allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVerkeersregelsOvertreding en boeteEen boete voor slippers, een sigaret of een broodje aan het (...)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een boete voor slippers, een sigaret of een broodje aan het stuur

maandag 20 juni 2016 , door Hanjo

Op een mooie dag kan het je zomaar overkomen: een boete voor het dragen van slippers of een badpak, of het eten van een broodje achter het stuur. Mag dat wel?

Het vorige artikel in deze rubriek: Een bekeuring aanvechten
Beoordeling:
Bezoeken: 568
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

We vergeten het soms, maar in Frankrijk valt de wegenverkeerswet, de code de la route, onder het strafrecht. Terwijl de meeste misdrijven niet direct voor de rechter worden gedaagd, kan het betwisten van een eenvoudige parkeerboete resulteren in een bezoek aan de rechtbank.

Deze koppeling houdt onder andere in dat de verkeerswet strikt moet worden geïnterpreteerd. Als het gedrag van de bestuurder niet overeenkomt met een strafbaar feit, kan hij niet worden veroordeeld.

Een wetstekst voor interpretatie

Geen enkele wetstekst verbiedt een bestuurster om een make-up stift in haar hand te houden. En dat is hetzelfde voor de consumptie van een broodje tijdens het rijden.

Toch worden deze gedragingen regelmatig geverbaliseerd. In de praktijk doet de politie dan een beroep op de bepalingen van artikel R.412-6 van de wegenverkeerswet die bepaalt dat elke bestuurder voortdurend in staat moet zijn om onmiddellijk en eenvoudig de nodige manoeuvres uit te voeren. Daarbij mogen de mogelijkheden van beweging en het gezichtsveld niet worden verminderd.

Hamburger, ijs, blote voeten ...

Eigenlijk kan het eten van een sandwich, een hamburger, of zelfs een soft ice de manouvrerende taak van de bestuurder hinderen. En dat kan hetzelfde zijn voor degene die in strings of op blote voeten rijden. Maar ook het lezen van een tijdschrift of het bekijken van een video kan het zicht van de bestuurder verminderen.

De mogelijkheid tot verbalisatie wegens overtreding van artikel R.412-6 van de wegenverkeerswet wordt alleen beperkt tot de verbeelding van de overtreder en de rechtshandhaving. Dergelijke verbalisatie kan daarom altijd worden aangevochten en zal een intense juridische discussie opleveren.

Wanneer je rookt achter het stuur hoeft dat je rijgedrag niet te hinderen, maar als het proces-verbaal aangeeft dat de bestuurder de rijbaan verliet omdat hij een sigaret uit een pakje haalde, kan zijn verdediging problematischer worden ...

Een boete van € 22, zonder inhouding van punten

In schril contrast tot de eindeloze debatten die geschillen op basis van artikel R.412-6 van de wegenverkeerswet opleveren, staat de inzet: een boete van € 22 zonder inhouding van punten.

Dit is de reden waarom geschillen uitzonderlijk zijn, behalve als de dader er een principekwestie van maakt. De straf die bij de bepalingen van dit wetsartikel hoort, is weinig afschrikwekkend en daarom worden nieuwe strafbare feiten bepaald om dit artikel te omzeilen.

3 punten voor een ​​telefoon of een beeldscherm

In de eerste plaats is er de mobiele telefoon waarvoor artikel R412-6-1 werd toegevoegd, gevolgd door het beeldscherm. In eerste instantie was deze bedoeld om het bekijken van een video tijdens het besturen te bestraffen, maar artikel R412-6-2 verbiedt nu ieder beeldscherm in het gezichtsveld van de bestuurder van een voertuig, met uitzondering van een navigatiesysteem of ander hulpsysteem voor het besturen.

Niet meer roken met minderjarigen aan boord

Artikel 29 van de wet nr 2016-41 van 26 januari 2016 op de modernisering van het gezondheidszorgstelsel voegde een nieuw artikel L.3511-7-2 toe dat alle inzittenden verbiedt om te roken in het bijzijn van een kind jonger dan achttien jaar.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Een parkeerboete aanvechten

  Vanaf 1 januari 2018 geldt een gewijzigde procedure voor het aanvechten van een boete na een parkeerovertreding.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention