allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsRijden in Frankrijk met een buitenlands rijbewijs
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Rijden in Frankrijk met een buitenlands rijbewijs

dinsdag 10 maart 2020 , door Hanjo

Rijbewijzen uitgegeven door andere landen van de Europese Economische Ruimte (EER) worden erkend in Frankrijk. Woon je in Frankrijk en heb je een rijbewijs uit een ander EU-land, dan kun je daar gewoon mee rijden. Het moet echter aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Rijbewijs en type voertuig
Beoordeling:
Bezoeken: 1.282
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Jouw rijrechten zijn verschillend afhankelijk van het feit of je dat rijbewijs rechtstreeks in een Europese staat of in ruil voor een rijbewijs uit een andere staat hebt verkregen.

Rechtstreeks verkregen

Wanneer je in Frankrijk verblijft en een rijbewijs hebt dat in een Europese staat is verkregen, dan is dit rijbewijs in Frankrijk geldig als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Je hebt de minimumleeftijd om het voertuig van de equivalente categorie te besturen (ten minste 18 jaar voor rijbewijs B)
Het rijbewijs is geldig
Je houdt je aan de medische voorschriften (het verplicht dragen van een bril, het voertuig is aangepast aan jouw handicap, enz.)
Je bent niet gesanctioneerd met een schorsing, beperking of annulering van jouw recht om te rijden in het land dat jou het rijbewijs heeft afgegeven.
Je hebt het rijbewijs niet gehaald in een periode waarin het jou in Frankrijk verboden was om een rijbewijs aan te vragen.

Wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je met jouw rijbewijs in Frankrijk rijden zolang het geldig is.

Anders mag je in Frankrijk niet rijden met dit Europese rijbewijs.
Je moet wachten tot je aan alle voorwaarden voldoet (bijv. wachten tot je de vereiste leeftijd hebt bereikt of tot het einde van een schorsing) of opnieuw rijexamen doen in geval van annulering.

Indien je dat wenst, kun je vragen om het rijbewijs in te ruilen voor een Frans rijbewijs (dit is ook mogelijk als jouw buitenlandse rijbewijs niet meer geldig is). De omwisseling is echter alleen verplicht in de volgende 2 gevallen:

Je vraagt een nieuwe categorie aan (verlenging)
Je pleegt een overtreding in Frankrijk met als gevolg het verlies van punten, beperking, opschorting of annulering van jouw licentie.

Ingeruild

De rechten om een voertuig te besturen variëren afhankelijk van het feit of jouw rijbewijs al dan niet is verkregen in ruil voor een rijbewijs van een staat die de wederzijdse inwisseling van rijbewijzen met Frankrijk toepast.

Er bestaat een wederzijdse uitwisseling

Indien je in Frankrijk verblijft en in het bezit bent van een Europees rijbewijs dat is verkregen in ruil voor een rijbewijs dat is afgegeven door een staat die wederzijds vergunningen uitwisselt met Frankrijk, dan is dit rijbewijs in Frankrijk geldig als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Je hebt de minimumleeftijd om het voertuig van de equivalente categorie te besturen (ten minste 18 jaar voor rijbewijs B).
Het rijbewijs is geldig
Je houdt je aan de medische voorschriften (het verplicht dragen van een bril, het voertuig is aangepast aan jouw handicap, enz.)
Je bent niet gesanctioneerd met een schorsing, beperking of annulering van jouw recht om te rijden in het land dat jou het rijbewijs heeft afgegeven
Je hebt het rijbewijs niet gehaald in een periode waarin het je in Frankrijk verboden was om een rijbewijs aan te vragen.

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je met jouw rijbewijs in Frankrijk rijden zolang het geldig is.

Anders mag je in Frankrijk niet rijden met dit Europese rijbewijs.
Je moet wachten tot je aan alle voorwaarden voldoet (bijv. wachten tot je de vereiste leeftijd hebt bereikt of tot het einde van een schorsing) of opneuw rijexamen doen in geval van annulering.

Indien je dat wenst, kun je vragen om het rijbewijs in te ruilen voor een Frans rijbewijs. Dit is mogelijk, zelfs als jouw Europese rijbewijs niet meer geldig is.

De omwisseling is echter alleen verplicht in de volgende 2 gevallen:

Je vraagt een nieuwe categorie aan (verlenging)
Je pleegt een overtreding in Frankrijk met als gevolg verlies van punten, beperking, opschorting of annulering van jouw licentie.

Er bestaat geen wederzijdse uitwisseling

Indien je jouw Europese rijbewijs hebt verkregen in ruil voor een rijbewijs dat is afgegeven door een land waarmee Frankrijk geen wederzijdse uitwisseling van rijbewijzen heeft, is het gebruik ervan in Frankrijk beperkt.

Je kunt het slechts één jaar gebruiken vanaf het moment dat je jouw gewone verblijfplaats in Frankrijk hebt.

Om na deze periode in Frankrijk te kunnen blijven rijden, moet je slagen voor het Franse rijexamen.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Statusinfo omzetten rijbewijs

  Er is nu een speciaal telefoonnummer voor het navragen van de status van de aanvraag van een internationaal rijbewijs en de omzetting naar een Frans rijbewijs.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention