allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet tweede huisHet eerste plafondprofiel
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
We gaan een tweede project aan. Opnieuw verbouwen we een boerderijtje...

Het eerste plafondprofiel

Als eerste hebben we de binnenmuren en voorzetwanden uit het huis gesloopt. Nu gaan we verder met het eerste plafondprofiel.

Het vorige artikel in deze rubriek: De kavels
Beoordeling:
Bezoeken: 517
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

We gaan het huis voorzien van een nieuw verlaagd plafond, waarbij de grote draagbalken gedeeltelijk zichtbaar blijven. Voor de buitenmuren komen voorzetwanden van gipsplaat met daartussen een goede isolatie. Ook moeten enkele tussenmuurtjes worden geplaatst.

Schoonmaken balken

Alle aangetaste delen van de balken worden behandeld. Eerst verwijderen we het losse hout met een staalborstel, daarna steken we nog enigzins vastzittende lagen weg met een beitel.
Daarna wordt met een houtrasp alles wat nog los komt verwijderd en tenslotte gaat de schuurmachine er overheen.
Nu worden alle balken met insecticide bespoten en laten we alles een nachtje staan.

De volgorde

We beginnen met het aanbrengen van de verlaagde plafonds. We beginnen daarmee om verschillende redenen:

Het wordt door de meesten aangeraden om met de plafonds te beginnen, onder andere vanwege een betere isolatie.
We kunnen nog niet veel aan de wanden doen, omdat:
de vloer nog op hoogte moet worden gebracht;
de ramen en deuren nog worden vervangen.
 

Balkenschema
Balkenschema
(Klik om te bekijken)

Het huis is opgebouwd uit drie gedeeltes. Het plafond van het middelste gedeelte is door een draagbalk doormidden gedeeld. Tussen het middelste en het rechter deel van het huis staat een stenen draagmuur.

Aanbrengen profiel plafond

We werken met metalen standaardprofielen voor gisplaat.
We beginnen met het deel waarin het cijfer 1 is aangegeven. Hier komt onder andere de keuken. Omdat de balken er dwars liggen, gaan we de plafondprofielen in de lengterichting plaatsen. Ze zijn op de tekening grijs gekleurd.
Op de twee draagbalken tekenen we de hoogte van de onderzijde van de draagrails af. En we doen hetzelde op de tussenmuur en achtermuur.
Onder de rail komt een 12,5mm dikke gipsplaat te hangen. Het plafond van het huis is redelijk hoog en we kunnen voor de wanden de volledige lengte van een standaard gipsplaat gebruiken (250cm). De onderzijde van de rail komt dus op 252cm boven de vloer te hangen.

Foto van de rail op de balken

Ruim de helft van de balken blijft na het aanbrengen van de gipsplaat zichtbaar. Voor het aanbrengen zullen de balken nog worden afgewerkt.

... een hoek

Door in de beide zijden van de rail op de juiste plek een V-vorm in te knippen, kan een bocht in het profiel worden aangebracht, wat de stevigheid ten goede komt.

... de rail op een wand

De rail wordt met schroeven op de balken gemonteerd, maar op de twee muren gebruiken we schroefbouten met een ring. In de muur zit een plug.

Nu de rails zijn gemonteerd kunnen we verder met de plafondprofielen. We verdelen de korte zijden in gelijke delen met een maximale onderlinge afstand van 60cm. In ons geval kunnen we een goede verdeling maken door om de 55cm een profiel te plaatsen. Aan beide zijden tekenen we het midden van ieder profiel af en zodanig dat de markering ook na het plaatsen van de gipsplaat nog zichtbaar is.

Om de ander balk bevestigen we een draagbeugel die aan de zijkant van de balk met twee schroeven wordt vastgemaakt. Vooraf zorgen we ervoor dat het profiel op exact de juiste hoogte hangt. Je kunt dit eenvoudig doen door een (krijt-)koord strak tussen de onderzijde van de rails aan beide lange zijden te spannen. We hebben helaas niet de luxe van een ronddraaiende laser...

In eerste instantie worden de dragers met één schroef bovenaan vastgezet. Bij het bevestigen van de profielen met de drager een beetje kunnen worden gedraaid.

Omdat het plafond breder is dan de dragers lang zijn, maken we gebruik van koppelstukken.

Eén plafondprofiel wordt op maat gezaagd en gekoppeld met een tweede. Dan worden ze samen tussen de zijrails aan beide korte zijden op de plaats van de markering ingehangen.

Ze alle dragers aan het profiel vast, lijn het profiel kaarrecht uit en zet nu ook onderaan de dragers een schroef. Nu kan het profiel niet meer bewegen.

Omdat we tussen de balken een isolatie van glasvezel gaan aanbrengen, plaatsen we slechts 3 van de 5 profielen: de eerste, derde en vijfde. Nadat de isolatie is geplaatst, worden de andere twee profielen aangebracht.

Tenslotte worden de profielen aan beide uiteinden met een ponstang aan de rail bevestigd. Vergeet dit niet, anders wordt het heel lastig om de gipsplaat vast te schroeven!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Het elektriciteitsplan

  Voordat het plafond wordt aangebracht, moet je een compleet elektriciteitsplan hebben gemaakt.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention