donderdag 28 april 2016 , door
Bewerkt op maandag 6 januari 2020
In je tuin kun je de bomen en planten laten groeien die je wilt, maar je moet wel rekening houden met de buurman. Ook het onderhoud van beplanten op of in de nabijheid van de erfgrens kent zijn specifieke voorschriften, net als het oogsten van fruit van deze beplanting.
Beplanting zoals bomen en struiken mag worden geplaatst in de buurt van de grens van aangrenzende woning in overeenstemming met de lokale regelgeving:
Als je een boom wilt planten op de erfgrens van jouw eigendom en er geen specifieke lokale regels gelden, is de afstand tot het aangrenzende terrein afhankelijk van de hoogte van de beplanting.
Hoogte van de beplanting | Minimale afstand tot de erfgrens |
---|---|
Minder dan of gelijk aan 2 meter | 0,5 meter |
Meer dan 2 meter | 2 meter |
De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de boomstam.
De hoogte van de beplanting wordt gemeten vanaf de bodem tot de top van de boom.
Als de beplanting van je buurman niet voldoen aan de wettelijke afstanden, kun je ze laten verwijderen of laten terugbrengen tot de juridische hoogte, tenzij de beplanting ten minste 30 jaar bestaat. Je sommeert je buurman met een aangetekende brief met ontvangstbewijs.
Lukt het niet op deze manier dan kun je de lokale rechtbank (de juge de proximité) om bemiddeling verzoeken.
Ben je samen met je buurman de eigenaar van een beplanting (haag of bomen) die als erfafscheiding dient, dan kan ieder die verwijderen tot aan de rand van zijn eigendom, maar hij moet die wel vervangen door een muur.
Het snoeien van takken van bomen en struiken die behoren tot de buurman maar zich boven jouw grondgebied bevinden, valt onder de verantwoordelijkheid van de buurman.
Je kunt de buurman dwingen om de takken van een boom te verwijderen als ze zich op jouw eigendom bevinden, maar je hebt geen recht om het zelf te doen. Lukt bemiddeling niet, dan moet je naar een tribunal d’instance.
Maar als wortels, takken of bramen zich hinderlijk op jouw grondgebied bevinden, kun je ze verwijderen tot aan de grens van jouw grondgebied.
De opbrengst van beplanting op de erfgrens (fruit, bloemen ...) behoort aan elk van de mede-eigenaar. Beide hebben recht op de helft van de oogst, ongeacht boven welke tuin die hangt. Het oogsten kan op verschillende manieren worden gedaan:
Je hebt niet het recht om de vruchten en bloemen te oogsten die boven jouw grondgebied hangt. Maar wat op natuurlijke wijze valt, mag je gebruiken of verwijderen.
Heb je een huis of terrein, dan heb je buren. Dat kunnen personen zijn, dieren op een weiland, of de akker van een boer.
Grenst jouw tuin aan een openbare weg, dan gelden andere regels dan bij de erfafscheiding met de buren.
De grond aanpassen is proberen het fysiek te corrigeren. Hier zijn enkele tips om je te helpen dat goed te doen.
Huidige bezoekers: 12
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin. Ideeën voor de inrichting van de tuin en de moestuin, maar ook ervaringen bij het verwerken, het inmaken en conserveren van de oogst.
Verschillende soorten dienstverlening.
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?