allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOnze projectenHet tweede huisEen frame rond de ramen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
We gaan een tweede project aan. Opnieuw verbouwen we een boerderijtje...

Een frame rond de ramen

De volgende stap in het plaatsen van voorzetwanden is de buitenmuur aan de voorzijde van de slaapkamer. Er zitten twee ramen in.

Het vorige artikel in deze rubriek: De eerste voorzetwanden worden geplaatst
Beoordeling:
Bezoeken: 959
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het aanbrengen van het frame begint als gebruikelijk met de de plaatsing van de onder- en bovenrail. Van de zijmuur hebben we geleerd om niet zomaar aan te nemen dat de muren loodrecht staan en vlak zijn, dus op meerder punten controleren we met een staander (ofwel "montant") dat er geen bollingen in de muur zitten.

Daarna wordt de eerste rail op maat geknipt en op het plafond geschroefd. Hij wordt aan beide uiteinden vastgezet in de rail van het plafond die op de zijmuren is bevestigd. Verder wordt hij op iedere fourrure geschroefd.

Met een schietlood[1] wordt nu de plaats van de onderrail bepaald en afgetekend. Deze rail wordt om de 50 cm met een schoef en plug in de vloer bevestigd.

Nu kunnen de staande profielen worden geplaatst, te beginnen met het zijprofiel dat door de gipsplaat van de zijwand in het staande profiel van deze wand wordt vastgeschroefd. Daarna komt aan iedere zijde van de ramen een profiel en omdat de ruimte tussen beide ramen meer dan 60 cm is, komt ook daar een staander.

Nu wordt de breedte van de raamopening bepaald. De zijden van de wanden links en rechts lopen schuin naar het raam toe, dus de opening wordt breder dan het raam zelf.

Aan de binnenzijde van dit frame komen korte stukken staander: van de raamopening tot de vloer (lees eerst even verder!) en tot het plafond. Ook halverwege komen twee stukken, want de ramen zijn breder dan 60 cm. Onder- en bovenaan de raamopening komen horizontaal twee stukken rail. Met de ponstang worden deze onderdelen aan elkaar bevestigd en de staanders worden aan de lange staanders vastgezet met gipsplaatschroeven. Je kunt hiervoor ook bijvoorbeeld klinknagels (rivets) gebruiken.

Teken de plaats van alle staanders af op de vloer, voordat je de gipsplaten gaat monteren!
 

De vensterbanken

Let voordat je de frames voor de onderzijde op maat maakt goed op de ruimte die je hebt voor de toekomstige vensterbank.
 

Wanneer je een houten vensterbank maakt, zou je die direct op de onderzijde van de raamopening en de rail kunnen leggen. De rail op de staanders komt dan op dezelfde hoogte als de onderzijde van de raamopening.
Wanneer je een vensterbank van tegels gaat plaatsen, moet je opletten of je voldoende ruimte hebt om eerst een gipsplaat op de onderzijde van de raamopening te leggen. Daarboven komen dan de tegellijm en de tegels zelf. Wordt dit geheel te krap, dan zul je een stuk gipsplaat in het verlengde van de onderzijde van de raamopening moeten aanbrengen. Het betekent dat de staanders dus 13 mm korter worden!
 

In ons geval kiezen we voor de tweede oplossing. Aan de muur, op 13 mm onder de raamopening wordt een haaks profiel bevestigd, waarop de gipsplaat rust en wordt vastgeschroefd.

De gipsplaten plaatsen

Na het aanbrengen van de isolatie (en eventuele leidingen) kunnen de stukken gipsplaat op maat worden gemaakt en geplaatst. De stukken die uit de uitsparing voor het raam komen, kun je weer gebruiken voor de vier zijden.

Voetnoten:

[1dit gaat beter dan een waterpas, omdat het profiel iets kan doorbuigen

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention