te houden van nieuwe aanbiedingen, kortingen, enz.

Je kunt twee soorten websites maken:

ofwel een eenvoudige etalage op het internet, in dat geval zal de site "passief" zijn;
of een online winkel, waarin klanten direct via het internet kunnen kopen van het internet. Je voert dan elektronische handel (of e-commerce), in welk geval de site "actief" is.
 

Een online winkel brengt wat extra logistieke uitdagingen met zich mee, zoals je hieronder kunt lezen bij elektronische handel.

De aard van de website leidt tot specifieke regels rond intellectueel eigendom en belastingen.
Het kiezen van een provider

Wees heel voorzichtig bij het samenstellen van het "pakket" bij het creëren van de website. Het is een zeer technisch stadium en het is zonder meer aan te raden om een ​​professional te gebruiken bij zowel het technische gedeelte als de lancering van de site.

Het maken van een website die niet alleen het maken van een interface die voor iedereen op het internet toegankelijk is. Zorg er bij het opzetten van de specificaties voor dat de site operationeel is, gemakkelijk is aan te passen (prijzen, producten, informatie) en gemakkelijk is te vinden voor potentiële klanten.

De creatie van de site door een professional (SEO) verzekert je ervan dat de site via een zoekmachine gevonden wordt, dat technische storingen worden verholpen en je kunt hem zelfs toestaan de inhoud van de webpagina’s aan te passen .

Het is dus noodzakelijk om in het contract te waarborgen dat:

dat hij de zoekmachine instellingen verzorgt (SEO) en onderhoud levert;
onder welke voorwaarden ;
tegen welke prijs;
als het maken van de website gratis wordt aangeboden, hoe zit het dan met de andere diensten (SEO, storingen, onderhoud, enz.).
voor hoe lang: een periode van enkele jaren kan een aanzienlijke investering vertegenwoordigen;
wat zijn de condities om het contract te beëindigen. Wat zijn de rechten en verplichtingen, voor jou en voor de leverancier?

Voorzorgsmaatregelen voor ondertekening

Contracten die worden aangeboden kunnen belangrijke verplichtingen bevatten die niet altijd duidelijk zijn.
Niet ondertekenen zonder dat je de tijd hebt genomen om het contract zorgvuldig te lezen.
Indien je een aanbieding wordt gepresenteerd die overeenkomt met je verwachtingen en je hebt besloten om te tekenen, lees dan eerst het contract in zijn geheel. Elke clausule is belangrijk, met inbegrip van de nauwelijks leesbare bepalingen in de kleine lettertjes. Laat je ook niet overdonderen door een aanbod dat alleen op dezelfde dag geldig is, want zodra je hebt getekend, zit je eraan vast. Je hebt niet het herroepingsrecht van de consument.

Vraag naar de voorwaarden van ontbinding van het contract, want deze staan mogelijk niet in het contract zelf!

Een contract omvat een object dat is afgesproken dat beide partijen. Dus zorg ervoor dat vóór de ondertekening van de opdracht alles juist is en overeenkomt met jouw wensen en dat professionele zich volledig inzetten om dit doel te bereiken.

Wet en belastingen

De intellectuele eigendomsrechten op de website

Wanneer je de creatie van jouw website uitbesteedt, wordt de visuele identiteit van de site door hem bepaald:

de technische architectuur (opmaak pagina’s, navigatiestructuur, eigenschappen en toepassingen)
de grafische: de creatie van een logo, eventuele pictogrammen, enz. Hij creëert grafische ontwerpen en maakt redactionele items en belangrijke informatie over hoe de site werkt (broncode, programma’s waar de site mee werkt enz.).
Het ontwerp van de website, alsmede de factoren die bijdragen aan dit ontwerp worden erkend als intellectuele auteursrechtelijk beschermde werken in de artikelen L 111-1 en volgende van het Wetboek van intellectuele eigendom.

De leverancier zelf behoudt de intellectuele eigendomsrechten, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen (voor meer informatie: zie de website van het Nationaal Instituut voor contract intellectuele Eigendom: www.inpi.fr).
Dus als je later besluit om de relatie met de leverancier te verbreken en je contract niet een clausule over de intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot het ontwerp van de website bevat, behoudt de leverancier de rechten op het materiaal dat hij voor je gemaakt heeft en kan hij het daarom hergebruiken.
Het betekent ook dat je het zelf niet kunt hergebruiken, te reproduceren , te wijzigen , te gebruiken als onderdeel van je werk zonder dat je je schuldig maakt aan een daad van inbreuk (artikelen L 335-2 en volgende van het Wetboek van Intellectuele Eigendom).
Vaak vragen aanbieders dan ook (verwijzend naar de auteursrechten) om aanzienlijke afkoopbedragen.

Toewijzing van het auteursrecht

Om dergelijke onaangename verrassingen te vermijden kunt u de provider contractueel vragen dat jij de rechten op de elementen van je site krijgt toegewezen. Deze overdracht van rechten wordt voorgeschreven door de wet (artikel L.131 - 3 van het Wetboek van Intellectuele Eigendom).

De domeinnaam

Om een website te maken, zal de provider een domeinnaam kopen. Zorg ervoor dat jij verschijnt als de administratieve contactpersoon in verband met deze domeinnaam.
Anders zal de domeinnaam niet van jou zijn. Erger nog, de aanvrager zou je om geld kunnen vragen om jou je eigen domeinnaam te verkopen!

Boekhoudkundige en fiscale behandeling van website

Als je een externe provider inschakelt om jouw website te maken, wordt dit behandeld als de aanschaf van software. De site maakt deel uit van de activa van jouw bedrijf. Zo moeten de kosten in verband met deze verwerving worden vastgelegd als immateriële activa en afgeschreven worden over een periode van maximaal vijf jaar. Maar je kunt ook kiezen voor een speciale afschrijvingsregeling van twaalf maanden (artikel 236 II van de CGI).

De overname van een domeinnaam kan niet worden afgeschreven, omdat de rechten verbonden aan de registratie van de naam niet worden beperkt in de tijd en dat de gunstige effecten ervan niet niet eindigen op een bepaalde datum. Maar de jaarlijkse vergoedingen betaald aan de organisatie die dedomeinnamen beheert, zijn aftrekbare kosten.

Op internet: Brochure (in het Frans)


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention