allesfrans.com
 
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenOverige belastingenEen tuinhuisje kan duurder uitvallen dan je denkt...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een tuinhuisje kan duurder uitvallen dan je denkt...

zaterdag 14 november 2015 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 8 februari 2018

De installatie van een tuinhuisje, een zwembad of een zonnepaneel kan een vervelend staartje hebben in de vorm van een belastingaanslag. Wat is er precies aan de hand?

Het vorige artikel in deze rubriek: Eco-taxe of TPL
Beoordeling:
Bezoeken: 936
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Bijna € 200 betalen voor een tuinhuisje van 9 m² dat gekocht werd voor € 900. Het is een van de voorbeelden van de taxe d’aménagement, een bedrag dat je kan weerhouden om de werkzaamheden uit te voeren.
 

Bouw- en verbouwingswerkzaamheden die een toestemming van de overheid (autorisation d’urbanisme) vereisen, kunnen een belastingclaim over die toestemming opleveren.

Wat is het?

 • Taxe d’aménagement
  Een artikel in onze rubriek > Belastingen > Franse belastingen > Overige belastingen

  Deze belasting op de bouw van onroerend goed werd op 1 maart 2012 ingevoerd.

De heffing kan betrekking hebben op de bouw of de installatie van meer dan 5 m² oppervlak, zoals tuinhuisjes, serres, garages, zolders, maar ook een zwembad of een windmolen, allerlei activiteiten die een bouwvergunning of voorafgaande melding vereisen (zie artikel Alle regels op een rij.

Voor wie?

Wanneer de gemeente niet tot vrijstelling van deze belasting heeft besloten, wordt deze belasting automatisch door het ministerie van Financiën toegepast na een eerdere aanvraag voor een bouwvergunning (permis de construire) of een melding van werkzaamheden (déclaration préalable), ingediend bij het gemeentehuis.

Sinds wanneer?

De heffing werd ingevoerd door de wet op de financiële begroting van 2010 en is van toepassing sinds 2012. Er wordt slechts één keer geclaimd en bedragen boven de € 1.500 mogen in twee keer worden betaald. Probleem is dat deze heffing weinig bekendheid geniet en voor de belastingbetaler als een verrassing komt.

Hoeveel?

De hoogte van de vergoeding wordt meestal berekend op basis van het oppervlak van het gebouw (vanaf een minimale plafondhoogte van 1,80 m) en een prijs per vierkante meter. Sommige werken zijn echter onderworpen aan een forfaitaire belasting (buitenzwembad, zonnepaneel, windmolen,...). De rekening valt vooral gepeperd uit voor een relatief goedkoop tuinhuisje.

Het basistarief per vierkante meter wordt jaarlijks door de Franse regering vastgesteld. Het bestaat uit een bedrag voor Île-de-France en een voor de rest van Frankrijk. Welk percentage je er vervolgens op moet loslaten, is afhankelijk van de lokale overheid en kan dus per gemeente verschillen.

De iFRAP, die het overheidsbeleid analyseert, maakte een lijst meteen aantal voorbeelden: € 250 voor een blokhut van 8 m² aangekocht voor € 1.200 in een gemeente in Finistère, € 365 voor een niet-overdekt zwembad van 25 m² in een gemeente in de Var en € 500 voor een blokhut van 17 m² in een gemeente in de Côtes d’Armor.

En mogelijk betaal je nog meer...

Naast de taxe d’aménagement wordt op sommige bouwwerkzaamheden nog een tweede heffing losgelaten, de zogenaamde Redevance d’archéologie préventive.


 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Erfbelasting

  Wie doet aangifte? Wat moet worden vermeld? Waar en wanneer lever je de aangifte in?

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention