allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenSteden en dorpenMoulins, het bezoeken waard!
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Moulins, het bezoeken waard!

donderdag 10 juli 2014 , door Hanjo

Moulins een toeristische stad? Vijftien jaar geleden was het een ondenkbaar concept. Maar vandaag de dag is het een realiteit dankzij een gerenoveerd historisch centrum en een aanbod van bezienswaardigheden dat een bezoek de moeite waard maakt, zowel in originaliteit als in kwaliteit.

Het vorige artikel in deze rubriek: Moulins, een teaser
Beoordeling:
Bezoeken: 1.454
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Met niet minder dan negen te bezoeken bezienswaardigheden verdient Moulins meer dan ooit het label "stad van kunst en geschiedenis" dat ze al verkreeg in 1997. Vooral sinds dit jaar is het toeristische aanbod van de hoofdstad van Bourbonnais opmerkelijk toegenomen met de opening van het Nationale Centrum voor Toneelkostuums en het Mantin-huis, en niet te vergeten de jaarlijkse tentoonstellingen van de Visitatie.

Het toenemende aantal toeristen is een bewijs: meer dan 165.000 bezoekers werden geregistreerd in 2013 op de verschillende betaalde attracties in de stad en de omliggende gebieden.

Attracties in Moulins

Dit is wat je in Moulins kunt vinden in het seizoen 2014.

Het historische centrum

"De historische wijk Moulins is klein, maar heel mooi." Deze opmerking van een bezoeker is helemaal waar. Om je meer informatie te verstrekken worden tijdens de zomer rondleidingen georganiseerd met verschillende thema’s: de Jacquemart, de binnenplaatsen, de chapelle de la Visitation[1] en niet te vergeten "in de voetsporen van Coco Chanel".

Het museum Anne de Beaujeu

Dit jaar organiseert het museum een tentoonstelling over mummies. Deze lang in het magazijn van het museum opgeslagen stoffelijke overschotten hebben nu een restauratie ondergaan en worden tentoongesteld in een speciale zaal.

La Maison Mantin

Deze woning kent een zeer bijzondere geschiedenis. Na ruim een eeuw gesloten te zijn geweest na de dood van de eigenaar, het het huis na een uitgebreide restauratie open voor bezichtiging. Het geeft een reis door de tijd en de hartstochten van een man met liefde voor kunst in een huis mysteries.

Malcoiffée

Het oude kasteel van de hertogen van Bourbon wordt momenteel gerestaureerd. De Algemene Raad van de Allier wil het deze zomer openen. Een rondleiding bestaat uit drie met elkaar samenhangende vraagstukken in drie perioden: een archeologische thema met items uit de laatste opgraving, een historisch thema met architectuur die teruggaat tot de tijd van de hertogen van Bourbon, en, ten slotte, een meer eigentijdse thema: de bezetting in de Tweede Wereldoorlog toen het gebouw als Duitse militaire gevangenis werd gebruikt.

Visitation

Moulins huisvest al een aantal jaren de schatten die door de eeuwen heen wereldwijd door de Zusters van de Visitatie werden gemaakt. Het museum biedt ieder jaar een aan hen gewijde tentoonstelling over een aspect van hun werk. Voor 2014 is het thema ""En tous points parfaits[2]". Het belicht het delicate handwerk van de zuster. Ontwerper Christian Lacroix is een van trouwste supporters van het museum.

Centre national du costume de scène (CNCS)

Het Nationale Centrum voor Toneelkostuums, gelegen in Moulins in het kader van culturele decentralisatiebeleid, is een unieke faciliteit in Europa met bewaard gebleven collecties van kostuums uit de Franse Komedie, de Parijse Opera en de Nationale Bibliotheek. Naast een Rudolf Nureyev ruimte is er in 2014 een tentoonstelling die gewijd is aan Shakespeare, onder de titel "L’étoffe du monde[3]"

Musée de l’Illustration Jeunesse

Het museum van jeugdillustratie is een bijna uniek instituut in zijn soort: men bewaart en toont er illustraties uit boeken vanaf de jaren ’50 tot vandaag. Dit jaar heet de tentoonstelling "Pop Up! over pup-up of pop-hop boeken, ofzoals de Fransen zeggen "livres animés[4]".

Musée du Bâtiment

Gevestigd in een achttiende eeuws vakwerkhuis, toont het eerste Franse bouwmuseum werktuigen en voorwerpen die verband houden met de kunst van het bouwen. Dit jaar is een tentoonstelling gewijd aan de beeldhouwer Juan Palau die uitsluitend met beton werkt.

Drieluik "de Meester van Moulins"

Deze triptiek wordt bewaard in de kathedraal van Moulins. Het is een uniek meesterwerk van de schilderkunst uit de late Middeleeuwen, waarvan de maker onbekend is gebleven.

Attracties in de buurt van Moulins

Verschillende locaties in de directe omgeving van de hoofdstad van Bourbonnais zijn een bezoek meer dan waard.

Te beginnen met het arboretum Balaine in Villeneuve-sur-Allier. Het werd in 1805 opgericht door Aglaë Andanson en toont 2.500 plantensoorten, waaronder vele exotische. Het is de oudste botanische tuin in Frankrijk met bijzondere collecties van magnolia’s en Japanse esdoorns.

In dezelfde plaats, Villeneuve-sur-Allier, kun je twee kastelen bezoeken: het kasteel van Avrilly, waar regelmatig concerten en lezingen worden geörganiseerd en het kasteel van Riau.

Een andere geweldige attractie in de regio is de stad Souvigny met de grootste priorij van Bourbonnais. Twee heilige abten van Cluny zijn er begraven. De priorijtuinen grenzend aan het hoofdgebouw zijn een reconstructie van de Franse tuinen, bestaande uit grote pleinen van groenten, sierplanten en geneeskrachtige planten.
In het museum van Pays de Souvigny is deze zomer een speciale tentoonstelling over het platteland tijdens de oorlog van 1914-1918, met onder andere een muur waarin met de namen zijn gegraveerd van alle Poilus[5] uit Bourbonnais die stierven tijdens het conflict.

Tip

Om Moulins goedkoop te bezoeken is een City Pass verkrijgbaar bij het VVV in Moulins.

Office de tourisme de Moulins et sa région
22, rue François-Péron
Moulins
Tel: 04.70.44.44.24

Voetnoten:

[1Kapel van de Visitatie

[2Op alle punten perfect

[3De stof van de wereld

[4geanimeerde boeken

[5Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention