allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelefonieOngewenste oproepenBloctel: blokkeren telefonische marketing
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Bloctel: blokkeren telefonische marketing

woensdag 1 juni 2016 , door Hanjo

In een tweet kondigde de Franse staatssecretaris voor handel op 3 mei 2016 de komst van deze nieuwe bezwaarlijst aan: "Bloctel".

Het vorige artikel in deze rubriek: Betere beschermings­maatregelen voor oproepen uit het buitenland
Beoordeling:
Bezoeken: 738
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sinds 1 juni 2016 kan de Franse consument zich registreren op deze bezwaarlijst. Deze gratis service voor de consument werd op initiatief van de Franse regering opgericht om commerciële prospectie op vaste en mobiele lijnen te blokkeren.

Via de website www.bloctel.gouv.fr of per e-mail kun je je telefoonnummer registreren, waarna je een bevestiging met vermelding van de datum van inschrijving. Na maximaal 30 dagen zal het dan afgelopen moeten zijn met ongewenste telefonische marketing op dat telefoonnummer. Op het registratiebewijs zal ook de vermelding worden opgenomen dat de registratie geldig is voor een periode van 3 jaar. Drie maanden voor het verstrijken van de termijn ontvang je een bericht dat je je registratie eventueel kunt vernieuwen.

Voor het inschrijven moet je je op de site registreren met een e-mailadres en wachtwoord. Ook je naam- en adresgegevens worden gevraagd, waarna je meerdere telefoonnummers kunt opgeven.
Vervolgens ontvang je binnen 48 uur een bevestigingsmail waarmee je aangeeft inderdaad de bezitter van het e-mailadres te zijn. Daarna is je registratie definitief.

Hoe werkt het?

De bedrijven die telemarketing doen zullen hun lijsten met telefoonnummers doorgeven aan Opposetel, het bedrijf dat door Frankrijk is aangewezen om deze lijsten te beheren. Opposetel controleert of deze bestanden geen in Bloctel ingeschreven telefoonnummers bevat.

Bedrijven die regelmatig telefonische wervingscampagnes uitvoeren, moet dit één keer per maand doen. Bedrijven die ad hoc campagnes uitvoeren, moeten doen voordat ze de activiteit starten.

Is het effectief tegen alle vormen van "cold calling"?

Niet helemaal, want de service is niet van toepassing op SMS en voice spam, boodschappen die je aanzetten een betaalnummer terug te bellen. Maar deze kunnen online of via SMS bij 33700 worden gemeld.

En als je toch ongewenste oproepen blijft ontvangen?

Consumenten die deelnamen aan Bloctel en toch worden lastig gevallen, kunnen een online klachtenformulier invullen. De klachten zullen worden doorgestuurd naar de departementale diensten van de DGCCRF die een onderzoek zal uitvoeren.

Bepaalde marktverkennende gesprekken zijn toegestaan

De Franse consumentenwet laat prospectie in verschillende situaties toe, zoals in het geval van reeds bestaande contractuele betrekkingen. Ben je al klant van een bedrijf (bank, verzekering, telecom operator), dan heeft dat bedrijf het recht om je te bellen om je een offerte of een nieuw contract aan te bieden.

Ook zijn er twee uitzonderingen. Gesprekken van enquêteurs of non-profit organisaties, dus van niet-commercieel prospectie, zullen niet worden geblokkeerd, evenals die voor de levering van kranten, tijdschriften en magazines.

Wat riskeert de professional bij het niet-naleven van Bloctel?

Professionals die de nummers ingeschreven in Bloctel niet uit hun bestanden verwijderen, worden gesanctioneerd door de DGCCRF. Ze worden geconfronteerd met een boete van € 75.000 (€ 15.000 voor particulieren).

Voor gesprekken vanuit het buitenland wordt het "donorbedrijf" in Frankrijk vervolgd.

Volgens een enquête[1] onder 5.000 mensen ontvangt driekwart van de respondenten ten minste éénmaal per week een colportage oproep op hun vaste lijn.

Op internet: Bloctel


Voetnoten:

[1gepubliceerd in september 2015 door 60 millions de consommateurs

 

Het vervolg lees je in artikel:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention