allesfrans.com

 • Bekende streekwinden

  Mistral, Sirocco,... De winden in zuid Frankrijk hebben allemaal hun eigen naam.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Gereedschap voor loodgieterswerk

  De verschillende loodgieters werkzaamheden vereisen een klein specifiek instrumentarium.

 • Een extra boiler plaatsen

  Wanneer een tappunt voor warm water ver van de productiebron ligt, kan een elektrische boiler van tien of vijftien liter een uitkomst bieden.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerHet wegennetPlaatsaanduiding

Plaatsaanduiding

vrijdag 25 september 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

In Frankrijk wordt lang niet overal gebruik gemaakt van straatnamen en huisnummers.

Het vorige artikel in deze rubriek: Pech op de Franse snelweg
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 635
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De territoriale indeling van het land Frankrijk kent diverse niveaus. De ruimste indeling is de regio ("région"). Vanaf 1 januari 2016 zijn er 13 regio’s[1].

Voor de adressering en bewegwijzering heeft de regio geen betekenis.

Departement

Met uitzondering van Île de France bestaat een regio uit meerdere departementen. Een departement ("département") heeft een code, die onder andere is terug te vinden in de postcode en op de kentekenplaat van voertuigen. Ze bestaat uit twee tekens, meestal twee cijfers, maar ook één cijfer en één letter[2].

Doordat het departement in de postcode terug is te vinden, hoeft ze in adressering niet nogmaals te worden herhaald.

Plaats

De plaatsnaam is een belangrijk element voor de adressering en bewegwijzering. In Frankrijk wordt de postcode gebruikt om een distributiecentrum aan te duiden, dus meerdere gemeentes hebben dezelfde postcode.

Er bestaan veel plaatsnamen die in meerdere delen van Frankrijk terug te vinden zijn (ook binnen hetzelfde departement), dus de postcode is samen met de plaatsnaam de enige manier om een zending op het juiste adres te laten aankomen.
 

Om een duidelijker onderscheid te maken tussen gemeentes zijn in het verleden (meest geografische) toevoegingen gedaan aan de naam van de plaats. In de volksmond worden ze niet altijd gebruikt, maar wel in de adressering en op bewegwijzering. Op wegwijzers worden ze vaak afgekort, omdat het bord anders wel erg lang kan worden.

De langste plaatsnaam in Frankrijk is "Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson" (45 tekens) en de langste plaatsnamen zonder verbindings­streepjes zijn "Niederschaeffolsheim" en "Mittelschaeffolsheim", beide in de Elzas.
Ongetwijfeld de kortste plaatsnaam heeft het dorpje "Y", uitgesproken als "i".
 

Straatnaam (of niet)

Grotere dorpen en steden hebben straatnamen, maar ze worden niet altijd gebruikt. In het telefoonboek kun je diverse adressen vinden met als naam "Le Bourg", de dorpskern, terwijl het dorp straatnamen heeft. Mogelijk zijn ze pas recent ingevoerd en heeft de telefoonabonnee geen aanpassing gedaan bij zijn provider.

Op het platteland wordt soms de naam van een lokale of departementale weg gebruikt, maar in veel gevallen bestaat het adres uit de naam van een "lieu-dit", een buurtschap waarin een paar huizen staan, of de naam van een boerderij.
Deze namen worden aan de rand van een lieu-dit op zwarte bordjes met witte tekst aangegeven. De route er naartoe wordt aangegeven op een wit bord met zwarte tekst.

Het is ook voor de besteldienst soms even zoeken binnen zo’n lieu-dit om het juiste huis te vinden, maar de postbode weet het perfect.

Niet alle lieux-dits zijn altijd op de routeplanner (of GPS) te vinden. Er bestaan soms varianten in de schrijfwijze en een lieu-dit ligt soms op de rand van een gemeente, waardoor twee dorpen bij dezelfde lieu-dit horen. De lieux-dits hebben vaak vrij algemene namen, waardoor ze binnen dezelfde postcode in meerdere gemeentes te vinden zijn.
 

Al met al kan een adres in Frankrijk dus een ingewikkelde aangelegenheid zijn, en dat is dan ook te zien bij het invulformulier voor adresgegevens op sommige websites.

Voetnoten:

[1Daarvoor bestond het land uit 22 regio’s

[2De Franse overzeese gebiedsdelen hebben een afwijkende codering

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • RCEA in 2020 vierbaans

  Tijdens zijn bezoek aan Montchanin herhaalde president François Hollande het al bekende tijdschema voor de aanpassing van de RCEA, maar hij kwam niet met nieuwe toezeggingen.

Reacties

Huidige bezoekers: 6

Dit artikel staat in rubriek:
 • Het wegennet

  Frankrijk is berucht om zijn stervorm, maar beroemd om de dichtheid van het wegennet. Het wegennet het meest dichte van de wereld en het langste van Europa. Ruim een miljoen kilometer aan lokale, regionale, departementale en nationale wegen doorkruisen het land. Zo’n 10% van het wegennet bestaat uit autosnelwegen en op een groot aantal trajecten wordt tol geheven.

Verder in deze rubriek:
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |