allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsWetgevingOmgekeerde bewijslast in wet Warsmann
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Omgekeerde bewijslast in wet Warsmann

maandag 8 december 2014 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 10 januari 2020

Deze Franse wet die sinds 2011 van kracht is, beoogt de misdaad te raken in de portemonnee. In 2014 leverde dat meer dan 5,5 miljoen euro op.

Het vorige artikel in deze rubriek: Nieuwe wetten moeten het vertrouwen in de politiek herstellen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 137
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat is zo bijzonder aan de wet Warsmann?

De wet Warsmann staat de confiscatie toe van goederen van personen die van een misdaad verdacht worden. Daarbij is het aan de verdachte om te bewijzen dat deze de goederen op een legale manier verkregen heeft. Voorheen lag de bewijslast bij de justitie.

Een voorbeeld is een medewerker van een hotel die ervan wordt verdacht bankkaarten van hotelgasten te hebben gekopieerd. Hij verdiende € 1.200 per maand maar had meerdere bankrekeningen waarop in totaal € 39.000 stond. Hij was niet in staat uit te leggen hoe hij aan dat geld gekomen was. Tweederde van dit geld werd ingevorderd.

Wat gebeurt er met de ingevorderde goederen?

Er bestaat een speciaal bureau, Agence de gestion et de recouvrement des avoirs saisis et confisqués (Agrasc) dat ingevorderd geld op een speciale bankrekening plaatst, onroerende goederen in het hypothekenregister inschrijft en voertuigen en andere mobiele goederen onder beheer zet.

De goederen worden geveild. Beslist de rechtbank dat de invordering onterecht was, dan wordt de opbrengst van de verkoop aan de verdachte gegeven.

In 2013 werden zo in Frankrijk 1.670 onroerende goederen verkocht, wat een waarde vertegenwoordigde van 6,63 miljoen euro. In hetzelfde jaar werden ruim 400 mobiele goederen ingevorderd.

Om welke verdachten gaat het?

Op alle personen die verdacht worden van een strafbaar feit waarop meer dan vijf jaar gevangenisstraf staat kan deze wet worden toegepast. De meeste strafbare feiten hebben betrekking op drugs (67%), 16% op diefstal en 7% op oplichting. In mindere mate gaat het om souteneurschap.

Justitie kan verder kijken dan de verdachte zelf. In kringen rond de verdachte mag ze kijken naar witwassers en aanname van vuil geld door familieleden. Het niet kunnen verklaren van de oorsprong van bepaalde (financiële) middelen is op zich een strafbaar feit, dat met vijf jaar gevangenis kan worden bestraft.

Wat is het doel van de wet?

De wet is er gekomen in de hoop dat ze aantoont dat misdaad niet loont. Sommige personen hebben het ervoor over om enige tijd in de gevangenis te verblijven om vervolgens van de buit te kunnen leven. Ook wordt op deze manier gezorgd dat het geld niet wordt gebruikt voor de financiering van een volgend vergrijp.

Wat gebeurt met de opbrengst?

Tussen 2011 en 2013 ging 3,6 miljoen euro naar de bekostiging van de Agrasc, de staat kreeg 4,5 miljoen en 5,9 miljoen werd besteed aan de bestrijding van drugs en verslaving.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Portretrecht

  Net als in België wordt dit in Frankrijk "recht op afbeelding" genoemd.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention