allesfrans.com

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Eerste sneeuw brengt veel overlast

  Met sneeuw bedekte hoogspanningskabels veroorzaken stroomuitval bij ruim 70.000 Franse huishoudens.

 • Eerste verjaardag Gele Hesjes

  Precies één jaar geleden, op 17 november 2018, maakt Frankrijk kennis met de Gele Hesjes.
  
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoTuning - Wat mag in Frankrijk?

Tuning - Wat mag in Frankrijk?

maandag 20 juni 2016 , door Hanjo

Er zijn hele tijdschriften, tentoonstellingen en bedrijven aan gewijd. En in winkels voor auto-onderdelen vind je allerlei onderdelen om je voertuig in een bolide om te toveren. Maar mag dit allemaal wel volgens de Franse verkeerswet?

Het vorige artikel in deze rubriek: Toch niet minder belasting op benzine!
Beoordeling:
Bezoeken: 338
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Homologatie

Om op de Franse wegen te mogen rijden met een auto worden gehomologeerd, zeg maar "goedgekeurd". Door de toevoeging van verschillende afwijkende onderdelen dan die van de fabrikant van het voertuig verliest de auto mogelijk deze homologatie. In sommige Franse buurlanden hebben diverse high performance onderdelen een goedkeuring gekregen en deze mogen er daarom in of aan de auto worden geïnstalleerd. Dat is niet het geval in Frankrijk, waardoor je getransformeerde voertuig mogelijk opnieuw moet worden gehomologeerd, wat een lastige procedure is.

Artikel R321-16 van de Code de la route zegt dat elk voertuig of een deel voertuig dat aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan verplicht opnieuw moet worden gehomologeerd en het is aan de eigenaar om dit bij de prefectuur te laten doen ...

Tuning en verzekering zijn geen goede vrienden

De liefhebbers van tuning besteden meestal een groot budget aan hun hobby. In geval van diefstal zal hun verlies dan ook aanzienlijk hoger zijn dan wanneer het voertuig van zijn oorspronkelijke, oude velgen was uitgerust. Een verzekeraar zal zeker geen uitbetaling doe voor lichtmetalen aluminium velgen die duurder waren dan de auto zelf. In geval van diefstal of een ongeval zal de verzekeraar uitbetalen op basis van het originele voertuig zoals omschreven in de polis.

En de verzekeraar zal op dezelfde manier omgaan met aanpassingen aan de motor, het chassis, of de ophanging. Voor een verzekeraar is een origineel Twingo natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een Twingo met een V6 twin turbo onder de motorkap. Het zijn allemaal redenen die het de verzekeraar mogelijk maken om niet uit te keren.

Proces verbalen

De Franse politie hebben het meestal niet zo met dergelijke voertuigen. Bij de meest uitbundige transformaties kan een auto zelfs in beslag genomen worden (artikel L325-1 van de wegenverkeerswet), bijvoorbeeld omdat een voertuig onderdelen bevat die een gevaar kunnen opleveren voor andere weggebruikers.

Wijzigingen aan de in- en uitlaatsystemen resulteren vaak in klinkende veranderingen. Met een luidruchtige voertuig kan de bestuurder worden beboet of aangehouden. Het overkomt vaak motorrijders die van niet-originele uitlaatpijpen gebruik maken. De politie kan eisen dat de onderdelen worden vervangen door de originele, erkende onderdelen, waarna het voertuig opnieuw moet worden geïnspecteerd.

Artikel R318-3: Motorvoertuigen mogen geen geluid maken dat hinder voor weggebruikers of omwonenden veroorzaakt. De motor moet worden uitgerust met een goed werkende uitlaat en elke handeling die de effectiviteit van het uitlaatsysteem vermindert, is verboden. Een overtreding van de vierde klasse (135 euro) met mogelijke inbeslagname...
De Franse politie mag deze beslissing op het gehoor nemen...!

Momenteel wordt gewerkt aan een wetsvoorstel "om te vechten tegen de overlast van bepaalde gemotoriseerde voertuigen", waaronder luidruchtige motoren, met als straf een maximale boete van € 1.500.

En getinte ruiten?

Artikel 27 van decreet nr 2016-448 van 13 april 2016 heeft artikel R. 316-3 van de wegenverkeerswet gewijzigd. Er wordt nu gesteld dat het glas van de voorruit en de voorste zijruiten de bestuurder en passagier voldoende zichtbaar moet maken.

Een probleem is dat soms moeilijk met het blote oog het verschil tussen een conforme en niet-conforme beglazing (van onvoldoende transparantie) kan worden bepaald. Dit leidde tot een beroep bij de Franse Raad van State. Ondertussen kunnen de automobilisten deze zomer nog steeds genieten van hun getinte voorruiten, maar als het decreet door de Raad van State wordt bekrachtigd, bestaat er geen keus: het vervangen van de ruiten of het verwijderen van de filmlaag. Anders kan het een boete tot € 135 euro en 3 punten van het rijbewijs kosten vanaf 1 januari 2017.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Huidige bezoekers: 9

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:
Website in deze rubriek
 • Franse brandstofprijzen

  Op deze overheidssite vind je per departement (en gemeente) de actuele brandstofprijzen voor benzine, diesel en gas.

 
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |