allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairAfvoerAanleggen waterafvoer
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Aanleggen waterafvoer

donderdag 7 januari 2016 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 28 oktober 2019

In dit artikel geven we wat tips voor de juiste aaanleg van de riolering in huis, wat begint met het maken van een rioleringsplan.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 6.362
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een rioleringsplan maken

Geef op een plattegrond aan waar alle afvoeraansluitingen moeten komen en wat hun aanbevolen diameter is. Kijk vervolgens hoe je op een zo efficiënt mogelijke wijze een netwerk kunt maken dat in stromingsrichting gezien in diameter toeneemt en tegelijkertijd in hoogte afloopt.

Afvoer PVC buitendiameter (mm)
aansluiting aanbevolen diameter alternatief
WC 100
wastafel, bidet 40
wasmachine, vaatwasser 40
gootsteen (keuken) 50 40
douche 50 40
badkuip 40
boiler, CV-ketel 32
hoofdafvoer (standpijp) 125

Sifons (stankafsluiters) vind je in Frankrijk in 32mm (wastafels, boiler, CV-ketel) en in 40mm (voor de keuken). Je sluit ze door middel van een rubberen manchet aan op de volgende afvoerdiameter (32/40 en 40/50). Het grote voordeel van het gebruik van een manchet is dat de sifon niet is verlijmd en dus gemakkelijk verwijderd kan worden.

Badkuipen en douchebakken hebben een speciale sifon met een montagediameter die groter is dan de afvoer (40 of 50mm).

Bij het vastleggen van het definitieve rioleringsplan moet je zoals gezegd op afschot leggen, maar ook op beluchting.

Afschot

Een afvoer van vuil water moet een constante afschot van ongeveer 1% hebben, dus 1cm per meter afvoerbuis. Zowel meer als minder afschot wordt afgeraden. Bij een te hoge stroomsnelheid kan het water te snel weglopen zonder de vaste stoffen af te voeren en bij een te lage snelheid kan de afvoer dichtslibben. In beide gevallen loop je risico op verstopping.

Beluchting

Beluchting is net zo belangrijk als het afschot. Je wilt immers geen last hebben van borrelende leidingen en helemaal niet van vieze dampen. Het ontstaat vooral bij het doortrekken van de WC, waar de grote hoeveelheid water een vacuüm trekt en andere stankafsluiters (van de douche) leegzuigt. Het gevolg is een open verbinding naar het riool.

 

Wanneer je een woning bouwt of verbouwt of een nieuwe fosse septique (septic tank) laat aanleggen kan het ontbreken van een "primaire ontluchting" (ventilation primaire) tot boven de dakrand ervoor zorgen dat je gehele installatie wordt afgekeurd. De vereiste diameter is 100mm, dus achteraf deze standpijp aanbrengen is niet eenvoudig. Hij mag bovendien niet te veel bochten bevatten!

Het is kosten- en ruimtebesparend om alle afvoeren op één valpijp aan te sluiten die dan ook voor de primaire beluchting zorgt.. Toch is het geen slecht idee om de WC op een aparte valpijp aan te sluiten.

Tips

Heb je in de badkamer zowel een douche als een bad, dan moet je voorkomen dat bij het laten leeglopen van de badkuip water in de douche terecht komt. Ook moet je er rekening mee houden dat bij het leeglopen van het bad eenzelfde effect kan optreden als bij een WC en bijvoorbeeld het afvoerputje van de douche wordt leeggezogen. Het is dus beter als beide op een aparte standpijp zijn aangesloten, maar je kunt ook een speciale terugslagklep in de afvoer opnemen die voorkomt dat het badwater naar de douche stroomt.
Binnenbeluchters zijn uitsluitend bedoeld om fouten te corrigeren. Hoewel ze van alles beloven ("een membraam wat stank tegenhoudt", of een sifon met ingebouwde beluchter) zijn het niet meer dan lapmiddelen.
De Franse WC-uitlaat heeft een diameter van 100mm en de standpijp is 125 mm.
Er is in Frankrijk grote kans dat je regenwater niet via het riool mag afvoeren en bij de septic tank mag dat zeker niet!

Het aanleggen van de riolering

Bij het aanleggen van de riolering begin je met de grootste diameter, dus bij de hoofdafvoer. Neem niet gelijk de lijmkwast in de hand, maar maak eerst alles op maat.
Vervolgens markeer je alles met een dikke watervaste viltstift en trekt één of twee lijnen over iedere verbinding, zodat je precies kunt zien hoe ze in elkaar moeten worden gelijmd. Vergeet niet voldoende montagebeugels aan te brengen, want door doorzakken kan ook afval in de leiding blijven staan.

Op internet: http://infofrankrijk.com/wonen-2/kl...


 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention