allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landTopografieTerritoriale herindelingWat worden de namen van de nieuwe regio’s?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat worden de namen van de nieuwe regio’s?

vrijdag 19 december 2014 , door Hanjo

Nu de herindeling van de regio’s van Frankrijk een feit is, wordt op de sociale media uitgebreid aandacht besteed aan namen voor de regio’s die samengaan.

Het vorige artikel in deze rubriek: Twee regio’s kiezen hun nieuwe naam
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 656
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het was nog maar een formaliteit, maar sinds woensdag 17 december 2014 is de kaart van de nieuwe Franse regio’s een feit. Voor een aantal regio’s blijft de situatie ongewijzigd:Bretagne, Corsica, Centre, Île-de-France, Val-de-Loire, Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA).
Bij de andere regio’s is sprake van een samenvoeging en daarom zal hun naam veranderen. We vonden al enkele suggesties.

Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen

De regionale zender van France 3 vroeg haar kijkers om suggesties en het was Grand Est dat de meeste stemmen won. Natuurlijk waren er ook meer controversiële voorstellen, zoals van Antoine Herth van de UMP die sterk tegenstander was en is van de samenvoeging van de Elzas met andere regio’s. Hij stelde Arschloch voor, wat wij niet zullen vertalen.
Andere namen die circuleren zijn meer poëtische zoals Cœur d’Europe (hart van Europa), Alca en Terre d’Est. En wat te denken van Alloc (voor Alsace, Lorraine, Champagne)?

Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes

De voorstellen zijn er: Sud-Ouest Atlantique, Grand Sud-Ouest, Aquitanie, maar ook de meest onwaarschijnlijke namen als Aquimousin of Aliénor. Met een vleugje humor wordt ook APOIL genoemd ("A" van Aquitaine,"Poi" van Poitou-Charentes en de "L" van Limousin. Het maakte iedereen aan het lachen, want het betekent spiernaakt.

Auvergne en Rhône-Alpes

Jean-Jack Queyranne, de voorzitter van de regioraad van Rhône-Alpes stelde AURA voor. Op de sociale netwerken bloeien andere namen zoals het ingewikkelde Alpesrhovergne, de bloem Dalia (van Dalia (comme Dauphiné, Lyonnais-Auvergne), of de robotnaam R2A. Maar ook Rhalpa, Centre est, Rhodanie, Grand Rhône, Ara en Région des deux massifs worden gesignaleerd.

Bourgondië en Franche Comté

De suggesties variëren van het zeer klassieke Bourgogne-Franche-Comté en Centre est of Grande-Bourgogne. Maar er zijn ook meer originele namen als Franche-Bourgogne, Burgondie, BFC, Lotharingie en Austrasie.

Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées

La Dépêche plaatste een enquête op haar website gelanceerd. Er kwamen namen binnen als: Occitanie-Pyrénées, Midi-Languedoc, Pyrénées-Languedoc, Midi-Roussillon, Midi-d’Oc, Languedoc en Pyrénées-Méditerranée. Het elegante Sud de France behaalde slechts 5% van de stemmen.

Nord-Pas-de-Calais en Picardie

La Voix du Nord raadpleegde ook haar lezers. Resultaat was dat het klassieke Nord-Pas-de-Calais-Picardie aan kop eindigde, gevolgd door Hauts-de-France en Flandre-Artois-Picardie. Het gedurfde Pays-Bas de France en Chticardie eindigden onderaan.
Ook France 3 Nord-Pas-de-Calais deed zijn eigen onderzoek en daar eindigde ook Nord-Pas-de-Calais-Picardie aan top. Minder overtuigend waren namen als Terres du Nord, Belgique française, Euronord of Hauts de Flandres.

Basse-Normandie en Haute-Normandie

Iedereen lijkt het erover eens dat Normandie, ofwel Normandië de naam moet worden. Want gewoon kan ook goed zijn!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention