allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidWat gaat er met de omroepbijdrage gebeuren?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat gaat er met de omroepbijdrage gebeuren?

donderdag 3 september 2015 , door Hanjo

De Franse regering verkent verschillende wegen om de inkomsten van de openbare dienstverlening te verhogen. Eén daarvan is de CAP, de omroepbijdrage.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vigipirate
Beoordeling:
Bezoeken: 360
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wie wordt er de pineut?

Van Bercy, het Franse ministerie van financiën, France Télévisions tot het ministerie van Cultuur lijkt iedereen zijn eigen ideeën te hebben over de beste manier om de inkomsten van de publieke omroep te verhogen. Het debat werd woensdagochtend nieuw leven ingeblazen door Fleur Pellerin, die het uitbreiden van de omroepbijdrage naar het Internet opnieuw uit de doos haalde. Wie gaat de prijs van deze hervormingen betalen?

Alle belastingbetalers?

Een simpele verhoging van de CAP voor iedereen die ook gemeentelijke belastingen (zoals de taxe d’habitation) betaalt, is favoriet in Bercy. Momenteel bedraagt de vergoeding €136. Dat is iets meer dan in Italië (€113,50) en Ierland (€107), maar veel minder dan in het Verenigd Koninkrijk (€200), Duitsland (€210), Zweden (€232) en Zwitserland (€433). Of als de verhoging mechanisch zouden verhogen het totaal van wat het brengt (3,5 miljard per jaar), is het niet het probleem op te lossen tot nu toe.

De nieuwe baas van France Télévisions, Delphine Ernotte, vindt dat geen goed idee. Het aantal televisietoestellen daalt in Frankrijk met 2% per jaar. Een verhoging van de omroepbijdrage heeft dus slechts een gunstig effect op de korte termijn. Ook zou zo’n beslissing in tegenspraak zijn met de belofte van Francois Hollande om de belastingen niet te verhogen.

Eigenaren van tablets, smartphones en computers?

De uitbreiding van de CAP tot de "nieuwe televisieschermen" verscheen in maart in het rapport Schwartz. Delphine Ernotte is positief want volgens haar schatting kijkt meer dan 50% van de Fransen via een ander medium dan het televisietoestel. Op het aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting zou dan ook bij het vakje "televisie" moeten staan: "elk middel om audiovisuele programma’s te ontvangen en bekijken. Ook zou je de vergoeding inkomensafhankelijk kunnen maken.

Bijna iedereen zou het vakje moeten aankruisen. Maar kun je het televisie kijken wel koppelen aan het bezit van een smartphone of tablet? Bovendien zou het eigenaren van tablets en smartphones dubbel straffen, omdat zij nu al te maken hebben met de "digitale" belasting.

Internet abonnees?

Gebaseerd op de constatering dat veel Franse tv-consumptie door de internetdoos gaat, werd ook deze optie onderzocht. Ze lijkt in lijn te zijn met de dubbele zorg van de minister: geen belastingverhoging en kwetsbare huishoudens beschermen. Voornamelijk in stedelijke gebieden wordt veel televisie via het internet aangeboden en meer welvarende huishoudens hebben vaak geen televisietoestel. De armste huishoudens zouden nog steeds vrijgesteld van het betalen van de lokale belastingen en dus van de omroepbijdrage, maar ook jongeren die vaak onder het fiscale huishouden van hun ouders vallen (en per huishouden wordt maar éénmaal omroepbijdrage betaald). Grote verliezer zouden in dit geval de starters zijn die toegang tot internet, maar geen televisietoestel hebben.

Of niemand...?

Eind september moet de Franse regering zijn met het wetsvoorstel voor de belastingen van 2015. De Franse consumentenverening CLCV herinnert Francois Hollande aan zijn verkiezingsbelofte en zegt over de omroepbijdrage: van tafel de prullenbak in!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 47

Dit artikel staat in rubriek:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders en waar moet je zijn voor bepaalde documenten?

  We hebben de informatie ingedeeld in een aantal subrubrieken.

Verder in deze rubriek:
Het nieuwste artikel staat bovenaan.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention