Beton en mortels zijn de meest gebruikte materialen in metselwerk.
Beton (béton) gebruik je bij de produktie van bouwelementen, vloerplaten, muren, funderingen, enz.
Het is een mengsel van cement (béton), granulaten (granulats) en water (eau), eventueel met bepaalde toevoegingen (adjuvants of additifs).
Omdat beton kan worden gegoten, kan het vele vormen aannemen. Na uitharding biedt een hoge weerstand tegen samendrukking.
Beter bestand tegen spanning is gewapend beton (béton armé). Afhankelijk van de samenstelling, uitvoering en oppervlaktebehandeling kunnen de prestaties en het uiterlijk sterk variëren.
Er zijn veel kant-en-klare producten (blokken, balken, platen, lateien) die tijd kunt besparen op de werkplaats.
Lichtgewicht beton (béton léger): tussen 300 en 1.800 kg/m³
Standaard beton (béton courant): 2.300 kg/m³
Zwaar beton (béton lourd): tussen 3.000 en 6.000 kg / m³
Voor de constructie van verbindingen, coatings, vloeren en diverse afdichtingingen gebruik je mortel (mortier), ofwel metselspecie, dat verschilt van beton omdat het geen grind bevat.
Het meest gangbaar is cementmortel (mortier de ciment). Het vereist een droogtijd van 3-4 weken voor een volledige uitharding.
Cementmortel is een mengsel van cement (type Portland), zand(sable) en water. Het kan worden gebaseerd op grijs cement (ciment gris), wit cement (ciment blanc) of snelcement (ciment prompt), eventueel aangevuld met toevoegingen. Het wordt gebruikt bij de meest voorkomende werkzaamheden.
Kalkmortel (mortier de chaux) is een mengsel van gebluste kalk(chaux), zand en water. Het is flexibeler, eenvoudiger te gebruiken en hardt langzamer dan een cementmortel. Maar het is niet waterdicht. Het wordt meestal gebruikt bij de coating van muren en bij afwerkingen.
Een basterdmortel of bastaardmortel (mortier bâtard) combineert kalk- en cementmortel met extra zand en water. Het is ideaal voor het metselen van bakstenen, voor decoratieve coatings of voor afwerking bij dakbedekking (pannen en balken vastzetten, zijdes afwerken). De aanwezigheid van kalk maakt het een zachte compound, maar het cement zorgt voor een snelle uitharding.
Minder gangbaar zijn de volgende mortels:
schelpkalkmortel, steenkalkmortel, betonmortel (bestaande uit zand, cement, grind, water en eventueel andere vulstoffen, hulpstoffen en vezels), pc-mortel (met kunstharsen als bindmiddel, dus zonder cement) en pcc-mortel (met kunstharsen en cement).
De mortels zijn klaar voor gebruik. Ze bevatten alle componenten voor de juiste dosering en vereisen slechts de toevoeging van water. Maar de kosten zijn hoger. Het is vooral bedoeld voor kleine werkzaamheden.
Cement of kalk zorgt voor het stollingsproces. Er zijn verschillende keuzes, elk met hun specifieke eigenschappen.
Deze minerale korrels worden benoemd volgens hun grootte (calibrage) tussen 0,2 en 125 mm elk met hun specifieke toepassing.
Er zijn tegenwoordig lichte korrels die voor een minder zware betonstructuur zorgen zonder de sterkte-eigenschappen aan te tasten.
Gebruik geen willekeurig zand (vooral geen kleiachtig zand)! Het moet zo schoon mogelijk zijn en vrij van slib en modder. Het beste is rivierzand, van een afgraving (carrière) of van een strand.
Fijnzand (sable très fin: 0,1-0,3mm) is ontworpen voor het afwerken mortel.
Metselzand (sable à maçonner:0,4-0,6mm) wordt gebruikt om te bouwen en voor het afdichten van constructiedelen.
Het grind (gravillon) zorgt voor de sterkte van het beton. Het komt uit de rivier (glad, lisse) of uit steengroeven (gemalen, concassé).
Fijn grind (gravillon fin: 5mm) is voor gebruik in kleine vormen,
de middelmaat (gravillon moyen: 8mm) in paden en terrassen,
de grote maat (gros gravillon: 12mm) wordt gebruikt in gewapend beton en bij het storten in grotere vormen.
Deze stoffen zijn opgenomen in lage doseringen (minder dan 5% van de cementmassa) in beton of mortel om bepaalde eigenschappen te wijzigen. Er zijn drie belangrijke groepen:
Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?
Omdat kranen essentieel zijn in een sanitaire installatie, gaat de voorkeur uit naar kwaliteitsmodellen.
Huidige bezoekers: 93
Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden, en misschien weet je ook in het Nederlands niet exact het juiste woord of de juiste vakterm voor een specifiek onderdeel. In deze subrubriek tonen we je een aantal veelgebruikte onderdelen en geven we je de (gebruikelijke) Franse benaming.
Voor diverse afbeeldingen maakten wij dankbaar gebruik van een catalogus van onze favoriete bouwmarkt: Gédimat.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.