allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Een minicamping beginnen

  Mag je in Frankrijk zomaar een minicamping beginnen?

 • Een camping beginnen

  Wat zijn de formaliteiten voor een camping in Frankrijk?

  
BeginpaginaFranse samenlevingFranse publieke opinieHoe denkt Frankrijk over een basisinkomen voor iedereen?

Hoe denkt Frankrijk over een basisinkomen voor iedereen?

maandag 6 juni 2016 , door Hanjo

In het weekend dat ruim driekwart van de Zwitsers in een referendum tegen het plan om iedere volwassene onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2.250 euro per maand uit te keren[1], verscheen in het Franse nieuws het resultaat van een enquete onder de Franse bevolking.

Het vorige artikel in deze rubriek: Fransen massaal voor een verplichte burgerdienst
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 119
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Hadden de Zwitsers "ja" gestemd, dan had het land een aanvullende begroting van ongeveer 25 miljard Zwitserse frank (22,6 miljard euro) per jaar moeten ophoesten die zou moeten worden gefinancierd uit nieuwe belastingen. In Frankrijk bestaat een vereniging voor de invoering van een basisinkomen (Aire) die schat dat een jaarlijks budget van 330 miljard euro nodig is om een basisinkomen van € 470 per maand aan iedere Franse volwassenen uit te betalen. Dit bedrag is gelijk aan de RSA. Kinderen zouden afhankelijk van hun leeftijd tussen de 200 en 270 euro moeten ontvangen.

Hoe zou het worden gefinancierd?

Het zou een volledige herziening van het Franse belastingstelsel moeten worden: in het verslag dat de Conseil national du numérique (CNNum) begin januari bij de regering indiende, worden verschillende opties overwogen. De eerste is om de belasting te verhogen, wat ook Zwitserland zou doen. De CNNum stelt ook voor de inkomstenbelasting te hervormen door het aanbrengen van een vlaktaks van 25%.

Een andere, eenvoudigere oplossing is de afschaffing van allerlei uitkeringen, zoals de kinderbijslag, huursubsidie, pensioenen en werkloosheidsuitkeringen. Alles zou worden vervangen door het universele basisinkomen, met uitzondering van de ziektekostenverzekering. Maar dit schijnbaar eenvoudigere alternatief creëert een vorm van ongelijkheid. Bijvoorbeeld huursubsidie kun je niet verpersoonlijken; het is een toeslag voor een huishouden.

Het CNNum overwoog nog meer oplossingen, zoals het gebruiken van de belasting op rijkdom.

Voor wie zou het bestemd zijn

Per definitie is een "revenu universel", een universeel inkomen, bedoeld voor iedereen: werkenden, werklozen, huisvrouwen, ontvangers van een minimum sociale uitkeringen ... Dat is iets wat de Franse premier Manuel Valls niet ziet zitten en hij interpreteert de term "universeel" dan ook liever als een uniforme uitkering voor iedereen die dat nodig heeft, het samenvoegen van alle bestaande sociale uitkeringen.

De netelige kwestie die zich kunnen voordoen, is of de universele inkomen ook moet worden gegeven aan buitenlanders. Zwitserland heeft gekozen voor een voorwaarde van vijf jaar verblijf in het land. Dit is de oplossing die ook in de aanbevelingen van Aire staat.

Wie is voor, wie is tegen?

De universele inkomen wordt door een groot aantal politici ondersteund, maar niemand maakt er zijn paradepaardje van. De socialisten van de PS vermelden het in hun verkiezingsprogramma voor de komende presidentsverkiezingen, maar onder de prominenten van de partij is er slechts één, Arnaud Montebourg, die een standpunt ten gunste van de revenu universel heeft ingenomen. En ook aan de rechterzijde is bijna iedereen positief, of op zijn minst bereid erover na te denken, met name Frédéric Lefebvre, die een wijziging op de financiële begroting van 2016 heeft ingediend met het verzoek om een ​​rapport over "een basisinkomen zonder enige voorwaarde vanaf de geboorte. "
Marine Le Pen zei erover "na te denken".

Toch zijn er ook links bedenkingen. Zo bestaat de vrees dat dit basisinkomen de werkgevers zal stimuleren om lagere lonen te geven en zou het de sociale zekerheid in gevaar brengen.

Volgens een onderzoek is een kleine meerderheid van de Fransen (51%) voorstander van de invoering van een universeel inkomen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |