allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesGustave Eiffel construeerde meer dan de Eiffeltoren...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Gustave Eiffel construeerde meer dan de Eiffeltoren...

vrijdag 18 september 2015 , door Hanjo

De Eiffeltoren is niet de enige creatie van Gustave Eiffel. Deze gepassioneerde genie heeft de grenzen van zijn kunnen verlegd en enkele monumentale bouwwerken nagelaten, zoals de koepel van het observatorium van Nice, de metalen structuur van het Vrijheidsbeeld en de spoorbrug in Bordeaux. Maar ook in de Auvergne zijn drie huzarenstukjes van deze meester-constructeur te vinden.

Het vorige artikel in deze rubriek: FR3 past zich aan de nieuwe regio aan
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 1.146
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De in 1832 in Dijon geboren Gustave Eiffel verlaat in 1855 de Ecole Centrale des Arts Manufactures. In dat jaar wordt in Parijs de eerste grote wereldtentoonstelling gehouden. Eiffel begint een bedrijf dat is gespecialiseerd in staalconstructies. Na een paar jaar in het zuidwesten van Frankrijk, waar hij in Bordeaux het werk aan een grote spoorbrug begeleidt, wordt hij in 1864 aannemer gespecialiseerd in metalen frames. Zijn uitzonderlijke carrière als bouwer wordt gekenmerkt door het viaduct over de Douro in Porto (1876), het viaduct van Garabit (1884), een station in Pest in Hongarije, de koepel van observatorium in Nice en de slimme structuur van het Vrijheidsbeeld, gevolgd door het hoogtepunt in 1889: de Eiffeltoren. Deze constructie was tevens het einde van zijn carrière als ondernemer. De laatste dertig jaar van zijn leven wijdt hij aan experimenteel onderzoek.

Eiffel richt zich vooral op viaducten met boogconstructies. Voor de funderingen gebruikt hij een voor die tijd nieuwe techniek: luchtcompressie. In 1884 construeert hij in het departement Cantal het viaduct van Garabit. Het viaduct is 122 meter hoog en overspant 105 meter. De Vendôme zuilen op de torens van de Notre-Dame reiken tot aan de hoeksteen van deze kolossale ijzeren regenboog.

Het viaduct van Rouzat is een structuur die Eiffel tussen 1867 en 1869 bouwde om de spoorlijn Commentry-Gannat in staat te stellen de rivier de Sioule over te steken tussen de plaatsjes Bègues en Saint-Bonnet-de-Rochefort in de Allier. Het viaduct is inmiddels een historisch monument.

Minder imposant, maar wel een staaltje van techniek is de brug over de Allier in Moulins die een spoorverbinding met Montluçon mogelijk maakte.
Het brugdek wordt gevormd door stellen naast elkaar geplaatste massief stalen balken die 8,60 meter overspannen. De totale hoogte van fundering en palen is 20,40 meter.

De structuur rust op pijlers van twee zuilen die met gietijzeren buizen van 2 meter diameter door bouten aan elkaar zijn verbonden en zijn gevuld met beton. De twee kolommen zijn geschoord door Andreas-kruisen. Het zijn de eerste op perslucht gebaseerde pijlers.
De gietijzeren zuilen moesten met stalen banden worden versterkt.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention