allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenWonen en overheidTechnisch dossier woning (3)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Technisch dossier woning (3)

dinsdag 24 november 2015 , door Hanjo

Hoe het technische dossier van een woning wordt samengesteld. Een praktijkervaring voor een oudere eengezinswoning.

Dit is het vervolg van artikel: Technisch dossier woning (2)
Beoordeling:
Bezoeken: 250
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het technisch rapport wordt samengesteld door een daartoe bevoegd bureau, een bureau de diagnostic technique immobilier. De inspecteur moet gecertificeerd zijn en een afschrift van het certificaat vormt onderdeel van het totale dossier.

Bepaling oppervlakte

Het onderzoek begint met het maken van een plattegrond van de woning, waarna per ruimte de bewoonbare oppervlakte (vanaf een plafondhoogte van 1,80m) wordt bepaald. Ook wordt de totale vloeroppervlakte per etage vastgesteld.

Energiewaarde

Het soort onderzoek is afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Bij een woning van voor 1948 wordt uitgegaan van het verbruik op basis van fakturen; bij nieuwere woningen wordt een conventionele berekening gedaan.

De bouwaard van de woning wordt onderzocht en per etage wordt de isolatie bekenen.

Van alle ruimtes wordt tesamen aangegeven hoeveel raamoppervlakte ze hebben en van wat voor soort ramen en buitendeuren sprake is:
- zijn ze van hout, metaal of PVC,
- hebben ze dubbele beglazing en zo ja, is deze gevuld met argon of krypton,
- zijn ze voorzien van luiken, iod.

Dan wordt gekeken naar de soort verwarming, naar de soort warmwatervoorziening en de ventilatie.

In het geval van een woning uit 1900 wordt dan gekeken naar de energierekeningen van de afgelopen 3 jaar. Via een standaardformule wordt dit verbruik afgezet tegen de eerder verzamelde gegevens als oppervlakte en warmwatervoorziening. Dit resulteert in een en verbruik per vierkante meter wat de energieklasse bepaalt.

Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met andere faktoren, zoals het stookgedrag, bij elektrische verwarming het frequent gebruik van een elektrische oven, koken op elektra of de energiekosten van een zwembad.
Dit zijn allemaal factoren die de energieklasse negatief beïnvloeden.
Van de energieklasse wordt dan ook gezegd dat je er geen verwchtingen aan kunt koppelen!

Elektrische installatie

Er wordt uitsluitend gekeken naar de situatie binnen de woning. Elektrische aansluitingen in bijgebouwen worden niet in het onderzoek opgenomen, tenzij het om een bijgebouw gaat dat permanent in gebruik is.

Is zo’n bijgebouw verwarmd, dan moet er ook een apart energieonderzoek worden gedaan!
 

Oudere (gerenoveerde) woningen hoeven niet aan de nieuwste eisen te voldoen. Er bestaat een vereenvoudigd eisenpakket waarin niet de volledige norm (NF C 15-100) is opgenomen.

Naast een visuele inspectie (ongeïsoleerde bekabeling of andere gevaarlijke situaties) wordt gekeken naar de bereikbaarheid van de zekeringenkast en hoofdschakelaar. Ook wordt onderzocht of de aardleiding onderbroken kan worden, wat een vereiste is in Frankrijk.

De zekeringenkast wordt geopend en de aardweerstand wordt gemeten. Een te hoge weerstand betekent onvoldoende aarding, dus een veiligheidsrisico.

Vervolgens wordt de kwaliteit van de aardlekschakelaars gemeten. Het ontbreken ervan is een risicopunt. Voldoen deze aan de strengste eisen (30 mA), dan is een verder detailonderzoek van de installatie niet noodzakelijk - ze is immers goed beveiligd.

Lood

De aanwezigheid van lood wordt met een speciaal meetapparaat onderzocht. Dit gebeurt op meerdere plaatsen in alle ruimtes. Bij een positieve uitslag wordt de bron nader onderzocht en in het rapport vermeld.

Asbest

De aanwezigheid van asbest gebeurt door middel van een visuele controle. Met zijn ervaring en aan de hand van de leeftijd van de woning weet de inspecteur precies waar hij naar asbest moet zoeken. Bij een positieve constatering worden foto’s gemaakt en de objecten worden in het rapport opgenomen.

 

Het vervolg lees je in artikel:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention