allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenStap-voor-stapEen ingangspoort met twee betonnen pilaren
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een ingangspoort met twee betonnen pilaren

zondag 26 juni 2016 , door Hanjo

Wat informatie met een stap-voor-stap instructie voor het plaatsen van een toegangspoort.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een haak of beugel in een muur verankeren
Beoordeling:
Bezoeken: 922
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Benodigde gereedschappen

Bouwmaterialen

Je kunt gebruik maken van de goedkope ruwe betonblokken (bloc brut) of van speciale prefab blokken die al zijn afgewerkt, inclusief voegen (bloc fini).

Standaardmaten zijn 30x30x25 cm en 20x20x20 cm.
De chapeau, de afdekking, is 40x40x4,5 cm.

Fundering

Denk bij de plaatsbepaling van de pilaren aan de extra ruimte die nodig is voor de scharnieren, meestal 1,5 tot 3 cm voor scharnieren die 90° openen en 3 tot 4 cm wanneer de poort tot 180° kan worden geopend. Denk ook aan 3 tot 8 mm extra ruimte voor het uitzetten van de poort ten gevolge van warmte.

Na het graven van de gaten en gleuven kan er ook voor gekozen worden om direct, zowel onder de drempel als voor de pilaren een bewapening aan te brengen. Dit zorgt voor een beter onderling verband.

Het beton kan direct in de gleuf worden gestort, maar een mooier resultaat wordt verkregen door het gebruik van een bekisting, zeker voor het (zichtbare) middengedeelte.

Voor het strak afronden van de zijden van de drempel is een handig stukje gereedschap in de bouwmarkt te vinden, een fer à marche.

Een poort met prefab elementen

 1. De gemetselde constructie moet op een stevig betonnen fundament rusten. Graaf daarvoor een ruim gat en vul het met beton. Maar maak eerst ook een gleuf onder het portaal zelf.
 2. Plaats het eerste element van de pijler en controleer met een waterpas dat deze volkomen horizontaal ligt. Corrigeer eventueel door het tikken met het handvat van een hamer. Niet te hard slaan, want dan kan de steen barsten.
 3. Wanneer het eerste element perfect waterpas ligt, is het vervolg eenvoudig. Door de profielen in de prefab-blokken ontstaat automatisch een voeg, die niet hoeft te worden gevuld.


 4. Het beton dat in de blokken wordt gegoten zorgt voor de nodige cohesie. Voor een grotere stijfheid worden betonijzers geplaatst. Plaats de ijzers zodanig dat een optimaal verticaal rendement verkregen wordt, maar misschien had je ze al vooraf geplaatst!
 5. De holle modulaire stenen elementen worden afgewerkt met een massief element. Deze vormt de "chapeau" (pet) van de pijler.
 6. Na volledige droging van het beton (minimaal 2 dagen) kan met de voorbereiding van het plaatsen van de poort(en) worden begonnen. Boor met een elektrische betonboormachine de plaats van de scharnieren. De scharnieren worden meestal aangebracht met expansieankers om het gewicht van de poort te kunnen dragen.

Het plaatsen van de poortdelen

Tips

Denk aan eventuele bekabeling wanneer je van een automatisch opende poort gebruik wil maken, of wanneer je een verlichting, deurbel of videofoon wilt plaatsen.
De onderste blokken komen iets onder het uiteindelijke grondniveau te liggen om zo de fundering te kunnen verbergen. Denk hieraan bij het bepalen van de totale hoogte, maar ook bij het bepalen van de hoogte van het middenstuk.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Een scheur of gat wegwerken

  Voor een klein scheurtje van minder dan 1 millimeter volstaat een eenvoudige plamuur, maar voor grotere scheuren is een uitgebreidere behandeling nodig.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention