allesfrans.com
 • Kun je na een aanbetaling nog van een aankoop af?

  Je hebt in een winkel een koopovereenkomst getekend en mogelijk al een aanbetaling gedaan. Kan je er nog onderuit?

 • De simulator inkomstenbelasting is online

  Je kunt online het bedrag berekenen van de belasting die je in 2020 over over jouw inkomsten uit 2019 moet betalen.
 • Franse wegen worden voorzien van geluidswaarschuwingssystemen

  In een besluit van 14 januari 2020 staat te lezen dat de Franse overheid permanente of tijdelijke geluidssignaalsystemen gaat plaatsen op wegen en snelwegen.
 • Kun je na een aanbetaling nog van een aankoop af?

  Je hebt in een winkel een koopovereenkomst getekend en mogelijk al een aanbetaling gedaan. Kan je er nog onderuit?

 • De simulator inkomstenbelasting is online

  Je kunt online het bedrag berekenen van de belasting die je in 2020 over over jouw inkomsten uit 2019 moet betalen.
  
BeginpaginaGeld en bankBankOnline bankieren in Frankrijk

Online bankieren in Frankrijk

vrijdag 28 augustus 2015 , door Hanjo

Sinds het jaar 2000 bestaan in Frankrijk cyberbanques, of banques-en-ligne. Toch is hun aandeel nog met bescheiden. Hoe onderscheiden ze zich?

Het vorige artikel in deze rubriek: Loi Eckert, inactieve banktegoeden
Beoordeling:
Bezoeken: 2.723
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Volgens een studie van Audirep die eind 2014 werd uitgevoerd, heeft slechts 5% van de Fransen een rekening courant bij een 100%-internetbank. Dat is niet veel, maar het kan de komende jaren weleens gaan veranderen, want bijna de helft van alle nieuwe rekeningen is bij een internetbank.

De belangrijkste reden voor die verandering is ongetwijfeld de prijs. De internetbanken hanteren concurrerende tarieven en bieden (gratis) bankkaarten in de hogere prijsklasse, waardoor een kostenbesparing van 100 euro per jaar te realiseren is. Bij de traditionele bank variëren de bankkosten van €36 tot €209 per jaar, terwijl je bij een internetbank maximaal €46 kwijt bent[1].

De bankgaranties van de internetbanken zijn dezelfde als van de traditionele banken (bijvoorbeeld tot € 100.000 per bankrekening bij een faillissement) en ze zijn er ook vaak aan gekoppeld. Zo hoort BforBank bij Crédit Agricole, Boursorama Banque bij de Société Générale, enzovoort.
En die traditionele banken zien er brood in, want in 2013 kwam BNP Paribas met Hello Bank en Axa met Soon, dat uitsluitend via een smartphone te bereiken is.
Ook breiden de internetbanken hun dienstenpakket uit, zoals met leningen op onroerend goed.

Voor wat, hoort wat! Tegenover een gratis bankkaart moet wel een minimale maandelijkse storting (of minimum inkomen) staan en sommige internetbanken berekenen kosten wanneer je contant geld opneemt.

Natuurlijk kunnen de traditionele banken niet achterblijven en bieden zij allerlei online diensten aan, maar meestal drukt dat niet de jaarlijkse bankkosten.

Welke factoren kunnen je keuze bepalen?

Je kunt in Frankrijk uit een zevental 100%-online banken kiezen. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Het is dan ook moeilijk te zeggen welke bank voor jou de beste is. Deze factoren kunnen voor jou bepalend zijn.

Tussen haakjes staan de banken die een bepaalde service leveren. De lijst vind je onderaan dit artikel.
Voorwaarden

De voorwaarden voor toelating zijn bij alle internetbanken verschillend en hangen soms af van het soort privérekening (gezamenlijk of individueel). Er wordt een minimum inkomen of een minimale maandelijkse storting verwacht. De meeste internetbanken eisen een Frans adres en/of een Frans mobiel telefoonnummer.

Telefonisch contact

Alle banken bieden een telefonisch contact met een bankmedewerker aan. Sommige zijn 24 uur per dag (per mail) bereikbaar, andere hebben verschillende openingstijden voor werkdagen en de zaterdag.

