allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenUitbouwenVoor je de zolder bewoonbaar maakt...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Voor je de zolder bewoonbaar maakt...

vrijdag 28 augustus 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 16 juli 2016

Veel Franse zolder zijn niet in gebruik als woonruimte. Het is een loze ruimte onder het schuine dak, een comble perdu. Niet elke zolderruimte is bewoonbaar te maken, ondanks dat een Franse makelaar je dat soms wil doen geloven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een slimme serre
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.037
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bekijk de volgende 6 punten voordat je besluit om de zolder boven je Franse woning om te toveren tot woonruimte.

1. Hoeveel bewoonbare oppervlakte creeer je?

Voor je met de eerste stap van het bewoonbaar maken van een zolder begint (de isolatie), moet je bepalen hoeveel oppervlakte je uiteindelijk wint. Je meet daarvoor de vloeroppervlakte die na alle werkzaamheden een plafondhoogte heeft van minimaal 1,80 meter. Denk daarbij dus aan de hoogte die verloren gaat door dakisolatie en de aanpassing (uitvlakken) van de vloer.

De gemakkelijkste isolatie is met behulp van een verlaagd plafond en verdubbeling van de opstaande muren met behulp van een frame en gipsplaat, waartussen minimaal 17cm isolatie komt. De standaard RT-2012 schrijft een minimale dikte van 35cm voor (zie ook punt 6).
Je kunt het dak ook aan de buitenzijde isoleren, waardoor je binnen geen hoogte verliest. Is die hoogte toch te gering, dan kun je altijd nog aan een mezzanine denken.

2. Moet de bestaande dakconstructie worden aangepast?

Gaat het om een loze dakconstructie, dan bestaat de kans dat de vloer moet worden verstevigd. In oude boerderijen werd de zolder meestal als hooizolder gebruikt en is de stevigheid doorgaans voldoende.

De balkenconstructie kan een hindernis zijn voor het bewoonbaar maken van de zolder. De eenvoudigste en ook goedkoopste constructie bestaat uit driehoeken met tussenbalken. Die balken zijn meestal net voldoende om een besneeuwd dak te dragen, dus het verwijderen van tussenbalken kan verregaande consequenties hebben. Je kunt in dit geval dus het beste eerst een ingenieursbureau inschakelen dat voor jou berekeningen kan doen.

3. Welke openingen kunnen worden gemaakt?

Dakerker, dakraam, terras... Afhankelijk van de situatie, de stijl van de woning en de nabijheid van historische gebouwen kun je te maken krijgen met stedebouwkundige beperkingen. Informeer dus voor de zekerheid vooraf bij het gemeentehuis.

Een discreet dakraam is zelden een bezwaar omdat ze in de dakhelling wordt opgenomen. Een erker of terras is een ander verhaal, omdat deze het aangezicht van de woning veranderen.

Met een erker (een lucarne) kun je extra oppervlakte creëren, maar je moet er ongeveer het vijfvoudige aan kosten voor uittrekken.

4. Kan je wel een trap plaatsen?

Een trap neemt ruimte in, op zolder, maar ook op de etage eronder. Je verliest dus ook wat oppervlakte! En hoe beter het comfort, zoveel meer ruimte moet je ervoor uittrekken.

Het kan verleidelijk zijn om een ruimtebesparende timmermanstrap te plaatsen, maar kun je die over tien jaar ook nog net zo gemakkelijk bestijgen?

Wanneer je op zolder meerdere ruimtes wil creëren, is de beste plaats voor de trap in het midden van de zolder.

5. Kom je gevaarlijke stoffen tegen?

Voor alle werkzaamheden moet een diagnose worden gedaan van de aanwezigheid van lood en asbest. Deze regel bestaat al sinds juli 1997 en is zeker van toepassing wanneer je werkzaamheden uitbesteed. Het lood- en asbestrapport dat je bij de aankoop van de woning ontving, is ontoereikend.

6. Ben je onderhevig aan de RT-2012?

De réglementation thermique (RT) 2012 schrijft bepaalde verplichtingen voor bij het bouwen en verbouwen. Die hebben zowel betrekking op de gebruikte middelen als op het resultaat. We schreven hierboven al over de isolatie, maar ook een mechanische ventilatie, gebruikt schrijnwerk en luchtdichtheid zijn onderdeel van de regelgeving. Het resultaat is een energievriendelijke woning, maar je voelt het in de portemonnee.

Creeer je een vloeroppervak dat minder is dan 150m² en minder dan 30% van de oppervlakte voor de werkzaamheden, dan dien je je aan de regelgeving te houden die van toepassing was op het moment van bouwen. Dat is meestal de minder strenge RT 2007, die bovendien slechts een aanbeveling is!

Welke vergunningen heb je nodig?

Wanneer je niet meer dan 5m² vloeroppervlakte creeert en het aanzicht van de woning niet verandert, hoef je niets te melden.
Tussen de 5 en 20m² extra vloeroppervlak volstaat een déclaration préalable.
Tussen de 20 en 40m² volstaat een déclaration préalable wanneer de uiteindelijke oppervlakte onder de 170m² blijft en de woning zich in een gebied met een bestemmingsplan (PLU) bevindt.
In alle andere gevallen is een permis de construire vereist.
En kom je boven de 150m²[1] dan moet je verplicht een architect inschakelen, anders wordt je permis de construire afgewezen!

Voetnoten:

[1Tot 8 juli 2016 was dit 170m². Zie Architect al vanaf 150m² verplicht.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Wel of niet uitbouwen

  De richting waarin je kunt uitbouwen heeft niet alleen met de beschikbare ruimte te maken, maar ook met de regelgeving. Maar moet je wel uitbouwen?

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention