Terwijl de EU haar oordeel moet uitbrengen over de mogelijke uitbreiding van de toelating van glyfosaat in Europa, spreken experts elkaar tegen in de kwestie van de giftigheid van herbicide ...
donderdag 19 mei 2016 , door
De EU zal binnenkort beslissen of de toelating van glyfosaat op Europese bodem met 9 jaar zal verlengen. Het goedje zit in een groot aantal onkruidverdelgers, zoals Roundup, en het verdeelt de wetenschappers.
Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) ziet geen probleem, maar het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) beschouwt het als gevaarlijk. Paradoxaal genoeg werd de IARC op 16 mei tegengesproken door haar moedermaatschappij, de WHO, die het "onwaarschijnlijk" vindt dat de herbicide kankerverwekkend is.
De verschillende resultaten zijn het gevolg van verschillende werkmethoden. De EFSA heeft de werkzame bestanddelen van zuivere glyfosaat geëvalueerd, terwijl de IARC producten die glyfosaat bevatten heeft geëvalueerd. Zuivere glyfosaat dringt, tenzij het wordt gebruikt in grote hoeveelheden, niet in de cellen door en heeft daarvoor additieven nodig. Die additieven zijn slechts een hulpmiddel voor glyfosaat, wat de kern van het probleem blijft.
Er zijn nog andere methodologische verschillen. De IARC analyseert het intrinsieke materiaal, terwijl de EFSA het gevaar van blootstelling analyseert. Zo test de EFSA bijvoorbeeld het risico dat de boer loopt door het inhaleren van een bepaald product of het op de handen gieten tijdens het gebruik.
Je kunt niet ontkennen dat glyfosaat "giftig is", maar je goed moet kijken naar de klimatologische omstandigheden waarin het wordt gebruikt alsmede naar de doseringen. Dan zou het vanuit een milieu-oogpunt gebruikt kunnen worden.
Maar deze visie wordt niet door iedereen gedeeld. Glyfosaat is genotoxisch, dat wil zeggen, het valt de gen aan tijdens de celdeling. Ook heeft het een afwerkproduct (AMPA) dan nog gevaarlijker is. Als je 1 gram glyfosaat op een bepaald oppervlak hebt gesproeid, blijft er na één maand nog 0,5 gram glyfosaat over, maar ook 0,5 gram AMPA, wat een veel grotere levensverwachting heeft en vooral te vinden is in de wateren in Groot-Brittannië.
Er is momenteel "geen alternatief" voor deze chemische stof in de landbouw. Geschat wordt dat tweederde van de Franse boeren een herbicide glyfosaat gebruikt en 90% gelooft dat ze in ernstige problemen zouden komen als glyfosaat in Frankrijk zou worden verboden. Toch kan dit meevallen want toen atrazyne in de landbouw werd verboden, vonden ze ook een alternatief. Zo zou het ook moeten gaan met glyfosaat.
Producten zoals Roundup worden soms te gemakkelijk op kleine schaal gebruikt. In Frankrijk wordt per jaar ongeveer 8.000 ton producten gebruikt die glyfosaat bevatten, bijvoorbeeld voor het wieden van openbare trottoirs, terwijl borstelwagens eenzelfde resultaat geven.
De Franse minister Ségolène Royal verheft deze week haar stem.
Frankrijk wordt mogelijk het eerste land ter wereld waar e-mail buiten de werkuren verboden wordt.
Huidige bezoekers: 57
Opmerkelijk nieuws uit 2016
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.