Afval ("déchets") kan worden ingedeeld in de volgende (Franse) categorieën.
Het dagelijks door een huishouden geproduceerd afval (huishoudelijk afval, zoals etensresten, verpakkingen, flessen, ...) moet aan de bron gescheiden worden en worden afgevoerd op een wijze die door de (lokale) overheid wordt bepaald.
Een deel kan worden gerecycleerd en moet daarom apart gehouden worden.
Huishoudelijk afval omvat voornamelijk niet-recycleerbaar afval, zoals:
Huishoudelijk afval ook bestaan uit recycleerbaar afval dat moet worden gescheiden van ander afval. Het gaat om de volgende categorieën afvalstoffen:
De gemeente draagt zorg voor de inzameling en verwerking van afval. Sorteerinstructies verschillen per gemeente en kunnen op het gemeentehuis worden opgevraagd. De dienst die voor het ophalen verantwoordelijk is heeft meestal een omschrijving als "service de ramassage des encombrants".
Recycleerbaar afval moet apart worden gesorteerd en op een door de gemeente aan te geven wijze worden gedeponeerd. De sorteerinstructie kan per gemeente variëren voor wat betreft:
In gemeenten of groepen van gemeenten met meer dan 500 inwoners moet de vuilophaling van deur-tot-deur ("collecte/ramassage en porte à porte") ten minste eenmaal per week worden uitgevoerd, evenals tijdens het toeristische seizoen van resorts, onafhankelijk van het aantal bewoners.
In gebieden met minder dan 500 inwoners of in het laagseizoen van toeristische resorts mag het inzamelen van deur-tot-deur door de gemeente worden georganiseerd, maar het is niet verplicht. Het afgeven van afvalstoffen kan dan worden gedaan in een afvalcentrum dat voor het publiek beschikbaar wordt gesteld (ofwel een "point tri"[1], of een "déchetterie").
Grofvuil (omvangrijk afval) van huishoudens worden niet ingezameld met het huishoudelijk afval. Er geldt een gescheiden inzameling voor die door de gemeente wordt ingesteld.
"Encombrants" is het grofvuil dat vanwege gewicht en/of volume niet kan worden afgevoerd door de vuilnisophaaldienst. De wet bevat geen opsomming, maar in de praktijk gaat het vooral om:
Sommig grofvuil wordt niet beschouwd als encombrant:
De voorwaarden voor het inzamelen van grofvuil worden door de gemeente bepaald en kunnen zijn:
Elektrisch en elektronisch huishoudelijk afval is bepaald door de wet en onderworpen aan een gescheiden inzameling van huishoudelijk afval.
Elektronische of elektrische afval zijn voorwerpen die elektriciteit gebruiken, zoals:
In geval van aankoop is de verkoper verplicht om oude apparatuur terug te nemen. In sommige gevallen (zoals bij kleine huishoudelijke apparaten) geldt de terugnameverplichting ook als je geen nieuw apparaat koopt.
Bij aankoop van een van deze apparaten is de verkoper verplicht om de oude in de winkel of bij aflevering terug te nemen.
Wordt het apparaat geleverd op een "point relais", waar jij het vervolgens ophaalt, dan moet de verkoper ervoor zorgen dat je ter plekke het oude apparaat kunt inleveren.
Zelfs als je geen aankoop doet, moet elke verkoper met een verkoopoppervlakte van minimaal 400 m² je kleine gebruikte apparatuur (minder dan 25 centimeter) innemen.
Ook batterijen moeten gratis worden ingenomen, ook als er geen aankoop in de winkel plaats vindt.
Je mag gebruikte of kapotte elektronica niet weggooien bij het ongesorteerde huisvuil. Als het om een groot huishoudelijk apparaat gaat, kan in sommige gevallen de gemeente zorgen voor inzameling (encombrants). Anders moet het zelf inleveren bij een inzamepunt voor dit soort afval.
[1] tri is afgeleid van het werkwoord trier, scheiden
Op verpakkingen zijn diverse symbolen en logo’s te vinden die verband houden met het sorteren en recycleren. Bepaalde symbolen zijn duidelijk, maar sommige zijn visueel misleidend.
Code de l’environnement : articles R543-179 à R543-187 : Obligation de reprise et collecte séparée (articles R543-187 et R543-180)
Code de l’environnement : article R543-128-1 : Piles et accumulateurs
Code de l’environnement : articles R543-172 à R543-174 : Catégories de déchets
Arrêté du 8 octobre 2014 relatif aux conditions de mise en œuvre des obligations de reprise par les distributeurs : Obligation de reprise
Huidige bezoekers: 58
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.