Verzilveren van cheques

Wanneer je regelmatig cheques ontvangt, kan het handig zijn die op een digitale wijze te kunnen aanbieden. Vier internetbanken (1,2,3,4,6) bieden deze service.

Online betalen zonder kaartnummer

Bij een drietal internetbanken (1,3,7) kun je online aankopen afrekenen zonder je kaartnummer te hoeven geven.

Online aanpassen van je betalingslimiet

Bij vijf internetbanken (1,2,3,4,5) kun je je maximale opnamebedrag of je maximale betaalbedrag voor je bankkaart tijdelijk aanpassen.

Online aanpassen van je krediet

Bij drie internetbanken (2,4,5) kun je het bedrag dat je rood mag staan aanpassen.

Budgetbeheer

Alle internetbanken bieden een mogelijkheid om via hun apps je budget te beheren op een computer, tablet of smartphone.

Een totaal overzicht van alle bankrekeningen

Wanneer je ook bij een andere bank rekeningen hebt, kan het handig zijn die allemaal in eenzelfde app te kunnen zien. Bij twee internetbanken (1,3) bestaat deze mogelijkheid.

Contant geld aan huis

Je computer, tablet of smartphone heeft geen gleuf waar contant geld uit komt rollen. Twee internetbanken (1,3) bieden de mogelijkheid tot het thuisbezorgen van contant geld.

SMSsen van een RIB

In Frankrijk kun je niet zonder RIB. Bijna alle internetbanken (1,2,3,5,6,7) bieden je dan ook verschillende manieren om zo’n document te produceren, inclusief het toesturen per SMS.

Chequeboekje

Frankrijk is nog lang niet van de cheque verlost. Toch kun je niet bij alle internetbanken (1,4,5,6,7) een chequeboekje aanvragen.

Betalingsverkeer

In veel landen kun je zelf zonder probleem een rekening van een derde invullen en een betaling verrichten. In Frankrijk vereist dat speciale procedures. Niet alle internetbanken (1,2,4,5,7) bieden die mogelijkheid en dat kan je betalingsverkeer verstoren.

Spaarrekeningen

Alle internetbanken bieden de mogelijkheid één of meer spaarrekeningen te openen, waaronder de gereglementeerde (lastenvrije) livrets. Naar niet alle internetbanken hebben hetzelfde scala van spaarrekeningen en de vrije rentetarieven variëren per bank.

Samengevat

We hebben de gegevens uit dit artikel ontleend aan een artikel in Le Particulier. De onderzochten internetbanken zijn:

 1. Boursorama;
 2. BforBank;
 3. Fortuneo;
 4. Hello Bank;
 5. ING Direct;
 6. Monabanq;
 7. Soon.

Op internet: www.choisir-ma-banque.com


Voetnoten:

[1Onderzoek CLCV in 2015

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

Le Particulier, september 2015

Reacties
Hieronder 1 bijdrage met reactie(s).
 • Geldtransfer 1 september 2015 11:24, door zwikker, dirk

  L.S.
  Sinds geruime tijd heb ik een rekening bij de Crédit-Agricole Bank te Bourbonne les Bains.(Haute-Marne). Om geld vaqn mijn Franse rekening naar bv. NL of Duitsland te transferen, kan ik dit tot dusver niet zelf doen. Dien persoonlijk te vragen of de bank voor mij een bedrag wil overmaken. Dat gebeurt evenwel, doch daartegenover staan hoge bank-c.q.transferkosten. In Frankrijk zelf kunnen wel betalingen electronisch worden verricht. Is aan deze wat achterlijke wijze van internationale transfers een mouw aan te passen? Kan de ECB te Frankfort am Main aan een dergelijke situatie verandering brengen? Gaarne Uw visie, waarvoor dank.

  • Geldtransfer 1 september 2015 20:39, door Hanjo

   Bij Crédit Agricole beschikt u over een website waarop bankzaken geregeld worden. Daarop kunnen nieuwe begustigden worden aangemaakt, ook niet-Franse.
   Wel is er een limiet voor online betalingen. Daarboven moet u bij de bank langs en betaalt u bankkosten. Maar laat die interventie door uw persoonlijke contactpersoon verrichten; die heeft de mogelijkheid de bankkosten te laten vervallen. De baliemedewerk(st)er niet!


Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |