allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landToerismeFrankrijk, het land van de pretparken
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Frankrijk, het land van de pretparken

maandag 14 juli 2014 , door Hanjo

Met 27 miljoen bezoekers in 2013 is Frankrijk de Europese marktleider in recreatieparken. Na een gematigd 2013 zijn de pretparken meer dan ooit gedwongen te innoveren om meer bezoekers te trekken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frankrijk campingkampioen
Beoordeling:
Bezoeken: 553
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wereldwijd bezochten 360 miljoen mensen in 2013 een pretpark. In Europa waren dat er 60 miljoen, waarvan bijna de helft in Frankrijk. Met 27 miljoen bezoekers en een omzet van 2,5 miljard euro in 2013 is de Franse markt voor recreatieparken de meest succesvolle van Europa.

Frankrijk heeft meer dan 300 parken (waaronder themaparken, pretparken en dierentuinen). Vijf ervan staan in de Europese top-20. Het meest populaire park in Frankrijk (en Europa) is natuurlijk Disneyland in Parijs, wat in 2013 goed was voor 15 miljoen bezoekers. Een aantal dat ook bij concurrenten als Futuroscope of Parc Asterix in 2013 aanzienlijk daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Maar ondanks de crisis doen sommige Franse parken het heel goed, te beginnen met Le Puy du Fou in de Vendee, uitgeroepen tot het beste pretpark in de wereld in 2012.

De Franse top-10

1. Disneyland Paris 2. Le Puy du Fou
3. Le parc Astérix 4. Le futuroscope
5. La cité de l’Espace 6. Walibi
7. France miniature 8. Marineland
9. Vulcania 10. La mer de sable

1.

Disneyland Paris

Het park is gelegen in Marne-la-Vallée, ten oosten van Parijs op ongeveer 40 minuten met de RER heeft in 1992 zijn poorten geopend. Ondanks een daling van 7% van het aantal bezoekers in 2013 blijft Disneyland Paris met 15 miljoen bezoekers veruit het grootste attractiepark van Frankrijk. Wat betreft het aantal bezoekers is het park het grootste in Europa en (achter 4 andere Disneyparken) het vijfde ter wereld.

 

2.

Le Puy du Fou

In 2013 steelt dit park de tweede plaats van pretparken in Frankrijk voor wat betreft het aantal bezoekers (1.740.000). Het ligt in de Vendee in de gemeente Les Epesses. Het werd in 2012 uitgeroepen tot beste pretpark in de wereld. Het biedt grote prestaties met Middeleeuwse ridderavonturen in kastelen en oud-Romijnse taferelen in arena’s.

 

3.

Le parc Astérix

Parc Asterix ligt aan de A1 (Lillle-Parijs) in Plailly in Oise, ongeveer dertig kilometer van het oude Lutetia. Zoals de naam al doet vermoeden is het park een eerbetoon aan de personages uit de stripboeken van Albert Uderzo en Rene Goscinny. Met 1,6 miljoen bezoekers in 2013 is het park een favoriete attractie in Frankrijk.

 

4.

Le futuroscope

Het park, gelegen in de gemeentes Chasseneuil-du-Poitou en Jaunay-Clan in Vienne, heeft als thema multimedia en cinematografische en audiovisuele technologieën van de toekomst. Het park maakt gebruik van innovatieve technologie om te informeren over cultuur, wetenschap, milieu, of voor gewoon vermaak. In 2013 verwelkomde 1.460.000 bezoekers.

 

5.

La cité de l’Espace

In Toulouse, de hoofdstad van de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie kan een ruimtevaartpark natuurlijk niet ontbreken. Je maakt er kennis met het nieuwste in ruimtevaart en astronomie. Er is een planetarium, een stellarium en er zijn diverse simulatoren. In het pretpark ontdek je hoe astronauten, raketten en satellieten in de ruimte reizen.

 

6.

Walibi

In de regio Rhône-Alpes (in de stad Avenières) en in Aquitaine (in de plaats Roquefort nabij Agen) vind je twee Walibi parken die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. Al meer dan 20 jaar biedt Walibi een diversiteit aan attracties: achtbanen, waterbanen, een prachtige replica van een 19e eeuwse draaimolen, 3D-cinema en tientallen andere attracties.

 

7.

France miniature

Nabij Parijs in Élancourt (Yvelines) ligt een miniatuur pretpark dat je de mogelijkheid biedt om heel Frankrijk in één dag te bezoeken. Je loopt er over de kaart van Frankrijk op 5 hectare temidden van 116 miniatuur replica’s van de mooiste monumenten en Franse locaties uitgevoerd in een schaal 1:30.

 

8.

Marineland

Marineland d’Antibes is een park opgericht in 1970 in Antibes aan de Franse Rivièra. Het is nu de grootste marinepark in Europa. Houd je van de onderwaterwereld dan is het dé plek met shows en attracties. Je verkent er het zeeleven (orka’s, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, haaien, pinguïns, enz.).

 

9.

Vulcania

In Saint-Ours, in het hart van het Parc Naturel des Volcans d’Auvergne vind je dit attractiepark met museum dat is gewijd aan vulkanische activiteit. Je leert er de aarde kennen, haar geschiedenis en haar natuurfenomenen. Het is een combinatie van wetenschappelijke ontdekking en vermaak via diverse attracties en projecties op een reuzenscherm.

 

10.

La mer de sable

Midden in de bossen van Ermenonville in Oise ligt deze "zandzee", een pretpark met als belangrijkste thema’s avontuur, ontdekken en ontsnappen. Opgezet in 1963, is een van de oudste attractieparken van Frankrijk. In een omgeving van natuurlijk zand ontdek je het landschap van het Amerikaanse Wilde Westen door middel van diverse attracties, shows en entertainment.

 

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention