allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet tweede huisDe eerste voorzetwanden worden geplaatst
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
We gaan een tweede project aan. Opnieuw verbouwen we een boerderijtje...

De eerste voorzetwanden worden geplaatst

Nu de meeste ramen zijn geplaatst, kunnen we verder werken aan de voorzetwanden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verder met de opbouw
Beoordeling:
Bezoeken: 406
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de entree

We beginnen met de wand waartegen binnenkort de trap geplaats gaat worden. De trap wordt tussen twee plafondbalken geplaatst[1] en aan de muurzijde steekt de balk ongeveer 2 cm uit. Voor de voorzetwand kan geen gebruik worden gemaakt van een metalen frame, omdat dan de opening tussen de wand en de andere balk niet voldoende breed wordt. We gaan de gipsplaat daarom aan de wand lijmen.

Eerst wordt de muur helemaal vrij gemaakt van oneffenheden en van oude behangresten. Het meeste was al eerder gedaan; dit was de laatste afwerking. Dan worden de platen afgetekend op de muur, zodat de klodders kleefgips op de juiste plaats worden aangebracht. Uit de eerste plaat moet een klein hoekje worden gezaagd in verband met een draagbalk.

Dan wordt de kleefgips aangemaakt. Je koopt de mortier adhésif placo (MAP) in poedervorm. Bij 2,5 liter water wordt 5 kilo poeder gevoegd en het geheel wordt goed vermengd. Dan nog even laten rusten waarna de eerste klodders kleefgips tegen de muur aan kunnen.

Je moet nooit te veel van deze pasta maken, want het droogt snel en de aangegeven verwerkingstijd is slechts anderhalf uur.
 

Onderaan de muur leggen we een paar restjes gipsplaat, waarop de plaat kan rusten en de eerste plaat wordt waterpas tegen de muur gezet. Met een rubberhamer wordt nu via een blokje hout op alle plekken waarachter klodders kleefgips zitten getikt, totdat de gipsplaat vlak op de wand zit. We controleren dit met een lange aluminium regel.

Daarna kunnen de klodders voor de volgende plaat worden aangebracht. Deze wordt zodanig geplaatst dat hij even diep komt te liggen als de eerste plaat. Wanneer de kleefgips is opgedroogd, kunnen de voegen worden afgewerkt.

 

Ook langs de voormuur moet alvast een wandje geplaatst worden. Hier kan wel gebruik worden gemaakt van metalen profielen.
Op de foto hieronder zijn de naden tussen de gipsplaten van band voorzien en voor de eerste keer gevoegd. Na het drogen wordt een tweede laag voegpasta aangebracht die de naad helemaal vlak maakt.

In de slaapkamer en badkamer

Ook in de slaapkamer en de naastliggende badkamer werken we aan de voorzetwand. Ook hier komt een frame van metalen profielen. Dat je alles vooraf goed moet uitmeten, blijkt maar weer in deze ruimte.

Onderaan de muur staat de rail tegen de plinttegels; bovenaan zit de rail strak tegen de muur!

Na een paar uurtjes werken, waarbij ook wat oneffenheden aan de rand van de gestorte vloer moeten worden weggeslepen, staat ook dit frame klaar voor isolatie, bekabeling, waterleiding en gipsplaat.

De achterwand in de slaapkamer

De isolatiepanelen van glaswol worden op lengte gesneden en tussen de profielen aangebracht. Vervolgens wordt de bedrading voor wandcontactdozen, verwarming en lichtschakelaars geplaatst.

Vergeet niet om voordat de gipsplaten worden geplaatst op de grond aan te geven waar de wandcontactdozen en lichtschakelaars moeten komen (denk ook aan de hoogte).
 

Omdat het plafond op 250 cm hoogte zit, hoeven de gipsplaten niet te worden ingekort en de eerste drie platen worden dan ook zonder veel moeite geplaatst. Nu kunnen de gaten voor de lichtschakelaars en de wandcontactdozen worden geboord en worden de inbouwdozen geplaatst. Schakelaars en wandcontactdozen worden gemonteerd (nog zonder de sierlijsten) en afgedekt (rode kapjes), want de muren moeten eerst worden afgewerkt.

Nu deze wand staat, kan ook het frame aan de raamzijde worden aangebracht.

Voetnoten:

[1een tussenliggende balk wordt verwijderd

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Een frame rond de ramen

  In de buitenmuur van de slaapkamer zitten twee ramen. Die worden nu met gipsplaat "omlijst".

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention