allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWanden, muren en plafondsHoe ernstig zijn die scheuren?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe ernstig zijn die scheuren?

woensdag 16 september 2015 , door Hanjo

Hoe bepaal je de ernst van scheuren in de vloer, in muren of in het plafond.

Het vorige artikel in deze rubriek: Goed schilderen begint met een goede ondergrond
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 10.889
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Vóór het verven moeten alle beschadigingen (scheuren of vlekken) op wanden en plafonds worden weggewerkt. Maar die beschadigingen zijn niet alleen lelijk! Ze kunnen ook grotere gebreken aan het pand aanduiden. Vóór je ze verbergt is het noodzakelijk de oorzaak te kennen en de ernst te bepalen.

Begin met een inventarisatie

Verplaats meubels, verwijder tafels en bekijk de onderkant van kasten om de staat van de oppervlakken (muren en plafonds) nauwkeurig te beoordelen. Scheuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Hun locatie, hun uiterlijk, hun richting en hun afmeting geven waardevolle aanwijzingen.

Sommige scheuren verraden dat een gebouw beweegt. Afhankelijk van hun grootte moet je een vakman ze laten beoordelen.

Andere scheuren vormen geen ernstig probleem: verouderde ondergronden, oud schilderwerk of kleine bewegingen (die normaal zijn in een gebouw) ..

Fijne barsten: minder dan 0,2 mm breed. Ze zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog en je kunt ze gewoon verbergen.
Scheuren van 0,2-2 mm breed komen regelmatig voor in oude gebouwen, maar ook tijdens de eerste maanden van een nieuw bouwwerk. Vul ze en verberg ze met een band.
Barsten of spleten van meer dan 2 mm breed die recent zijn ontstaan, moet je door een vakman laten nakijken. Vul ze met een plamuur of eventueel met een acryl kit.

Verschillende scheuren en spleten

Onschuldige scheuren
(1) In de hoek van een venster naar het plafond. Een gebruikelijk euvel zonder gevaar. Vul hem met plamuur en een wapeningtape (calico).
(2) Barsten die ontstaan door ouderdom of door slechte hechting van de verf. Alles verwijderen wat los zit en opnieuw van een deklaag voorzien.
(3) Stervormige scheuren verraden het loslaten of zwellen van de pleisterlaag op een bepaald gebied (vaak na optrekkend vocht). Verwijder het verzwakte deel en herstel met een specifiek product en werk af met een pleisterlaag.
(4) Boven de hoek van een deur zijn scheuren bijna onvermijdelijk (afhankelijk van de constructie van de muur). Ze zijn onschuldig en kunnen worden gevuld met een plamuur en afgewerkt met een calico om herhaling te vertragen.
(5) Regelmatige rechthoekige scheuren die ontstaan door onderlinge beweging van gipsplaten.Ze zijn onschuldig en kunnen worden gevuld met een plamuur en afgewerkt met een calico om herhaling te vertragen.
Scheuren die aandacht vragen
(6) Scheuren in het plafond loodrecht op de gevel kunnen worden veroorzaakt door het verschuiven van (vloer)balken. Vul ze met gips en Calico en controleren hun evolutie.
(7) Scheuren in de hoeken van wanden tonen het natuurlijke zetten van nieuwbouw. Hun vooruitgang zal na een paar maanden stoppen. Zo niet, een specialist raadplegen.
(8) Scheuren in de hoek van een muur die de voeglijnen tussen blokken weergeven, duiden op het dalen van de ondergrond. Plaats een speciaal metertje (jauge) om de voortgang te bewaken.
 

Een "jauge" die de ontwikkeling van een scheur controleert

 
(9) Een scheur bij een plint die zich verbreedt en zich uitstrekt is een teken van een progressieve vervorming van de vloer. Raadpleeg een deskundige.
(10) Een scheur middenin een paneel kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer ze niet verandert, kun je hem vullen. Anders plaats je een jauge om te zien of en hoe snel de scheur vergroot of je vraagt het een expert.
 

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention