allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenFrance Connect
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

France Connect

zaterdag 12 maart 2016 , door Hanjo

Je universele online toegang tot de Franse overheid.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een vernieuwd portaal op service-public.fr
Beoordeling:
Bezoeken: 1.675
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

France Connect is een identificatiesysteem voor de toegang tot alle onlinediensten van de Franse overheid. Je kunt ermee één gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot de diverse diensten. Je kunt het herkennen aan het onderstaande logo.

Het is een aanvullend systeem om je aan te melden; je kunt er altijd voor kiezen om per overheidssite een eigen gebruikersnaam en wachtwoord in te stellen.

Ga je naar zo’n site dan komt er een zogenaamde "pop-up", een extra scherm dat je vraagt of je je via France Connect wilt aanmelden.

Let op: Het kan zijn dat je browser die popup blokkeert!
 

Dit pop-up scherm biedt je de mogelijkheid te kiezen welke andere aanmeldgegevens je wilt gebruiken, zoals die van La Poste, Ameli of van de belastingdienst.

Een video met wat uitleg

Enkele diensten

Een voorbeeld van een dienst die al gebruik maakt van France Connect:

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • France Connect 4 mei 2018 16:24, door peter corbiere

  Tot november 2017 kon je b.v. je auto importeren door -met de juiste papieren- aangifte te doen bij een (sous)prefecture. Mits je de juiste papieren had werd dat dan "klaar terwijl u wacht" in orde gemaakt en kreeg je direct een nieuw kenteken. Maar nu.... Je moet het online aanvragen, maar daarvoor heb je een ID nodig bij b.v. LaPoste. Daarvoor kun je je aanmelden, de facteur komt langs en verifieert a.d.h.v. je paspoort je ID. Daarmee kun je je weer aanmelden bij FranceConnect. Alleen... als je niet ingeschreven staat als inwoner van Frankrijk -ook al heb je rekeningen van o.a. elektra, water of telefoon- dan krijg je na de door LaPoste geaccepteerde registratie alsnog een foutmelding. Men eist alsnog een Frans fiscaal nummer. De gegevens op de aanslag taxe Foncière en d’habitation zijn niet bruikbaar. Weet iemand een oplossing hiervoor?

  • France Connect 4 september 2018 15:51, door Jan Joost de Vries

   Ook ik zit met bovenstaande problematiek.
   @ Peter Corbiere hij jij inmiddels een oplossing
   Of is er iemand anders die mij met de oplossing van dit probleem kan helpen?

   • France Connect 4 september 2018 17:09, door peter corbiere

    je zult het niet geloven.... maar als je de foutmelding van LaPoste krijgt (error12), dan worden er drie oplossingen voorgesteld. De eerste twee leiden nergens toe, maar de derde werkt :-) Deze oplossing is in principe eenvoudig, er staat vrijwel letterlijk: zoek iemand anders die wel in kan loggen en vraag of je op zijn/haar gegevens mag inloggen. Ik vond een buurman bereid om zijn impot inloggegevens aan mij beschikbaar te stellen. Vervolgens de papierwinkel door de scanner en ge-upload. Dat leidde tot een twaalftal e-mails naar mijn buurman met alleen de mededeling dat de connectie geslaagd was. Houd er rekening mee dat elke keer als je -vol ongeduld- inlogt om te kijken of er al iemand iets heeft gedaan, de eigenaar van de inloggegevens een mail krijgt dat je bent ingelogd Na een dikke 3 weken bevestiging dat toewijzing carte grise akkoord was, maar dan moet je betalen met een creditcard o.i.d. De site zegt dat je je winkelmandje moet openen, alleen dat bestaat niet :-(. Het vinden van de plek waar je moet betalen is nog een hele uitdaging! Zelfs mijn autochtone buurman en zijn zoon konden het niet vinden. Ik vond het uiteindelijk door de verwijzing te kopiëren in Google en de daar genoemde adviezen op te volgen.
    Ik wens je veel succes!

    • France Connect 5 september 2018 20:00, door Jn Joost de Vries

     @ Peter,
     Dank voor je snelle reactie.
     Ik kan wel inloggen bij Ants voor het aanvragen van de Carte Grise maar strand dan op de voorwaarde van het gebruiken van France Connect, ik denk voor het betalen van e.e.a. Vernam ook dat France Connect de bankrekening van de inlogger direct koppelt aan het verzoek dat wordt gedaan......
     Wat een gedoe allemaal.
     Ik ben bijna zover dat ik jouw route ga proberen.

     • France Connect 6 september 2018 08:49, door peter corbiere

      Beste Jan Joost, ANTS gebruikt de geverifieerde persoonsgegevens van France Connect. verificatie kan o.a. door een fiscaal nummer of een persoonsverificatie door LaPoste (facteur komt langs om je paspoort, je bewijs van bewoning e.d. te controleren). Als je geen Frans fiscaal nummer hebt zal je de verificatie bij LaPoste moeten doen. En daar gaat het fout omdat er kennelijk bij France Connect een toetsing plaatsvindt die niet werkt voor niet-ingezetenen. Dat resulteert in de error12 code. ANTS heeft niets te maken met je rekeningnummer!

      • France Connect 29 januari 2019 08:50, door Margriet Groenevelt

       De toetsing bij France Connect, zelfs na een echtheidcontrole door de facteur/factrice van La Poste is ook via de INSEE.... en als je daar niet vermeld staat kun je zelfs met fiscaal nummer en goedgekeurde La Poste ID niet via ANTS inloggen.

       Er zijn gespecialiseerde garages en bedrijfjes die voor een heel redelijk bedrag de invoer voor je doen.
       Ik heb dit recent bij een van hen gedaan voor mijn 23 jaar oude VW camper. Daarbij alles doorlopen: gedeeltelijke conformité van VW France, Veritas veiligheidskeuring, DREAL voor de conformité van het ( later) opgebouwde Carthago deel, Controle Technique.
       Ik heb inmiddels mijn kenteken!

  • France Connect 6 september 2018 11:45

   ANTS heb ik nodig voor het aanvragen van een Carte Grise voor een autootje dat ik uit NL heb meegenomen. En daarvoor zal wel betaald moeten worden.
   Ik heb al een account bij ANTS. Bij het hoofdstuk Carte Grise geeft
   ANTS aan dat inloggen via France Connect voorwaarde is, vandaar.....

   • France Connect 19 januari 2019 11:55, door Arjen

    Ik ben erg geinteresseerd in de afloop van dit alles.
    Ik wil graag mijn auto invoeren en dat schijnt ook nog op de oude manier te kunnen. Dan is echter weer een certificat de conformite nodig en dat kost een paar honderd euro bij Nissan.
    Is het niet mogelijk en misschien eenvoudiger om een frans fiscaal nummer aan te vragen ?

    • France Connect 19 januari 2019 13:31, door peter corbiere

     Beste Arjen. De "oude" manier was bij de prefectuur. Dat is niet meer mogelijk. Voor het toekennen van een frans kenteken is sowieso een certificat de conformité nodig! voor een VW en voor een Toyota kostte mij dat € 150. een oude Mercedes Vito was € 100 en voor een onlangs door mij uit Dld geïmporteerde Mercedes C-klasse bleek het in Dld meegeleverde certificaat (EG-Übereinstimmungsbescheinigung) al voldoende. Mogelijk lukt het aanvragen inmiddels bij ANTS (Agence Nationale des Titres Sécurisés) https://ants.gouv.fr/ ook zonder France Connect. Heb ik nog niet geprobeerd, maar er zit nog steeds veel beweging in de ontwikkeling van het online aanvragen.
     Bij de aanvraag moet je een aantal documenten uploaden: * bewijs van frans adres (rek. EDF, SAUR, Orange, Bankrekening o.i.d.) * ingevuld document CERFA 13757 (https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/showFormulaireSignaletiqueConsulter.do?numCerfa=13757), *quitus fiscale, daarvoor moet je naar een belastingkantoor, die willen graag weten of er al BTW is betaald * bewijs identiteit aanvrager, bv kopie paspoort, * bewijs van eigendom voertuig (factuur o.i.d.) * kopie oude kentekenbewijs, * recent uitgevoerde controle technique en last but not least: * CE- conformiteitsbewijs, het certificat de conformité.

     Als alles gelukt is krijg je ook nog een rekening te betalen die wordt vastgesteld a.d.h.v. de ouderdom en o.a. het vermogen van de motor. Dat varieert van enkele tientjes tot torenhoge bedragen.

     Succes!

     • France Connect 29 januari 2019 08:59, door Margriet Groenevelt

      Zie mijn bericht hierboven over ANTS, INSEE France Connect etc.
      Een andere manier is inderdaad via een kennis of buurman die kan inloggen, maar daarbij ook verantwoordelijk wordt voor de aanvraag.
      Er zijn veel gespecialiseerde bedrijfjes en SIV garages die het ook voor je doen. Goede ervaring mee.
      https://www.telecartegrise.com/annuaire-carte-grise/professionnels_habilites/carte-grise-annuaire-professionnels.html?
      Succes!

      • France Connect 29 januari 2019 11:28, door Arjen

       Hoi Margriet en Peter,

       Via de verwijzing van Margriet kom ik op een site die alleen in frankrijk gekochte auto’s regelt.
       Ik wil mijn Nissan uit Nederland meenemen en heb dat al eerder gedaan met twee FORD’s. Het CdC kost bij Nissan 250 euro, best duur.
       Ik probeer nu via laPoste een registratie te krijgen zodat ik FranceConnect kan gebruiken. Vrijdag komen ze langs ter controle van mijn ID op mijn adres. Ik ben benieuwd of die weg ervoor zorgt dat ik bij ANTS een stap verder kom.

       • France Connect 29 januari 2019 12:19, door peter corbiere

        Beste Arjen,
        Ben benieuwd of de verificatie van La Poste bij jou ergens toe gaat leiden. de verificatie zelf werkt prima, maar genereert bij een aanvraag via ANTS een foutmelding. Zie mijn bericht van 4 mei. De INSEE (Immatriculer une entreprise) kun je het beste vergelijken met de Ned. KvK. Zij geven o.a. siren en siret nummers uit. Leiden voor een particuliere aanvraag niet naar resultaat. Wij hebben een Chambre d’Hotes en zijn ingeschreven bij INSEE als micro-entreprise, maar ook daar kun je niets mee.
        De simpelste methode blijft toch echt de goeie buur (beter dan de verre vriend) die bereidt is om je met zijn impot-nummer te helpen.
        Overigens, als je geen verklaring van conformiteit voor je Nissan hebt kun je ook in NL proberen dat certificaat te krijgen, wellicht een stuk goedkoper :-).
        En let op, bij sommige importeurs in Frankrijk kun je alleen betalen met een cheque!

        • France Connect 29 januari 2019 16:45, door Margriet Groenevelt

         Dag Peter en Arjen,

         Ik heb inderdaad ook de facteur laten checken voor een post ID en betaal belasting in Frankrijk, maar nog steeds geen France Connect mogelijk.
         Ik heb als laatste mijn camper ingevoerd via een carte grise café, vaak gelieerd aan een garage. Zitten ook overal.
         Voor 59 euro doen ze alle rompslomp bij de Préfecture.
         Wel zélf conformité, quitus fiscale etc regelen.
         Het was het mij waard, erg snel geregeld!
         http://www.cartegrise-cafe.com

         • France Connect 29 januari 2019 19:53, door peter corbière

          Hallo Margriet,

          Werkt dit nog steeds? Sinds november 2017 is de zaak helemaal veranderd, de sous-prefecture bij ons (Oloron) weigert nog langer dit soort zaken in behandeling te nemen. Wel willen ze (op afspraak) helpen, maar dan nog steeds via de ANTS-site. …. en daar lopen ook zij vast met de beschikbare gegevens.

          • France Connect 30 januari 2019 08:12

           Ja Peter, dit werkt goed. Ik heb dit tweede helft vorig jaar zo gedaan. In 2018 dus. In dit geval bij het carte grise café in Epinal en via hen bij de prefecture van de Vogezen. Dit zijn gespecialiseerde kantoortjes/garages die een goedkeuring hebben van de Préfecture.
           Ik heb een dossier aangeleverd en waarschijnlijk leveren zij dat online aan bij de Préfecture. Ná mijn eerste bezoekje aan het kantoortje is alles via e-mail geregeld en verstuurd, tot en met de carte-grise provisoire voor de eerste maand. De echte carte had ik vrij snel daarna in de brievenbus.
           Overigens is de INSEE niet alleen voor bedrijven. Bij de “volkstellingen” wordt ook de INSEE gevuld. Ik heb er net weer zo’n telling gehad op mn nieuwe adres. Alle kans dat ik daarna wel vermeld sta en met France Connect kan werken. Ik heb met alle instanties gecorrespondeerd vorig jaar. Dit was de laatste hobbel bleek toen.
           Ik zal de hele procedure nog wel eens uitschrijven en ergens plaatsen :-) groet Margriet

           • France Connect 7 februari 2019 08:33, door Arjen

            Nou, de facteur is langs geweest. Dus ik helemaal in de wolken, ik kan nu eindelijk een account aanmaken bij la Poste. Mis...la Poste wil je een code sturen op een frans mobiel nummer. En tja, dat heb ik niet. Dus maar even een prepaid kaartje kopen bij Orange. En dan in de voorjaarsvakantie opnieuw proberen.
            Ik heb trouwens eindelijke een nr Fiscal. Staat op mijn Taxe d’habitation. Maar dat nummer werkt niet.

            Ik heb ook even een mailtje gestuurd naar de Carte-grise-cafe in Charleville. Die reageren niet. Fijn.

            Nu maar even googlen of er meer services zijn die de import voor me regelen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention