allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenKerkelijke gebouwenRoute van kerkschilderingen in Bourbonnais
 

Route van kerkschilderingen in Bourbonnais

dinsdag 14 mei 2019 , door Hanjo

De "Route des Églises Peintes du Bourbonnais" geeft je de mogelijkheid om 24 middeleeuwse plekken te ontdekken. En vier van hen kun je zelfs virtueel bezoeken!

Het vorige artikel in deze rubriek: Abdij van Sept-Fons
Beoordeling:
Bezoeken: 180
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Van Vitray naar Saint-Germain, via Huriel, Mazerier, Ébreuil, Loddes of Lurcy-Lévis, een route werd uitgestippeld door de association de la Route des Églises Peintes die je met behulp van een brochure bij 24 kerkschilderingen in de Bourbonnais[1] brengt.
 
Sommige van die schilderingen, die tussen 7 en 10 eeuwen geleden werden aangebracht, zijn goed bewaard gebleven, zoals in Jenzat. Andere werden pas onlangs ontdekt (Briailles) en wie weet hoeveel er nog verborgen liggen achter later aangebracht pleisterwerk.
 
Dankzij restauraties zijn geleidelijk meer muurschilderingen in Bourbonnais kerken (her)ontdekt en hersteld, zoals in Bègues, Biozat, Louchy-Monfand en Souvigny.

De kerken op de kaart van de Allier
De kerken op de kaart van de Allier
(Klik om te bekijken)

In het dal van de Sioule (Val de Sioule) vinden we 16 van de 24 kerken die de mooiste voorbeelden van de diversiteit aan middeleeuwse muurschilderingen herbergen.
 
Om ze beter onder de aandacht te brengen, voeren verenigingen en gemeenten geleidelijk aan een verlichtingscampagne. Zo kun je in de Saint-Martin van Jenzat onder uitzonderlijke omstandigheden drie grote heilige cycli bewonderen: het lijdensverhaal, het leven van de heilige Catharina van Alexandrië, de stigmata van de heilige Franciscus, maar ook twee ongelofelijke scènes ten tijde van de Grote Pest. Hetzelfde geldt voor de galerie in Saint-Léger d’Ebreuil, waar een film de geschiedenis van de schilderijen voorstelt.

In het hele departement worden deze gebouwen geleidelijk aan gemarkeerd door passende wegwijzers en een bord "La Route des Églises Peintes du Bourbonnais". Met een QR Code / flashcode kunnen bezoekers met een smartphone een tien minuten durende rondleiding door de kerken van Fleuriel, Jenzat, Louchy-Montfand en Saulcet krijgen.

De vereniging "La Route des Églises Peintes du Bourbonnais", de organisator van deze tour, biedt ook visitekaartjes, ansichtkaarten, boekjes met een beschrijving van de belangrijkste gebouwen en een zomerbezoeken programma.

De tour is een van de routes die door de guide vert Michelin Auvergne wordt aanbevolen.
 

Brochure

Een brochure is beschikbaar in de VVV-kantoren van de Allier en Puy-de-Dôme.

Op internet: Route des Eglises Peintes du Bourbonnais


Voetnoten:

[1Bourbonnais is de oude benaming van het departement Allier

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention