De reglementering rond klantenservice, in Frankrijk vaak afgekort tot SAV, maakt onderscheid tussen "prestations gratuites", gratis service die voortvloeit uit de commerciële garantie van de leverancier en "prestations payantes de service après-vente", betaalde service na verkoop.
De reparateur
Zijn de diagnose en reparatie correct uitgevoerd, maar treedt een ander probleem kort na de reparatie op, dan kan de klant de reparateur ervan beschuldigen het apparaat onvoldoende te hebben onderzocht. Had hij de klant over het probleem geïnformeerd, dan was een tweede, aparte reparatie niet nodig geweest.
De vraag rijst of de reparateur het recht heeft om betaling voor de benodigde werkzaamheden (zoals het demonteren, het onderzoeken en opnieuw monteren van het apparaat) te vragen.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de reden waarom de reparatie niet werd uitgevoerd:
Een reparateur die een apparaat ter reparatie aanvaardt, heeft een verplichting ten opzichte van de klant (artikelen 1915 en volgende van het burgerlijk wetboek). Hij moet de goederen in bewaring nemen en na de behandeling terug geven. Als dit overdreven lang duurt, kan de klant van hem eisen de goederen binnen een bepaalde tijd terug te geven. Na deze periode kan de klant de goederen terug eisen, desnoods via de rechter: een juge de proximité of het Tribunal d’Instance.
Is de reparateur niet in staat het apparaat te overhandigen (hij is het kwijt), dan is hij aansprakelijk en zal hij de klant moeten compenseren.
Wordt geen overeenstemming bereikt over het bedrag van die compensatie, dan zal een deskundige het bedrag bepalen op basis van het aankoopbedrag rekening houdend met de normale slijtage.
De reparateur is in gebreke gebleven bij het nakomen van zijn contractuele verplichting (art. 1147 van het burgerlijk wetboek). Door in te stemmen met de reparatie en de acceptatie ervan, bood hij zijn diensten aan, maar ook een verplichting. In deze context bepaalt artikel 1932 van het burgerlijk wetboek dat hij het apparaat in dezelfde toestand moet retourneren als dat hij het ontving.
Als dit niet het geval is en de reparatie het toevertrouwde apparaat verslechterde, moet hij:
Het versturen van een aangetekende brief met ontvangstbewijs (waarin je de feiten en eisen duidelijk formuleert en zelf een kopie bewaart) is effectiever dan herhaalde mondelinge verzoeken.
Als de verzoeken aan de reparateur geen effect hebben kun je, alvorens justitiële stappen te ondernemen:
Indien de reparateur, ondanks de verzoeken, geen gevolg geeft aan jouw eisen, of zijn ontkent en de waarde minder is dan € 10.000, dan kun je terecht bij de rechtbank (Tribunal d’Instance) met een verzoek om bijvoorbeeld een minnelijke schikking voor te stellen. Je hebt de keuze uit verschillende acties:
Er is een duidelijk onderscheidt tussen de commerciële garantie en de after-sales service-diensten. Deze zijn het onderwerp van een afzonderlijk contract met de consument. De after-sales service heeft betrekking op alle diensten rond de initiële aankoop (bijvoorbeeld de levering of de inbedrijfstelling, die de installatie en controle op de goede werking omvat).
Wanneer de after-sales service kosten met zich meebrengt, moeten deze aan de consument gemeld worden voor en tijdens de aankoop. De verkoper moet bij levering een document verstrekken waarop de koper zijn voorbehoud kan maken bij de levering.
De gebruiksaanwijzing en, indien van toepassing het garantiebewijs moeten op het moment van levering of ingebruikname worden gepresenteerd.
De consument moet schriftelijk in kennis gesteld van de oorzaak van het probleem, van de aard van de interventie en van de vervangen onderdelen en benodigdheden, wanneer deze bij de reparatie forfaitair gefactureerd worden.
Sinds een wet van 17 maart 2014 moeten importeurs en fabrikanten de verkopers informeren over de periode dat essentiële onderdelen van een product beschikbaar blijven. Op het moment dat ze deze informatie verstrekken, verplichten ze zich om iedere verkoper of reparateur (al dan niet bevoegd) binnen twee maanden deze onderdelen te leveren.
[1] Code civil
Door het monopolie van de Franse automobielfabrikanten op carrosserie-onderdelen krijgt de Franse chauffeur een hoge rekening voorgeschoteld.
Huidige bezoekers: 35
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Verschillende soorten dienstverlening.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.