allesfrans.com

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Constructieve gebreken aan de gevel

  De gevel beschermt tegen allerlei weersomstandigheden, houdt regen en warmte tegen, trotseert stormen en is van invloed op het binnenklimaat. Invloeden van buitenaf laten altijd sporen achter. En  (...)

 • Eten, wat en wanneer?

  Wanneer je aan Frankrijk denkt, denk je al gauw aan lekker eten en drinken. De Fransen zijn terecht trots op dit onderdeel van hun cultuur en het is de passie van  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Constructieve gebreken aan de gevel

  De gevel beschermt tegen allerlei weersomstandigheden, houdt regen en warmte tegen, trotseert stormen en is van invloed op het binnenklimaat. Invloeden van buitenaf laten altijd sporen achter. En  (...)

  
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogFraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

Fraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

woensdag 11 mei 2016 , door Hanjo

Geknoei met de kilometerstand, afwezigheid van het onderhoudsboekje, onvolledige informatie ... Bij bijna de helft van de Franse verkopers van gebruikte auto’s werd een vorm van fraude gevonden. Toch is niet alles verloren voor de koper...

Het vorige artikel in deze rubriek: Een listig sms’je
Beoordeling:
Bezoeken: 147
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2015 werden in Frankrijk niet minder dan 5,6 miljoen gebruikte auto’s verkocht. Dit is meer dan drie maal het aantal nieuwe auto’s. Maar in plaats van geld te besparen, doe je soms hele slechte zaken.

Bij een in 2015 door het directoraat-generaal van de concurrentie, consumptie en fraudebestrijding (DGCCRF) uitgevoerd onderzoek bij 1471 bedrijven werden bij 47% van deze instellingen onregelmatigheden geconstateerd.

Het merendeel van de tekortkomingen had betrekking op een gebrek aan informatie of onjuistheden met betrekking tot het merk, model of jaar van uitgave. Maar in sommige gevallen was dit gebrek aan duidelijkheid ronduit oneerlijk.

Wil je een gebruikte auto kopen, dan zijn dit de mogelijke onregelmatigheden waarop je moet letten.

Fraude

Zogenaamd van de eerste eigenaar De verkoper maakt gebruik van het voorwendsel dat het voertuig slechts éénmaal werd geregistreerd.
Geknoei met de teller Je zult niet de eerste zijn die een auto te koop ziet staan met 55.000 km op de teller in plaats van daadwerkelijk 347.000.
Het ontbreken van het verslag van de technische controle Toch moet dit document verplicht aan de koper worden getoond vóór de ondertekening van de bestelling of de betaling van een voorschot.

Hoe kan je het voorkomen?

Je vermindert het risico door bij een groot bedrijf te kopen. De meeste onregelmatigheden werden geconstateerd bij onafhankelijke handelaren. Bij dealers en agenten bleken de onregelmatigheden eerder te duiden op een gebrek aan discipline.

Geef ook niet toe aan een impulsaankoop. Om je over de streep te trekken aarzelen sommige verkopers niet om een "opgeblazen" kortingen te tonen, namelijk ten opzichte van de referentieprijs van de nieuwe auto, wat illegaal is.

In geval van twijfel over de toestand of de geschiedenis van het voertuig kun je hem altijd voor ongeveer € 150 laten controleren door een auto-expert.

Bij de 1471 gecontroleerde bedrijven werden 860 waarschuwingen, 192 processen verbaal, 114 geschillen, 55 bevelen, 33 administratieve boetes en 25 bestuurlijke maatregelen opgemaakt.

Reclamatie

Als de auto die je hebt gekocht niet overeen komt met wat werd gezegd, staat de Franse wet aan jouw kant. De garantie voor verborgen gebreken (garantie des vices cachés) en een conformiteitsgarantie (garantie de conformité) kunnen de geldigheid van de verkoop ongedaan maken, ook voor gebruikte voertuigen.

Verborgen gebrek (Artikel 1641 en volgende van het Burgerlijk Wetboek): Je kunt deze garantie doen gelden wanneer je door middel van een minnelijke of gerechtelijke expertise aantoont dat het gebrek al voorafgaand aan de verkoop bestond. Het moet wel om een ernstig gebrek gaan dat niet vóór de verkoop door de koper kon worden gedetecteerd. Je hebt twee jaar na de ontdekking van het probleem om de garantie te doen gelden en eventueel de rechter in te schakelen.
Niet-conform (Artikel L. 211-1 tot en met L. 211-4 van de Consumentenwet): Deze wetgeving kan worden toegepast als het geleverde model niet overeenkomt met het aangekondigde. Dit kan bijvoorbeeld bij geknoei met de teller gelden. Je hebt twee jaar vanaf de levering van de goederen om aanspraak te maken.
 

Je kunt contact opnemen met de DGCCRF, de politie of gendarmerie om onregelmatigheden te melden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |