allesfrans.com

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Hoe feliciteer je iemand in het Frans?

  We geven wat voorbeelden van teksten op een kaart, in een brief, ...

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • "Made in France"

  Tussen de verschillende labels voor niet-levensmiddelen is het moeilijk je weg te vinden en te begrijpen wat ze garanderen.

 • Verbeterde authenticatie bij online betalingen

  De elektronische systemen voor de onlineverificatie van betalingen moeten worden versterkt.

  
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkVerhuren of verpachtenBetaal minder belasting door te investeren in verhuring

Betaal minder belasting door te investeren in verhuring

vrijdag 24 oktober 2014 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 22 september 2015

Onroerend goed aankopen om het vervolgens te verhuren kan een goede investering voor de toekomst zijn. En ook een manier om minder belasting te betalen. Wat zijn de voor- en nadelen van de belangrijkste 6 manieren om minder belasting te betalen door te investeren in vastgoed?

Het vorige artikel in deze rubriek: Als verhuurder de huur opzeggen
Beoordeling:
Bezoeken: 436
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Op www.pap.fr vonden we dit interessante artikel dat we hierbij gedeeltelijk doorgeven als mogelijk interessante leidraad.

Minder belasting betalen, dat wil iedereen! Vooral nu de Franse fisc de belastingbetaler kaal plukt. Een goede manier is het doen van verhuur-investeringen in onroerend goed. In deze sector bestaan veel mechanismen voor belastingvrijstelling naast elkaar. De zes meest interessante vind je hieronder samengevat.

Investeren in nieuwbouw (de wet Pinel)

Deze nieuwe regeling die de wet Duflot sinds 1 september 2014 vervangt, staat je toe een deel van de prijs van het pand direct van je inkomen af te trekken. Hoeveel hangt af van de verhuurtermijn. Verhuur je 6 jaar, dan is het 12%, bij 9 jaar is het 18% en bij 12 jaar is het 21%. Het voordeel heeft wel een maximum koopprijs van € 300.000 wat betekent dat de maximale aftrek resp. € 36.000, € 54.000 of € 63.000 is. Je moet wel voldoen aan bepaalde maximale verhuurprijzen en maximale inkomens van de huurders. Dat mogen overigen verwanten zijn, wat bij de wet Duflot niet was toegestaan.

Het geschatte rendement is rond de 3,5 à 4%.

Investeren in nieuwe servicewoningen

Om gebruik te maken van deze regeling moet je de status van loueur en meublé non professionnel (LMNP) aannemen. Je voordeel is dat je van de huurinkomsten de kosten van een lening en de afschrijving van de woning mag aftrekken. Zo zouden je huurinkomsten per saldo onbelast kunnen blijven en dat gedurende minimaal 20 jaar. Er worden geen limieten gesteld.

Een alternatief is de Censi-Bouvard-regeling die een belastingkorting van 11% over de prijs van de woning geeft gedurende 9 jaar met een maximale basis van € 300.000. De maximale aftrek over 9 jaar is dus € 33.000, ofwel € 3.666 per jaar. Je mag niet van beide regelingen gebruik maken voor dezelfde woning en je kunt de TVA over de aankoopprijs terugvragen.

Investeren in een oude woning

Je koopt een bestaande woning en voert werkzaamheden uit. Vervolgens verhuur je de woning leeg, waardoor je onder het fiscale regime van de revenus fonciers valt. Wanneer je de huurinkomsten aangeeft, trek je de kosten van de werkzaamheden af. Is het saldo negatief, dan is sprake van een déficit foncier, wat je mag aftrekken van je totale inkomsten met een maximum van € 10.700 per jaar. Maar is het netatieve saldo hoger, dan mag je dat de volgende belastingjaren alsnog opvoeren.
Ook de rente van een lening voor deze activiteiten is aftrekbaar.

Investeren in een oude woning met de Borloo-regeling

Deze weing bekende regeling kan je ook toepassen bij het leeg verhuren van een bestaande woning. Je valt dus weer onder het régime fiscal des revenus fonciers en wanneer je je huurinkomsten aangeeft, kun je van een korting tussen de 30 en 70% gebruik maken. In het minst gunstige geval is bij huurinkomsten van € 10.000 een bedrag van € 7.000 belastbaar. Je moet wel voldoen aan bepaalde huurprijzen en inkomstengrenzen van je huurders en minimaal gedurende 6 jaar verhuren. Ook kun je een overeenkomst sluiten met de Anah.

Er zijn geen grenzen aan het belastingvoordeel en je rendement kan op 5% uitkomen.

Investeren met de wet Malraux

Je koopt onroerend goed in een beschermd gebied (een secteur sauvegardé of een ZPPAUP. Je renoveert het volledig onder begeleiding van een architect van Bâtiments de France, maar je mag dit ook aan de verkoper overlaten. Vervolgens verhuur je het gedurende minimaal 9 jaar. Het resultaat is dat je een belastingaftrek van 30% (in een secteur sauvegardé] of 22% (in een ZPPAUP) over de verbouwing mag toepassen van maximaal € 100.000 en niet langer dan 3 jaar. Je praat dus over maximaal € 30.000 (of € 22.000) per jaar gedurende 3 jaar.

Investeren in een historisch monument

Je aankoop moet zijn geklasseerd als Monument historique of staan ingeschreven in de lijst van historische monumenten. Verhuur je na een verbouwing aan huurders die de woning als hoofdverblijf bewonen, dan mag je van de huurinkomsten zowel de aankoopprijs, de verbouwingskosten als de rente van een lening aftrekken. Je creëert aldus een déficit foncier (zie hierboven) die zonder limiet mag worden toegepast. Bovendien ben je vrijgesteld van erfrechten.

Deze regeling is alleen interessant bij hogere belastingschijven en een financiering van de werkzaamheden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |