allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landAlgemeenAantrekkelijk Frans erfgoed
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Aantrekkelijk Frans erfgoed

maandag 14 juli 2014 , door Hanjo

Met een nationaal erfgoed dat in waarde wordt geschat op 12.000 miljard euro is Frankrijk een aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders. Onroerend goed, luxe, voetbalclubs... Ontdek de meest populaire sectoren voor deze beleggers.

Het vorige artikel in deze rubriek: "France 2020, les données clés"
Beoordeling:
Bezoeken: 331
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

12.000.000.000.000 euro zou een potentiële koper voor Frankrijk moeten neertellen. Het land heeft een rijk en gevarieerd erfgoed dat deels in handen is van de staat en deels in het bezit is van particuliere eigenaren. De Franse huishoudens zelf bezitten 93% van de activa (financiën, vastgoed, sieraden, kunst, enz.).
In 2010 besloot de Franse regering om 1.700 nationale onroerende goederen (terreinen, woningen, monumenten) te verkopen om haar schulden te verminderen. Onroerende goederen die sommige buitenlandse investeerders bereid waren te kopen tegen exorbitante prijzen. Amerikanen, Qatarezen, Chinezen, steeds meer buitenlanders veroorloven zich de Franse luxe. Maar wat zijn de meest populaire beleggingen?

Dorpjes

In mei 2012 wordt een verlaten gehucht, Courbefy, in de gemeente Bussière-Galant in Haute-Vienne op een veiling voor € 520.000 verkocht aan een Zuid-Koreaanse fotograaf. Het is niet voor het eerst dat een Frans dorp op die wijze wordt verkocht. Aan het eind van de jaren 1980 wordt het dorpje Constant in de Dordogne na 30 jaren leegstand verkocht aan een Brits bedrijf dat er een vakantiedorp van maakt.

Voetbalclubs

In mei 2011 begint een nieuw tijdperk voor de voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG): investeerders uit Qatar verwerven de club voor een bedrag van rond de 40 miljoen euro. Qatar, dat de organisatie van het WK 2022 won, betrad zo het podium van het Europese voetbal.

Parijze paleizen

Het Plaza Athénée, het beroemde paleis op de Parijse Avenue Montaigne, is eigendom van de sultan van Brunei die wordt beschouwd als de rijkste man ter wereld. Zeer geheime fondsen uit Brunei bezitten een groot deel van de Place Vendome, het Hôtel Meurice en de Plaza Athénée.

Wijngaarden

Chinese investeringen in het Franse erfgoed nemen sterk toe, vooral op het gebied van wijn. Verschillende prestigieuze wijngaarden in Bordeaux en Bourgondië werden de afgelopen tien jaar overgenomen door Chinezen. In 2012 kocht een Chinese investeerder het kasteel Gevrey-Chambertin (Côte-d’Or) en de wijngaard van twee hectare voor het recordbedrag van 8 miljoen euro.

Ondernemingen

Le Printemps is een Franse warenhuisketen die zich hoofdzakelijk richt op modemerken, luxe en schoonheid. In augustus 2013 heeft de rechtbank de overname bevestigt door Qatar, ondanks gemor van de vakbonden, die vrezen dat de nieuwe strategie van de Qatarezen bijna 300 banen in gevaar kan brengen.

Haute Couture

Lanvin is een Parijs modehuis opgericht in 1889 door Jeanne Lanvin. Het is het oudste Franse modehuis. In 2001 verkocht L’Oreal het aan mevrouw Shaw-Lan Wang, een Chinese zakenvrouw. Deze miljardair is uitgever van United Daily News (een van de drie belangrijkste Taiwanese kranten).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention