allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingOnderwijsLeerkrachten vrezen de hervorming van het Franse onderwijs
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Leerkrachten vrezen de hervorming van het Franse onderwijs

woensdag 13 mei 2015 , door Hanjo

Het zijn niet de Franse leerlingen die de hervorming van het onderwijs met vrees tegemoet zien. Vooral de leerkrachten kijken angstvallig naar wat minister Najat Vallaud-Belkacem uit haar hoge hoed tovert.

Het vorige artikel in deze rubriek: Kortere zomervakantie vanaf 2014?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 219
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Op 10 april 2015 keurde de Franse hoge raad voor het onderwijs de plannen van onderwijsminister Najat Vallaud-Belkacem goed en dat was waar vele Franse leerkrachten voor vreesden. De wetsontwerpen die moeten gelden voor het schooljaar 2016 leiden tot angst of afwijzing van sommige leraren.

Het doden van de dode talen

De optie bevreest leraren en intellectuelen al enkele weken gezien het veelvoud aan petities, forumberichten en oproepen tot mobilisatie op sociale netwerken, zoals "#jesuislatiniste".

Maar Latijn zal volgens de minister niet verdwijnen. Cijfers van het ministerie van Onderwijs tonen aan dat bijna 20% van de studenten in de vijfde klas kiest voor "oude talen". Dit cijfer daalt tot minder dan 5% op de middelbare scholen. Om Latijn en Grieks voor iedereen toegankelijk te maken is het ministerie van plan om de culturele en taalkundige elementen van Latijn en Grieks te nemen in de lessen Franse taal. Latijn of Grieks zouden dan een keuzevak worden, omgezet in "transdisciplinair praktisch onderwijs", een project van groepswerk van meerdere disciplines.

Een "schuldige" blik op de geschiedenis

De nieuwe wetsteksten offeren het onderwijs over het christendom op aan lessen over de islam. Voor het eerst is aantal modules optioneel, zoals de geschiedenis van het christendom in de Middeleeuwen in de 5e klasse.
De voorzitter van de Vereniging van geschiedenis- en aardrijkskundeleraren vindt dit een onverantwoord hervorming: In Frankrijk stemt 25% op het Front National (FN) en vele ouders zullen zich afvragen waarom in de vijfde klas de islam moet worden bestudeerd en niet de Christelijke religie.
Maar de minister pareert de kritiek, want er komen ook verplichte lessen over het onstaan van het jodendom (5e) en het christendom (6e).

Een ander twistpunt is de "schuld"-visie in de geschiedenis van Frankrijk, die gericht zou zijn op de koloniale veroveringen of slavenhandel ten koste van het onderwijzen van de Eeuw van de Verlichting, dat optioneel wordt.

Duitse taal

De Frans-Duitse vriendschap laat de onderwijshervorming van de hogescholen niet onaangetast. De Duitse ambassadeur heeft hierover onlangs een onderhoud gevraagd met de Franse minister van Onderwijs om zijn bezorgdheid over de bezuinigingen op tweetalige klassen (twee talen uit 6).

Meer autonomie in de hogescholen

Elke universiteit mag op basis van de behoeften van haar studenten 20% van het lesschema indelen voor het werk in kleine groepen, persoonlijke ondersteuning voor alle studenten en vanaf de vijfde voor lessen in interdisciplinaire praktijken. Vooral de vakbonden zijn verdeeld over deze laatste hervorming.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention