allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenRond het huisAfrasteringEen betonnen omheining
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een betonnen omheining

zondag 22 mei 2016 , door Hanjo

Staat je woning op het platteland dan heb je mogelijk de behoefte je terrein af te schermen voor losgebroken koeien of andere boerderijdieren. Een betonnen omheining kan dan een goede oplossing zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Beplanting langs de erfgrens
Beoordeling:
Bezoeken: 188
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Samengesteld uit prefab onderdelen en intern met draadijzers versterkt, biedt een betonnen omheining een goede bescherming tegen grote boerderijdieren, zoals paarden, zonder risico dat ze zich eraan blesseren.

In tegenstelling tot een hek met prikkeldraad (fils barbelés), hebben deze palen en liggers van glad beton hebben het voordeel dat ze dieren niet zullen kwetsen. Dat is de reden waarom ze met name worden toegepast in de stoeterij; paarden hebben immers een zeer gevoelige huid.

Wit geschilderd hebben dit soort hekken veel charme. En waarom zou je ze ook niet gebruiken rond een huis...

Lokale verordeningen

Elke eigenaar van een terrein mag dat omheinen. Dat houdt niet vanzelf in dat hij vrij is te doen wat hij wil, want in de PLU (Plan local d’urbanisme) of de POS (Plan d’occupation des sols) kunnen voorwaarden staan. Deze betreffen met name de afstand tot de erfgrens, maar mogelijk staan er ook regels in rond esthetiek en materiaalgebruik.

Het is daarom verstandig om vooraf bij het gemeentehuis hiernaar te informeren. Tenzij je in een beschermd (natuur-)gebied woont, hoef je niet vooraf een melding te doen of een vergunning aan te vragen.

De kenmerken van een betonnen omheining

De palen hebben een hoogte van 120, 135, 150 of 250 cm (voor paarden) bij 12 x 12 cm. Ze zijn bedoeld voor één tot drie dwarsbalken en soms ook een onderplaat. Ze kunnen worden doorboord om bijvoorbeeld (prikkel)draad tussen de liggers aan te brengen.

De dwarsliggers hebben meestal een vierkant profiel van 8 x 8 cm, maar ook andere vormen, zoals ronde staven zijn leverbaar. De lengtes zijn variabel: 190, 230, 240 of 250 cm. Er zijn ook gemengde hekken gemaakt van beton kolommen met geboord tapgaten voor een profiel van houten planken die eenvoudig in de behuizing kunnen worden geschoven.

Voor de levering en de plaatsing moet je rekening houden met hun gewicht in de orde van 50 tot 70 kg voor de staanders en 40 kg voor de liggers. Het is daarom verstandig om deze werkzaamheden met meerdere personen uit te voeren, mede omdat het uitlijnen van de elementen een zware en inwikkelde klus is die je moeilijk alleen kunt klaren.

Het plaatsen

 1. Voor het uitlijnen gebruik je het klassieke koord. Bij grotere afstanden gebruik je bijvoorbeeld gipspoeder als markering.
 2. Maak met een spade of grondboor een kuil die voldoende groot is om ook een versteviging van beton te storten. Als diepte neem je een kwart van de lengte van de staander.
 3. Plaats de eerste en de laatste staander en span een koord om de juiste uitlijning van de andere staanders te verzekeren.

 4. De staanders moeten perfect verticaal staan wat je controleert met een waterpas. In deze sitautie is een schietlood minder geschikt.
 5. Houd de staanders in positie met grote keien. Het beton, wat je redelijk vloeibaar houdt, zal er tussendoor stromen. Gebruik een rubber hamer om de kei zodanig te plaatsen dat de staander perfect in positie staat.
 6. Breng het beton aan en vlak het met een troffel. Vul het gat niet helemaal tot de oppervlakte zodat je er wat aarde bovenop kunt gooien en er tot de rand van de staander begroeiing komt.

 7. Plaats nu één voor één de dwarsdelen en zet ze met beton vast. Eventueel maak je van twee houten latten een schraag om ze te ondersteunen.
 8. Als je dat wilt, kun je het beton nog verven.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention