allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2016Hoe zit dat nou met glyfosaat, zoals in Roundup
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opvallend nieuws in de (Franse) media...

Hoe zit dat nou met glyfosaat, zoals in Roundup

Terwijl de EU haar oordeel moet uitbrengen over de mogelijke uitbreiding van de toelating van glyfosaat in Europa, spreken experts elkaar tegen in de kwestie van de giftigheid van herbicide ...

donderdag 19 mei 2016 , door Hanjo

De EU zal binnenkort beslissen of de toelating van glyfosaat op Europese bodem met 9 jaar zal verlengen. Het goedje zit in een groot aantal onkruidverdelgers, zoals Roundup, en het verdeelt de wetenschappers.

Het vorige artikel in deze rubriek: Alweer een staking in Frankrijk
Beoordeling:
Bezoeken: 391
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) ziet geen probleem, maar het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) beschouwt het als gevaarlijk. Paradoxaal genoeg werd de IARC op 16 mei tegengesproken door haar moedermaatschappij, de WHO, die het "onwaarschijnlijk" vindt dat de herbicide kankerverwekkend is.

Waarom zijn er verschillende resultaten?

De verschillende resultaten zijn het gevolg van verschillende werkmethoden. De EFSA heeft de werkzame bestanddelen van zuivere glyfosaat geëvalueerd, terwijl de IARC producten die glyfosaat bevatten heeft geëvalueerd. Zuivere glyfosaat dringt, tenzij het wordt gebruikt in grote hoeveelheden, niet in de cellen door en heeft daarvoor additieven nodig. Die additieven zijn slechts een hulpmiddel voor glyfosaat, wat de kern van het probleem blijft.

Er zijn nog andere methodologische verschillen. De IARC analyseert het intrinsieke materiaal, terwijl de EFSA het gevaar van blootstelling analyseert. Zo test de EFSA bijvoorbeeld het risico dat de boer loopt door het inhaleren van een bepaald product of het op de handen gieten tijdens het gebruik.

Wat zeggen de twee kampen?

Je kunt niet ontkennen dat glyfosaat "giftig is", maar je goed moet kijken naar de klimatologische omstandigheden waarin het wordt gebruikt alsmede naar de doseringen. Dan zou het vanuit een milieu-oogpunt gebruikt kunnen worden.

Maar deze visie wordt niet door iedereen gedeeld. Glyfosaat is genotoxisch, dat wil zeggen, het valt de gen aan tijdens de celdeling. Ook heeft het een afwerkproduct (AMPA) dan nog gevaarlijker is. Als je 1 gram glyfosaat op een bepaald oppervlak hebt gesproeid, blijft er na één maand nog 0,5 gram glyfosaat over, maar ook 0,5 gram AMPA, wat een veel grotere levensverwachting heeft en vooral te vinden is in de wateren in Groot-Brittannië.

Is er een alternatief voor glyfosaat in de landbouw?

Er is momenteel "geen alternatief" voor deze chemische stof in de landbouw. Geschat wordt dat tweederde van de Franse boeren een herbicide glyfosaat gebruikt en 90% gelooft dat ze in ernstige problemen zouden komen als glyfosaat in Frankrijk zou worden verboden. Toch kan dit meevallen want toen atrazyne in de landbouw werd verboden, vonden ze ook een alternatief. Zo zou het ook moeten gaan met glyfosaat.

Vermindering van het dagelijks gebruik van glyfosaat

Producten zoals Roundup worden soms te gemakkelijk op kleine schaal gebruikt. In Frankrijk wordt per jaar ongeveer 8.000 ton producten gebruikt die glyfosaat bevatten, bijvoorbeeld voor het wieden van openbare trottoirs, terwijl borstelwagens eenzelfde resultaat geven.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention