allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenPlus-value: Frankrijk krijgt tik op de vingers
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Uit de (Franse) media...

Plus-value: Frankrijk krijgt tik op de vingers

Niet-ingezeten die hun onroerend goed in Frankrijk verkopen hoeven geen sociale bijdragen te betalen over de winst.

vrijdag 27 februari 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 14 april 2018

Een beslissing van het Europese Hof van Justitie impliceert dat niet-ingezeten die hun onroerend goed in Frankrijk verkopen geen sociale bijdragen hoeven te betalen omdat zij niet profiteren van de sociale zekerheid.

Het vorige artikel in deze rubriek: Zes Franse sites geblokkeerd
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 944
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een beslissing van het Europese Hof van Justitie is een trieste tegenvaller voor de Franse overheid, maar zal niet-ingezetenen vrolijker stemmen. Niet-ingezeten die hun onroerend goed in Frankrijk verkopen, hoeven geen CSG en CRDS te betalen over de meerwaarde van het onroerend goed, omdat zij niet profiteren van de Franse sociale zekerheid. Het Hof heeft geoordeeld in het voordeel van een belastingplichtige die juridische procedures startte naar aanleiding van aanbevelingen die de advocaat-generaal in oktober had gemaakt. Parijs beschouwt de CSG en CRDS als inkomstenbelasting, terwijl het voor Brussel sociale bijdragen zijn. Volgens een EU-verordening uit 1971 kan eenzelfde belastingplichtige niet kan worden onderworpen aan twee stelsels van sociale zekerheid in twee verschillende lidstaten.

De zaak werd aanhangig gemaakt door een Nederlandse belastingbetaler die Frans fiscaal inwoner is. Maar wat doorslaggevend is, is dat hij onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel valt, omdat hij daar werkt, en niet het Franse. Dat is ook de reden waarom de beslissing niet alleen van toepassing is op buitenlanders die in Frankrijk hun tweede huis verkopen, maar ook op Fransen die in het buitenland werken en gekoppeld zijn aan een buitenlands stelsel van sociale zekerheid.

Het wachten is nu op de reactie van de Franse Raad van State.

Impact 250 miljoen per jaar

De financiële impact is verre van verwaarloosbaar voor Bercy. Het begon allemaal met een wijziging van de Franse belastingwetgeving in 2012. Ook niet ingezetenen moesten bij winst op de verkoop van hun woning 15.5% extra heffingen gaan betalen, wat 250 miljoen per jaar moest gaan opleveren.
De beslissing van het Hof ontneemt de Franse Staat niet alleen dat jaarlijkse bedrag aan inkomsten, maar dwingt haar ook tot tergugbetaling van het te veel betaalde in 2012 (gedeeltelijk), 2013 en 2014.

De uitspraak van het Hof van Justitie geldt alleen voor niet-ingezetenen binnen de Europese Gemeenschap. De vraag is of d euitspraak ook moet gaan gelden voor inwoners van andere landen, zoals Zwitserland.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention