allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landTopografieTerritoriale herindelingDe nieuwe regio Auvergne-Rhône-Alpes
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De nieuwe regio Auvergne-Rhône-Alpes

woensdag 16 juli 2014 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 24 juni 2016

Op 18 juni werd het wetsvoorstel voor de regionale herindeling van Frankrijk gepresenteerd. Op 1 januari 2016 moet die herindeling een feit zijn. Wat betekent het samengaan met de regio Rhône-Alpes voor de regio Auvergne?

Het vorige artikel in deze rubriek: De hoofsteden van de nieuwe Franse regio’s lijken bekend
Beoordeling:
Bezoeken: 350
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wanneer de plannen van de Franse regering doorgaan, zal de regio Rhône-Alpes-Auvergne vanaf 1 januari 2016 bestaan uit 12 departementen: Ain (01), Allier (03), Ardèche (07), Cantal (15), Drôme (26), Isère (38), Loire (42), Haute-Loire (43), Puy-de-Dôme (63), Rhône (69), Savoie (73) en Haute-Savoie (74). Het zal daarmee een oppervlakte hebben van 69.711 km² met 7,634 miljoen inwoners en een bruto regionaal product van 230,7 miljard euro, alles bij elkaar de op één na belangrijkste regio van Frankrijk.

De nieuwe regio
De nieuwe regio
(Klik om te bekijken)

Is het Rhône-Alpes dat zich vergroot, of puilt de Auvergne een heel stuk uit naar het oosten?

De twee regio’s zijn geografisch totaal verschillend, maar daarom misschien juist complementair. De nieuwe regio gaat verschillende regionale metropolen bevatten, zoals Saint-Etienne, Clermont-Ferrand en Grenoble, een landelijk gedeelte, een aantal wat minder belangrijke steden en een stad van Europees formaat, Lyon.

In bruto product bestaat een groot verschil tussen de twee regio’s. Voor Rhône-Alpes was dat 197 miljard euro, terwijl de Auvergne in 2012 niet verder kwam dan 33,7 miljard. Het is wel duidelijk welke regio hier de locomotief is, hoewel... De economische leider van de nieuwe regio (Michelin) bevindt zich in Clermont-Ferrand, in de Auvergne!

De uitdaging voor de toekomst zal dus zijn om elkaars zwakkere punten verder te ontwikkelen door de profiteren van de kracht van de ander. De Auvergne staat op hoog niveau in de luchtvaartsector, onderzoek en ontwikkeling in specifieke gebieden, zoals ontwikkeling van nieuwe materialen, de landbouw- en levensmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie. In Rhône-Alpes draait het meer om de electronica, multimedia, chemie en petrochemie, industriële voertuigen, metallurgie en biologisch en moleculair onderzoek.
Dat de beide regio’s op dit moment al diverse economische samenwerkings­verbanden kennen, zal een verdere integratie zeker niet in de weg staan!

Ook op andere gebieden bestaat er al een nauwe samenwerking, zoals bij de spoorwegen, in de gezondheidszorg en bij duurzame ontwikkelingen.

Voor wat betreft het toerisme krijgt de Avergne er met de nieuwe regio enkele toeristische bestemmingen bij, zoals de Alpen en de Ardèche. Op haar beurt verrijkt Rhône-Alpes zich met de groene departementen Cantal en Haute-Loire en een oud-vulkanisch gebied in Puy-de-Dome. Al met al een enorme toeristische potentie!

Als alle plannen doorgaan, zijn er aan het eind van 2015 regionale verkiezingen en is de nieuwe regio op 1 januari 2016 een feit.

 

Lees ook:
Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention