allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerkoelingZelf een airco installeren
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zelf een airco installeren

zaterdag 15 augustus 2015 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 17 maart 2020

Hoewel het beter is een airconditioning door een erkend vakman te laten installeren, kan ook de doe-het-zelver aan de slag met kant-en-klare pakketten. Dit artikel geeft een impressie om de omvang van de werkzaamheden in te kunnen schatten.

Het vorige artikel in deze rubriek: De ideale plaats van een airco
Beoordeling:
Bezoeken: 4.080
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De plaatsing vereist een stevige muur die aan beide zijden de twee hoofdcomponenten kan dragen: de binnenunit en de buitenunit. De buitenunit kan ook op een gestabiliseerde ondergrond (bijvoorbeeld een plat dak) worden geplaatst. De binneneenheid moet boven het buitendeel worden geplaatst. De maximale afstand tussen beide units wordt beperkt door de totale lengte van de flexibele verbinding (meestal 4 meter).

Monteer de ophangbeugel

Controleer met een leidingdetector dat er zich geen leidingen of kabels in de muur bevinden ter hoogte van de beoogde plaats van het apparaat. Boor de gaten voor de bevestiging van de unit, plaatst juiste ankers/pluggen en bevestig de beugel met de meegeleverde schroeven. Zorg dat de ophangbeugel perfect waterpas hangt.

Boor een gat van 90mm aan de binnenzijde

Volg de installatie-instructies. Bepaal de positie van het doorgaande gat van de aansluitleiding. Met behulp van een grote gatenboor, aangepast aan het metselwerk, boor je een gat van 90 mm in diameter, iets schuin omlaag naar buiten. Boor niet helemaal door! Het laatste deel wordt vanaf de buitenzijde geboord.

Boor een gat van 90mm aan de buitenzijde

Herhaal het boorwerk aan de buitenzijde. Laat iemand je helpen met het plaatsen van de binnen-unit, waarbij de leidingen door het gat worden gevoerd.

De buiten-unit (convector)

Trek met behulp van een waterpas een verticale lijn voor de bevestiging van de leiding aan de buitenzijde van de wand. Laat iemand je helpen met de plaatsing van de externe unit. Markeer de montagegaten op de grond (of in de muur). Verplaats de unit om de gaten te boren en de ankers/pluggen te plaatsen. Zet de unit op zijn plaats terug en bevestig hem met de meegeleverde bouten.

De koelvloeistof-leidingen worden aangesloten

Sluit de koelvloeistofleidingen aan op de buitenunit en sluit de netvoeding aan zoals aangegeven in de montage-instructies. Schroef de deksel met de schroeven vast.

De binnen-unit

Installeer de apparatuur binnen. Sluit de unit aan op een speciaal circuit beveiligd met een geschikte stroomonderbreker. Voer de testcyclus uit. Als alles goed werkt, dicht dan de gaten af met mortel en zet de kabel en leidingen aan de buitenkant vast. Plaats een afdeklijst om een perfecte afwerking te krijgen.

 

Bron:

Afbeeldingen: © Castorama,

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention