allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenIn een Frans bedrijfFranse bedrijfscultuurWat Fransen niet bevalt op kantoor
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat Fransen niet bevalt op kantoor

zondag 9 november 2014 , door Hanjo

Fransen zijn minder tevreden met hun werkomgeving dan hun Europese buren. Het is niet slecht, maar het kan veel beter. Hieronder lees je wat de Fransen denken van hun werkomgeving.

Het vorige artikel in deze rubriek: Je baas mag niet alles controleren
Beoordeling:
Bezoeken: 264
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

78% van de Fransen zegt tevreden te zijn met hun werkplek. Toch zijn ze kritischer dan de Zweden (83% tevreden), Spanjaarden (85%), Duitsers en Britten (88%) en Nederland (91%). Dit zijn de vijf dingen waar Fransen zich echt aan ergeren.

De onbeduidendheid

Als je een Fransman wat het belangrijkste is in zijn professionele leven, hij zal je meestal het belang van zijn werk aanduiden. Dit item komt op de eerste plaats (50% van de positieve antwoorden), gevolgd door de kwaliteit van het leven op kantoor (45%) en de hoogte van het salaris (41%).

Ook de Zweden zijn zo geobsedeerd door het het belang van hun werk (51%), maar de Duitsers veel meer (58%). Duitsers hechten ook veel belang aan hun salaris (49%). Voor de Britten (53%) en Spanjaarden (48%) staat de kwaliteit van leven op het werk voorop.

Open space

Britten vinden het geweldig, maar Fransen hebben er een hekel aan. 88% van de Fransen geeft de voorkeur aan een gesloten kantoor als werkomgeving. Van de Fransen die in een open space werken is slechts 67% daar tevreden mee. Omgekeerd geven Britten de voorkeur aan een open ruimte met twee tot vier personen.

Maar aan open kantoorruimtes met meer dan vier mensen ergeren alle Europese werknemers zich, met uitzondering van de Duitsers. Om een of andere reden werken ze liever alleen, ofwel in een grote groep. Dat gezegd hebbende, hoeft slechts 64% van de Duitsers en 66% van de Fransen een kantoor te delen, tegen 81% van de Britten en 84% van de Nederlanders.

Het lawaai

Fransen houden waarschijnlijk niet van een open space omdat ze niet tegen lawaai kunnen. Ze zijn wat dat betreft het meest ontevreden van alle Europeanen. Meer dan één op de twee werknemers (52%) zegt zich zelfs te storen aan het lawaai van zijn collega’s.

De onaangenaamheid

72% van de Fransen hebben een afgesloten vergaderruimte en 80% van een aparte ruimte met koffiemachines. In Europa zijn ze op dat gebied het best voorzien, ver voor de Duitsers (57% heeft toegang tot een afgesloten vergaderruimte) en Spanjaarden (36% heeft een aparte ruimte voor de koffiemachine).

Maar de Fransen zijn ongelukkig met het beheer van hun gebouwen. Wat ze missen is een vriendelijke, informele relaxomgeving. Slechts 27% van de Fransen heeft een dergelijke ruimte, tegen 31% van de Duitsers, 40% van de Britten, 46% van de Zweden en 54% van de Nederlanders. De rustruimte, waar meer dan één op de twee Zweedse werknemers over beschikt (en 38% van de Spaanse medewerkers) ontbreekt in Frankrijk.

Geografische afstand

Waar zijn bedrijf zich bevindt is van essentieel belang voor de Fransen en komt zelfs op de eerste plaats voor 33% van hen. Dit is niet het geval bij de Europese buren, waarschijnlijk omdat telewerken nog steeds zeer onderontwikkeld is in Frankrijk. In Zweden is het heel gebruikelijk, waar meer dan één op de twee werknemers (54%) telewerkt.

 

Bron:

Barometer Actineo/CSA

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention