Beginpagina > Diensten > Televisie > Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken

Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken

donderdag 2 juni 2016, door Hanjo

Bijgewerkt op zondag 27 augustus 2017

Je hebt of verhuurt een vakantiehuis in Frankrijk en wil tijdens de bezoeken naar Nederlandse of Vlaamse televisie kijken. Of misschien woon je wel permanent in Frankrijk maar gaat je voorkeur uit naar de Nederlandse of Vlaamse televisie. Wat zijn enkele opties?

Het vorige artikel in deze rubriek: Moet je je televisie vervangen?
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS
De in dit artikel genoemde VPN-diensten worden steeds vaker geblokkeerd.

Satelliet

De standaardoptie om in Frankrijk naar de Nederlandse en/of Vlaamse televisiezenders te kunnen kijken is de aanschaf van een abonnement op CanalDigitaal met de daarbij benodigde apparatuur (een schotelantenne en een settopbox).

Gebruik je die apparatuur alleen in de zomer, dan kun je kiezen voor het zogenaamde Recreatie-abonnement, waarbij je slechts 6 maanden per jaar betaalt (van 21 maart tot 21 september). Buiten die periode kun je alleen naar de zogenaamde "free on air" zenders kijken, maar daar hoort de Nederlandse zender BVN ook toe!

Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland of België een jaarabonnement te nemen en bij je verblijf in Frankrijk de settopbox mee te nemen.

Je leest meer over deze optie in ons artikel Televisie kijken in Frankrijk.

De website:

Internettelevisie

Televisie via het internet (ook wel IPTV genoemd) is al enkele jaren sterk in opkomst en is waarschijnlijk ook de ontvangstmethode van de toekomst. Bijna iedereen kan over een (redelijk) snelle internetverbinding beschikken. Ook in Frankrijk, hoewel er nog een aantal minder-bedeelde gebieden zijn. De minimaal vereiste snelheid is 2Mb.

Je kijkt dan televisie op het beeldscherm van je computer of tablet, maar het kan ook direct op een smart-TV of via een kastje, zoals dat van Apple.

VPN

Heb je in Nederland of België een televisieabonnement via een internetverbinding, dan heb je daar in Frankrijk niets aan. In onze EU zijn de grenzen voor dit soort internetverkeer nog steeds gesloten! Er bestaan sluipwegen om dit probleem te omzeilen via een zogenaamde VPN-verbinding. De VPN is een soort privé-tunnel op het internet die jouw computer of tablet een "directe" verbinding geeft met een aansluitpunt in je thuisland. Hierdoor verdwijnt de beperking dat je niet vanuit het buitenland van de diensten gebruikt mag maken. Er bestaan diverse aanbieders voor deze sluipweg, sommige zijn gratis, bij andere betaal je een maandelijks abonnementsbedrag.

Enkele voorbeelden:
Hola (gratis)
IPTV

Er zijn ook abonnementen beschikbaar voor internettelevisie, waarmee je wel naar de Nederlandse en Vlaamse zenders[1] kunt kijken. Naast een abonnement moet je daarvoor een kastje aanschaffen dat je televisie met je lokale netwerk verbindt. Er zijn meerdere abonnementsvormen (ook een soort on-demand) en de kastjes variëren in prijs vanaf ongeveer € 70.

Via je apparatuur thuis

Het is zelfs mogelijk om in je vakantiewoning of waar dan ook gebruik te maken van je op het internet aangesloten televisie-ontvanger thuis! De meest bekende oplossing is de Slingbox.

Een voorbeeld:
Gewoon op internet

Wat niet iedereen zich realiseert, is dat er op internet steeds meer televisie-aanbod is. In het verleden gingen dit soort signalen niet over de landsgrens, maar deze beperking vervalt meer en meer.
Kijk je graag naar het NOS-journaal, dan kun je dat gewoon doen via http://nos.nl/nieuws/.
En ook het Vlaamse nieuws blijft niet achter op http://nieuws.vtm.be/.

Diverse programma’s worden herhaald of live uitgezonden via websites als http://uitzendinggemist.nl of http://www.npo.nl/ en ook de commerciële omroepen hebben dit soort service. Voor België vind je een hoofdstuk "herbekijk" op de eerdergenoemde site van VTM.
En ook de free on air zender BVN die zowel programma’s van de Nederlandse als de Vlaamse publieke omroep uitzendt, is op internet te vinden: http://www.bvn.tv/.

Ook diverse Franse zenders zijn via internet te ontvangen, ook als je geen televisie bij je Franse internetabonnement hebt gekozen.

Met de app "SFR TV" kun je niet alleen de Franse programmagids bekijken, maar ook diverse zenders. Heb je wel de optie televisie bij je internetabonnement van SFR, dan zie je ook de extra zenders.
Vergeet ook niet YouTube, waar diverse enthousiastelingen (al dan niet illegaal) complete uitzendingen op plaatsen.

Opmerkingen

[1en nog vele andere

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Nederlandse (of Vlaamse) en Franse televisie kijken
Reacties

Aangesloten bezoekers: 26

 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |