allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingTradities en symbolen2CV, de "Lelijke Eend"
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

2CV, de "Lelijke Eend"

dinsdag 29 december 2015 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 26 mei 2016

De 2CV, de deux chevaux, is een auto van de Franse autofabrikant Citroën. De afkorting staat voor "Deux Chevaux Vapeur", wat twee paardenkracht betekent, een maat voor het vermogen en (in het verleden) voor de berekening van de Franse wegenbelasting.

Beoordeling:
Bezoeken: 777
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De 2CV werd geproduceerd tussen 1948 en 1990. In die periode zijn er zo’n 4 miljoen van gebouwd. Dit aantal stijgt tot 5,3 miljoen als de zogenaamde "Besteleenden" worden meegeteld en tot ruim 8,8 miljoen wanneer de zustermodellen Diane, Ami en Méhari worden meegeteld. Het uiterlijk van de 2CV werd ontworpen door Flaminio Bertoni.

Na de dood van André Citroën en de overname van het bedrijf door bandenfabrikant Michelin besloot de nieuwe leiding een kleine auto te ontwikkelen die geschikt moest zijn voor het ruige Franse platteland: de TPV, oftewel Toute Petite Voiture. Projectleider Pierre-Jules Boulanger omschreef het doel als "een paraplu op vier wielen". Hij ging aan de slag in Lempdes, een plaats in het departement Puy-de-Dôme in de Auvergne.

Op basis van marktonderzoek werd besloten dat het een voertuig moest worden dat 4 personen en 50 kilogram aardappelen kon vervoeren, een snelheid 60 km per uur kon halen en daarbij slechts 3 liter brandstof op iedere 100 km verbruikte. De auto moest hierbij zo comfortabel zijn dat eieren in een mand niet zouden breken wanneer de auto over een stuk omgeploegd land zou rijden: een boerin moest ermee naar de markt kunnen rijden. Het uiterlijk van de wagen werd niet belangrijk geacht.

Reclamefilmpje van een prototype
Reclamefilmpje van een prototype
(Klik om te bekijken)

Oorspronkelijk werd als besparing één koplamp geplaatst. Maar na een frontale aanrijding tijdens een proefrit, werd het model wél voorzien van twee koplampen; de tegenligger dacht met een motorfiets te maken te hebben.

Het was de bedoeling een prototype te presenteren op de Salon d’Automobile van 1939, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.

Een prototype uit 1936 Een prototype uit 1939 Een prototype uit 1939 Een prototype uit 1936 Een luxe model met raampjes achter Een advertentie van de Besteleend

Tijdens de oorlog werd de auto angstvallig geheim gehouden voor de Duitsers. Na de oorlog werd de auto in 1948 voorgesteld. Een journalist zou het wagentje het lelijke eendje hebben genoemd en deze benaming is in Nederland een geuzennaam geworden. In Frankrijk is de bijnaam overigens "La Deudeuce".

(Klik om te bekijken)

De 2CV werd in het begin van de productie voornamelijk aan boeren (primaire doelgroep), zorgverleners als huisartsen en bekende Franse kunstenaars (gratis reclame) geleverd. De Franse plattelanders waren direct enthousiast, wat de wachttijd tot drie jaar deed oplopen. Nederland was in 1952 het eerste exportland voor de 2CV, maar de verkoop startte slecht.

Tegenwoordig is de Eend populair als tweede auto en door een beperkte beschikbaarheid is de prijs voor een perfect bewaard of gerestaureerd exemplaar gestegen naar rond de € 15.000.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention