allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieRivieren en kanalenLoireOverstromingen van de Loire
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Overstromingen van de Loire

maandag 9 februari 2015 , door Hanjo

De overstromingen van de Loire worden veroorzaakt door lange periodes van hevige neerslag rond de Middellandse Zee. Door die overstromingen kan de rivier in zijn redelijk vlakke dalen meerdere kilometers breed worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Canal latéral à la Loire
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.001
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De overstroming van de Loire tussen 21 en 23 december 1846 is in het gebied tussen Roanne en Nevers de ergste in meer dan twee eeuwen. Binnen 14 uur stijgt de rivier meer dan 3 meter. De rivier is er niet erg diep en de oevers zijn niet veel hoger dan de rivier zelf, waardoor de rivier bij een hogere waterstand snel in breedte toeneemt. De overstromingen richtten aanzienlijke schade aan en veroorzaakte slachtoffers en materiële schade aan de infrastructuur, de economie, het milieu en het culturele erfgoed. De hevige overstromingen leken zich ieder decennia te herhalen, want ook in mei-juni 1856 en 1866 was het raak.

In mei 1856 overstroomt tussen Bec d’Allier en Nantes 1000.000 hectare land, 2.750 hectare landbouwgrond verzandt en 400 hectare verdwijnt door erosie. Diverse bruggen worden verwoest en 98 kilometer spoorlijn staat blank. Ook moeten de lagere wijken van de stad Nevers worden geëvacueerd. Deze overstroming gaat de boeken in als degene met de hoogste waterstand.

In het lage gedeelte van het plaatsje Vitry-sur-Loire dat in Bourgogne, net over de grens van het departement Allier ligt, herinnert een informatiepunt aan de overstroming van de rivier in de laatste week van september 1866, de hoogste waterstand die daar exact bekend is. De lokale bevolking had de gewoonte die maxima met een merkteken aan te geven. Op het informatiepunt zijn deze merktekens in kaart gebracht (zie ook de portfolio onder dit artikel).

Het merkteken van 1866
Het merkteken van 1866
(Klik om te bekijken)

Ook in 1907 slaat het noodlot toe. Na twee kleinere overstromingen eind september en begin oktober brengt een overstroming tussen 16 en 18 oktober vooral schade toe aan landbouwgrond en aan verbindingswegen.

Als gevolg van zware regenval in de Cevennen, waar in 48 uur 340 mm regen viel, stijgen de rivieren zeer snel wat tussen 25 en 27 oktober 1943 voor wateroverlast zorgt.

De overstroming van 24 december 1973 was kort, maar hevig en isoleerde bepaalde gebieden, zoals Brassac dat via geen enkele brug te bereiken was.

Op 21 september 1980 kan opnieuw een overstroming worden bijgeschreven die veel schade veroorzaakt. De brug van Coubon moet eraan geloven.

 

Er zijn 8 doden en 30 gewonden te betreuren en de materiële schade is enorm. Diverse bedrijven moeten om technische redenen het werk onderbreken. Samen met de schade aan de landbouw worden de totale kosten op 356 miljoen franc geschat.

Tegenwoordig is het risico van deze hoogwaterstanden sterk verminderd door de stuwdam bij Villerest die in 1984 in gebruik werd genomen. Toch worden de gebieden rond de Loire nog steeds aangemerkt als riscogebied, want de stuwdam zou het ook kunnen begeven. Ook kan overvloedige regenval in Zuid-Frankrijk het noodzakelijk maken de damsluizen volledig te openen om te voorkomen dat het stuwmeer boven zijn kritieke niveau komt.

In de afgelopen 15 jaar is de overstroming van 2003 de hevigste. Ze is niet te vergelijken met de ergste overstroming in 1856 toen het water tot ongeveer 2 meter hoger kwam.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
Het informatiebord in Vitry-sur-Loire Kaart op informatiebord

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Rivier: de Loire

  De Loire is een rivier in Frankrijk. Met een lengte van 1012 km is het de langste rivier van dat land.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 35

Dit artikel staat in rubriek:
 • Loire

  In deze subrubriek vind je informatie over de rivier de Loire. De informatie concentreert zich in het deel van de rivier tussen het stuwmeer van Villerest en de samenstroom met de rivier de Allier, de Bec d’Allier in de buurt van Nevers.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention