allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingKerk en religieScheiding tussen staat en kerk in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Scheiding tussen staat en kerk in Frankrijk

zaterdag 5 december 2015 , door Hanjo

Laïcisme is een situatie waarin kerk en staat zijn gescheiden, waarbij de staat zich niet bemoeit met de Kerk, en de Kerk niet met de staat, en waarin bovendien uitingen van religieuze overtuiging in het publieke domein (zoals overheidsgebouwen en openbare scholen) verboden zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Crematie, een taboeonderwerp?
Beoordeling:
Bezoeken: 491
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deze "laïcité" is terug te vinden in artikel 1 van de Franse Grondwet van 1958.

Het laïcisme in Frankrijk trad in werking in de 19e eeuw onder de linkse bourgeoisie en later ook bij de socialisten. In 1905 werd in Frankrijk de scheiding van kerk en staat doorgevoerd. De overheidsfinanciering van godsdiensten kwam toen te vervallen. Gebouwen voor godsdienstbeoefening werden staatseigendom. In feite mocht de staat bepalen welke functie de gebouwen kregen, maar het bleek al snel dat ze werden toegewezen voor het doel waarvoor ze waren gebouwd.

De Franse overheid draagt zorg voor de gebouwen die vóór 1905 zijn gebouwd. Het betekent dat moskeeën die vanaf de jaren 50 werden gebouwd zelf voor de onderhoudskosten opdraaien.

In Frankrijk wordt de laïcistische samenleving door zowel links als rechts gezien als een feit. Ook de godsdienstige leiders denken er zo over, behoudens enkele ultrarechtse leiders.

Het in Frankrijk recentelijk ingevoerde verbod (2004) op het dragen van uiterlijke religieuze symbolen in openbare gebouwen (zoals openbare scholen maar ook postkantoren) is de conclusie van de laatste keer dat het laïcisme ter discussie stond.

Uitzonderingen

De scheiding tussen kerk en staat geldt niet voor de departementen Haut-Rhin, Bas-Rhin en Moselle. Tussen 1871 en 1918 maakten deze departementen deel uit van het Duitse Keizerrijk; ze vielen dus onder de Duitse wetgeving, waarin de scheiding tussen kerk en staat nog steeds veel minder ver gaat. Na de Eerste Wereldoorlog heeft de Franse regering verschillende keren geprobeerd om de Franse wet van 1905 ook in deze gebieden verbindend te verklaren, maar dat is nooit gelukt, waardoor tot op heden de situatie bestaat dat geestelijken benoemd worden door de minister van binnenlandse zaken en een ambtenarensalaris krijgen. Bij werkloosheid hebben ze recht op een uitkering. De aartsbisschoppen van Metz en Straatsburg worden nog steeds door de Franse president benoemd.

Anders dan in Nederland

In Nederland verloor de Gereformeerde Kerk in 1983 de status van staatsgodsdienst. Nederland erkent een ander principe dan het laïcisme, die van de verzuiling. In Nederland kenmerkt de scheiding van kerk en staat zich bijvoorbeeld niet door een scheiding van religie en politiek, in tegenstelling tot een land als Frankrijk.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention