allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenVoedselverspilling
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Voedselverspilling

zaterdag 28 mei 2016 , door Hanjo

Het is soms maar een bodempje yoghurt of een appel met een beurs stukje, maar opgeteld is het een enorme berg.

Het vorige artikel in deze rubriek: Supermarkten mogen onverkochte waren niet langer vernietigen
Beoordeling:
Bezoeken: 117
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS

Een studie van het Franse ADEME toont aan dat per jaar in Frankrijk 10 miljoen ton voedsel wordt verspild, goed voor een bedrag van 16 miljard euro. Dit afval vertegenwoordigt 15,5 miljoen ton CO2, wat overeenkomt met 3% van de totale uitstoot van broeikasgassen in Frankrijk en 5 keer meer dan de uitstoot van de vliegtuigen in het land.

Afval in alle stadia

Omgerekend per inwoner spreken we over 26 kilo per persoon per jaar, of 30 gram per gebruikte maaltijd. Maar als we toevoegen wat achterblijft op de borden in kantines (130 gram per persoon per maaltijd), onverkochte producten in de groothandel, verliezen tijdens de verwerking van de producten en de overproductie van boeren, krijgen we een hoeveelheid verspild voedsel die genoeg is om 10 miljoen mensen een jaar te voeden. En dat terwijl 6 miljoen Fransen niet goed kunnen eten, zowel kwalitatief als kwantitatief.

Het onmogelijk om een ​​enkele boosdoener te identificeren: de verantwoordelijkheden worden gedeeld tussen de verschillende schakels in de keten. Van de 10 miljoen ton voedsel die verloren ging voor menselijke consumptie, schat EDEME dat 33% verloren ging bij het verbruik, 32% in de productie, 21% in de verwerking en 14% in de distributie.

Aardappelen en salades in de vuilnisbak

Groenten en fruit worden het meest weggegooid en dat begint al bij de oogst. Het sorteren van aardappelen op grootte en uiterlijk genereert veel verliezen en 30% van de voor beschadiging gevoelige salade komt niet verder dan de afvalhoop op de boerderij. Een boer kan zijn producten beschermen tegen de hagel of plagen, maar het hangt ook af van de specificaties van zijn klant, groothandel en distributeur. Ondanks diverse operaties om "lelijke" groente en fruit te verkopen, gooien supermarkten en distributeurs nog steeds bijna 1,4 miljoen ton voedsel per jaar weg.

€ 108 per jaar per persoon in de prullenbak

Het is nog steeds aan het einde van de keten, bij de consument of in de horeca, waar de grootste verliezen optreden. Na alle stappen van verwerking, transport en distributie is de consument is verantwoordelijk voor 45% van de 16 miljard euro aan weggegooid voedsel.
Dat betekent dat iedere Fransman jaarlijks voor € 108 in de vuilnisbak gooit. Een deel van dat afval niet zichtbaar, zoals broodresten.

Enkele eenvoudig te nemen stappen

De ADEME lanceerde een campagne met de slogan "ça suffit le gâchis", genoeg rotzooi, waarin zij naar een betere bewustwording streeft en tips geeft als het maken van een boodschappenlijstje. Schep in de kantine niet meer op je bord dan nodig en koop geen grote voorraden als je niet zeker bent dat je alles voor de vervaldatum kunt verbruiken.

In 2014 werden 20 huishoudens door ADEME gevolgd en het lukte met eenvoudige acties om hun afval met de helft te verminderen, een besparing van bijna 60 euro per persoon per jaar.

En hoe zit het in Nederland...

Ongeveer 14% van de boodschappen in Nederland belandt ongebruikt in de vuilnisbak. Ook daar wil de overheid verspilling van voedsel verminderen.

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel.
Anders dan in Frankrijk is in Nederland melk één van de meest verspilde producten.

Op internet: http://www.casuffitlegachis.fr/


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
  • Een (t)huis in Frankrijk

    Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

  • Onze ervaringen

    Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

  • Verzekeringen

    Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

  • Energie

    Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
  • Overheid

    Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

  • Consument

    Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

  • Werk en inkomen

    Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention