allesfrans.com
 • Een schokgolf in culinair Frankrijk

  In Nederland was er weinig opwinding rond de verdeling van Michelin-sterren, maar in Frankrijk...

 • Die militante cheminots...

  De Franse spoorwegmaatschappij heeft bevestigd dat er sinds 1947 elk jaar ten minste één staking op het net is geweest.

 • Wonen in Misery

  De meeste mensen zijn blij om in Frankrijk te wonen, maar van zo’n 137 mensen kan echt gezegd worden dat ze in "ellende" leven.

 • Een schokgolf in culinair Frankrijk

  In Nederland was er weinig opwinding rond de verdeling van Michelin-sterren, maar in Frankrijk...

 • Die militante cheminots...

  De Franse spoorwegmaatschappij heeft bevestigd dat er sinds 1947 elk jaar ten minste één staking op het net is geweest.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoDieselvoordeel verdwijnt geleidelijk vanaf 2016

Dieselvoordeel verdwijnt geleidelijk vanaf 2016

donderdag 15 oktober 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

De Franse minister Matignon kondigde onlangs "het principe van een toenadering tussen de prijs van diesel en benzine" aan.

Het vorige artikel in deze rubriek: De kostprijs per kilometer van een auto
Beoordeling:
Bezoeken: 363
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Nog voor invoering van deze maatregel deed de Franse regering een stapje terug, zoals je kunt lezen in artikel Toch niet minder belasting op benzine!.

Na jaren van verhit debat besloot de Franse regering op woensdag 14 oktober 2015 om vanaf volgend jaar te beginnen aan de eliminatie van het fiscale voordeel van diesel ten opzichte van benzine. Matignon kondigde "het principe van verzoening in 5 jaar tussen de prijs van diesel en die van benzine" aan, zoals een week eerder al werd bepleit door de minister van Ecologie en energie, Ségolène Royal.

Een cent per liter

Vanaf volgend jaar zal de belasting op de door de Fransen geprefereerde brandstof toenemen met één cent per liter en een verdere verhoging van één cent in 2017 ingaan, terwijl die van benzine met hetzelfde bedrag zal worden verminderd tijdens dezelfde periode. De regering is van plan een eind te maken aan de "gunstige fiscale behandeling" die diesel historisch in Frankrijk geniet (bijna 20 cent per liter in vergelijking met benzine).

Volgens Matignon heeft dit prijsverschil tot een massale dieselvloot geleid, die de zorg om de impact ervan op de luchtkwaliteit rechtvaardigt. Daarom heeft de Franse regering besloten om aan het Europees Parlement voor te stellen deze kloof te sluiten door een prijstoenadering in 5 jaar.

80% van de brandstof

Op dit moment vertegenwoordigt diesel ongeveer 80% van de verkochte brandstof in Frankrijk en 55,7% van de aankopen van nieuwe particuliere auto’s. Het laatste cijfer is in de afgelopen jaren gedaald door het terugkerende debat over de giftigheid van emissies en strengere normen. Dieselmotoren waren nog goed voor 64% van de kentekenregistraties in 2014 en 77,3% in 2008.

Om deze stijging van de belasting iets te compenseren heeft de regering beloofd dat de extra inkomsten die deze maatregel oplevert, gebruikt zullen worden om mensen met een bescheiden inkomen, en met name gepensioneerden, bij te staan in overeenstemming met de doelstellingen van sociale rechtvaardigheid. Dit extra gebaar voor bescheiden huishoudens zal naar verwachting bijna 250 miljoen bedragen.

Conversiepremie

Daarnaast zal de overheid de conversiepremie voor oude dieselvoertuigen versterken. Ze probeert hiermee de eigenaars van meer dan 10 jaar dieselvoertuigen over de streep te trekken hun voertuig te vervangen. De premie zal verdubbelen van 500 euro naar 1.000 euro.

Maar er is meer

Een eerder genomen maatregel verhoogt de dieselprijzen met 2 cent per liter op 1 januari 2016. In juli besliste de Franse regering al dat er een taxe carbone van 2 cent per liter gaat worden geheven op dieselbrandstof. In totaal gaat de prijs dus 3 cent omhoog.

Verwacht mag worden dat de Fransen minder dieselauto’s gaan kopen, wat zijn weerslag zal hebben op de Franse automobielindustrie. De fabrieken zullen moeten worden omgevormd. Circa 10.000 directe en 200.000 indirectie banen zijn daar volgens het Comité des Constructeurs Français d’Automobiles (CCFA) bij betrokken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Nogal grappig dat er op die grafiek van de ’constructeurs français’ een auto staat afgebeeld die in Frankrijk helemaal niet verkocht wordt.
  Verder vind ik dit nogal een algemeen en niet erg genuanceerd stukje dat alleen voor echte leken misschien interessant is.

Huidige bezoekers: 12

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:
Website in deze rubriek
 • Franse brandstofprijzen

  Op deze overheidssite vind je per departement (en gemeente) de actuele brandstofprijzen voor benzine, diesel en gas.

 
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |