allesfrans.com

 • Belasting op winst verkoop onroerend goed (plus-value)

  Dit artikel is het beginpunt van een volledige herziening van de inhoud over dit onderwerp.

 • Hergebruik van roerende goederen van overheidsdiensten

  Een nieuwe website is bedoeld om donaties van roerende goederen tussen overheidsdiensten en met verenigingen te bevorderen.

 • De taxatie van een woning

  En taxatie kan je goede diensten bewijzen. Maar ga niet zomaar af op het eerste de beste aanbod voor een taxatie.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieRivieren en kanalenLoireOverstromingen van de Loire

Overstromingen van de Loire

maandag 9 februari 2015 , door Hanjo

De overstromingen van de Loire worden veroorzaakt door lange periodes van hevige neerslag rond de Middellandse Zee. Door die overstromingen kan de rivier in zijn redelijk vlakke dalen meerdere kilometers breed worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Barrage de Villerest
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 824
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De overstroming van de Loire tussen 21 en 23 december 1846 is in het gebied tussen Roanne en Nevers de ergste in meer dan twee eeuwen. Binnen 14 uur stijgt de rivier meer dan 3 meter. De rivier is er niet erg diep en de oevers zijn niet veel hoger dan de rivier zelf, waardoor de rivier bij een hogere waterstand snel in breedte toeneemt. De overstromingen richtten aanzienlijke schade aan en veroorzaakte slachtoffers en materiële schade aan de infrastructuur, de economie, het milieu en het culturele erfgoed. De hevige overstromingen leken zich ieder decennia te herhalen, want ook in mei-juni 1856 en 1866 was het raak.

In mei 1856 overstroomt tussen Bec d’Allier en Nantes 1000.000 hectare land, 2.750 hectare landbouwgrond verzandt en 400 hectare verdwijnt door erosie. Diverse bruggen worden verwoest en 98 kilometer spoorlijn staat blank. Ook moeten de lagere wijken van de stad Nevers worden geëvacueerd. Deze overstroming gaat de boeken in als degene met de hoogste waterstand.

In het lage gedeelte van het plaatsje Vitry-sur-Loire dat in Bourgogne, net over de grens van het departement Allier ligt, herinnert een informatiepunt aan de overstroming van de rivier in de laatste week van september 1866, de hoogste waterstand die daar exact bekend is. De lokale bevolking had de gewoonte die maxima met een merkteken aan te geven. Op het informatiepunt zijn deze merktekens in kaart gebracht (zie ook de portfolio onder dit artikel).

Het merkteken van 1866
Het merkteken van 1866
(Klik om te bekijken)

Ook in 1907 slaat het noodlot toe. Na twee kleinere overstromingen eind september en begin oktober brengt een overstroming tussen 16 en 18 oktober vooral schade toe aan landbouwgrond en aan verbindingswegen.

Als gevolg van zware regenval in de Cevennen, waar in 48 uur 340 mm regen viel, stijgen de rivieren zeer snel wat tussen 25 en 27 oktober 1943 voor wateroverlast zorgt.

De overstroming van 24 december 1973 was kort, maar hevig en isoleerde bepaalde gebieden, zoals Brassac dat via geen enkele brug te bereiken was.

Op 21 september 1980 kan opnieuw een overstroming worden bijgeschreven die veel schade veroorzaakt. De brug van Coubon moet eraan geloven.

 

Er zijn 8 doden en 30 gewonden te betreuren en de materiële schade is enorm. Diverse bedrijven moeten om technische redenen het werk onderbreken. Samen met de schade aan de landbouw worden de totale kosten op 356 miljoen franc geschat.

Tegenwoordig is het risico van deze hoogwaterstanden sterk verminderd door de stuwdam bij Villerest die in 1984 in gebruik werd genomen. Toch worden de gebieden rond de Loire nog steeds aangemerkt als riscogebied, want de stuwdam zou het ook kunnen begeven. Ook kan overvloedige regenval in Zuid-Frankrijk het noodzakelijk maken de damsluizen volledig te openen om te voorkomen dat het stuwmeer boven zijn kritieke niveau komt.

In de afgelopen 15 jaar is de overstroming van 2003 de hevigste. Ze is niet te vergelijken met de ergste overstroming in 1856 toen het water tot ongeveer 2 meter hoger kwam.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Het informatiebord in Vitry-sur-Loire Kaart op informatiebord

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Rivier: de Loire

  De Loire is een rivier in Frankrijk. Met een lengte van 1012 km is het de langste rivier van dat land.

Reacties

Huidige bezoekers: 7

Dit artikel staat in rubriek:
 • Loire

  In deze subrubriek vind je informatie over de rivier de Loire. De informatie concentreert zich in het deel van de rivier tussen het stuwmeer van Villerest en de samenstroom met de rivier de Allier, de Bec d’Allier in de buurt van Nevers.

Verder in deze rubriek:
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |