allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogFraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Fraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

woensdag 11 mei 2016 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 25 september 2019

Geknoei met de kilometerstand, afwezigheid van het onderhoudsboekje, onvolledige informatie ... Bij bijna de helft van de Franse verkopers van gebruikte auto’s werd een vorm van fraude gevonden. Toch is niet alles verloren voor de koper...

Het vorige artikel in deze rubriek: Een listig sms’je
Beoordeling:
Bezoeken: 212
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2015 werden in Frankrijk niet minder dan 5,6 miljoen gebruikte auto’s verkocht. Dit is meer dan drie maal het aantal nieuwe auto’s. Maar in plaats van geld te besparen, doe je soms hele slechte zaken.

Bij een in 2015 door het directoraat-generaal van de concurrentie, consumptie en fraudebestrijding (DGCCRF) uitgevoerd onderzoek bij 1471 bedrijven werden bij 47% van deze instellingen onregelmatigheden geconstateerd.

Het merendeel van de tekortkomingen had betrekking op een gebrek aan informatie of onjuistheden met betrekking tot het merk, model of jaar van uitgave. Maar in sommige gevallen was dit gebrek aan duidelijkheid ronduit oneerlijk.

Wil je een gebruikte auto kopen, dan zijn dit de mogelijke onregelmatigheden waarop je moet letten.

Fraude

Zogenaamd van de eerste eigenaar De verkoper maakt gebruik van het voorwendsel dat het voertuig slechts éénmaal werd geregistreerd.
Geknoei met de teller Je zult niet de eerste zijn die een auto te koop ziet staan met 55.000 km op de teller in plaats van daadwerkelijk 347.000.
Het ontbreken van het verslag van de technische controle Toch moet dit document verplicht aan de koper worden getoond vóór de ondertekening van de bestelling of de betaling van een voorschot.

Hoe kan je het voorkomen?

Je vermindert het risico door bij een groot bedrijf te kopen. De meeste onregelmatigheden werden geconstateerd bij onafhankelijke handelaren. Bij dealers en agenten bleken de onregelmatigheden eerder te duiden op een gebrek aan discipline.

Geef ook niet toe aan een impulsaankoop. Om je over de streep te trekken aarzelen sommige verkopers niet om een "opgeblazen" kortingen te tonen, namelijk ten opzichte van de referentieprijs van de nieuwe auto, wat illegaal is.

In geval van twijfel over de toestand of de geschiedenis van het voertuig kun je hem altijd voor ongeveer € 150 laten controleren door een auto-expert.

Bij de 1471 gecontroleerde bedrijven werden 860 waarschuwingen, 192 processen verbaal, 114 geschillen, 55 bevelen, 33 administratieve boetes en 25 bestuurlijke maatregelen opgemaakt.

Reclamatie

Als de auto die je hebt gekocht niet overeen komt met wat werd gezegd, staat de Franse wet aan jouw kant. De garantie voor verborgen gebreken (garantie des vices cachés) en een conformiteitsgarantie (garantie de conformité) kunnen de geldigheid van de verkoop ongedaan maken, ook voor gebruikte voertuigen.

Verborgen gebrek (Artikel 1641 en volgende van de Franse burgerlijk wetboek): Je kunt deze garantie doen gelden wanneer je door middel van een minnelijke of gerechtelijke expertise aantoont dat het gebrek al voorafgaand aan de verkoop bestond. Het moet wel om een ernstig gebrek gaan dat niet vóór de verkoop door de koper kon worden gedetecteerd. Je hebt twee jaar na de ontdekking van het probleem om de garantie te doen gelden en eventueel de rechter in te schakelen.
Niet-conform (Artikel L. 211-1 tot en met L. 211-4 van de Code de la consommation): Deze wetgeving kan worden toegepast als het geleverde model niet overeenkomt met het aangekondigde. Dit kan bijvoorbeeld bij geknoei met de teller gelden. Je hebt twee jaar vanaf de levering van de goederen om aanspraak te maken.
 

Je kunt contact opnemen met de DGCCRF, de politie of gendarmerie om onregelmatigheden te melden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention