allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsWetgevingDigitale Republiek (1)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Digitale Republiek (1)

donderdag 15 oktober 2015 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 19 oktober 2015

De Franse premier Manuel Valls en staatssecretaris Axelle Lemaire presenteerden op 26 september 2015 de grote lijnen van de wet over een digitaal Frankrijk, een wetsvoorstel dat gedurende 3 weken verder werd opgebouwd in samenwerking met de burger.

Het vorige artikel in deze rubriek: Diefstal
Beoordeling:
Bezoeken: 123
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voor de eerste keer werd aan een wetsvoorstel meegewerkt door internetgebruikers voordat het door de Raad van Ministers ter goedkeuring aan de Raad van State werd verzonden.
Tijdens deze periode van "participatieve wetscreatie" kon iedereen een bijdrage leveren om de wetgeving te verrijken en te perfectioneren. Deelnemers konden een advies over de verschillende artikelen van de wetstekst geven en voorstellen voor wijzigingen indienen.

De nieuwe #LoiNumérique telt 9 speerpunten.

De neutraliteit van het internet

Door het beginsel van netneutraliteit mag een operator geen op diensten gebaseerde afwijkende toegang tot het netwerk geven. De dienst ARCEP zal verantwoordelijk worden voor de controle op de naleving van dit beginsel. Concreet betekent het dat een provider geen trager Internet aan bepaalde klanten mag aanbieden en snellere diensten aan anderen.

Portabiliteit

E-mail providers zullen verplicht worden voor de migratie van e-mails en lijsten met contactpersonen van een gebruiker te zorgen wanneer deze van provider wenst te veranderen.

Veiligheid van de verbinding

De wet stelt het recht om de verbinding te behouden. Huishoudens met betalingsproblemen zullen profiteren van de financiële steun van een universeel solidariteitsfonds. Hun verbinding zal worden gehandhaafd door de aanbieder gedurende hun aanvraag om bijstand.

Vertrouwelijkheid van particuliere correspondentie

De #LoiNumérique garandeert het beginsel van vertrouwelijkheid van elektronische correspondentie. De e-mails krijgen dezelfde status als een fysieke brief. Ze mogen dus niet worden gelezen of geanalyseerd door een e-mail service, behalve voor het detecteren van spam of virussen.

Het recht om te worden vergeten voor minderjarigen

Dankzij de #LoiNumérique zal het mogelijk worden bepaalde data gepubliceerd door een minderjarige te laten verwijderen.

Betere informatie over online beoordelingen

Online review sites zullen moeten aangeven of de gepubliceerde beoordelingen onderhevig zijn aan een controle. Hierdoor zal de consument beter in staat zijn om de mate van geloofwaardigheid van de online beoordeling in te schatten.

Openbaarheid van publieke gegevens

Overheidsinstanties zoals sociale verhuurders moeten hun gegevens op het internet publiceren. Daarnaast heeft de overheid de verplichting om de kwaliteit en de actualisering van "referentiegegevens", zoals de nationale database van Franse postadressen, te garanderen. Dit zal het werk van de lokale openbare diensten, zoals brandweer en hulpdiensten vergemakkelijken.

Grotere toegankelijkheid

De #LoiNumérique eist dat alle overheidssites (op straffe van geldboetes) aan moeten geven wat hun niveau van naleving van de richtlijnen voor toegankelijkheid is. Grote bedrijven zullen voor slechtzienden ook telefonisch toegankelijke after-sales diensten moeten aanbieden.

Digitaal dood

De #LoiNumérique stelt dat iedereen het recht heeft om aan te geven wat met zijn of haar online geplaatste persoonlijke informatie moet gebeuren na overlijden.

Op internet: https://www.republique-numerique.fr/


 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention