allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenWereldberoemd in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wereldberoemd in Frankrijk

maandag 18 juli 2016 , door Hanjo

Enkele in Frankrijk zeer bekende personen (of symbolen) die buiten het land wat minder bekendheid genieten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Termen
Beoordeling:
Bezoeken: 1.452
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Johnny Hallyday

Deze zanger (en acteur) werd op 15 juni 1943 in Parijs geboren als Jean-Philippe Smet als zoon van een Belg. Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld en geniet vooral in Frankrijk een ongekende populariteit. Het is niet ongewoon om een Frans kind met een tee-shirt met een afbeelding van de bejaarde heer met zonnebril te zien.

In het Frankrijk van begin jaren ’60 bouwde hij een reputatie op van wilde rock-’n-rollzanger en werd razend populair. In 1960 liep één van zijn concerten in Parijs zo uit de hand dat er gedurende enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad.

Van zijn platen werden in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. In 2003 vestigde zijn album A la vie, à la mort een record, toen op vier dagen tijd maar liefst 800.000 exemplaren werden verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Frankrijk behaalde hij 42 nummer-1-noteringen.

In 2003 kondigde hij zijn pensioen aan, maar sindsdien beleefde hij diverse comebacks.

In Nederland bereikte Hallyday slechts twee maal een nummer-1-notering in de hitlijsten, met Tes tendres années en Pour moi la vie va commencer.

Jean Jaurès

Jean Léon Jaurès werd in 1859 geboren in Castres. Hij was een leider van de Franse socialisten.

Hij studeerde filosofie en werd in 1885 verkozen tot parlementslid, maar dit was geen succes. Hij vertrok naar Toulouse, waar hij ervoor zorgde dat er een medische faculteit aan de universiteit tot stand kwam.
In 1902 steunde hij de mijnwerkers die aan het staken waren in Carmaux, omdat een socialistische mijnwerker geschorst werd. Het jaar erna wilde hij opnieuw gekozen worden als afgevaardigde in het Franse parlement voor het district Albi, maar dat mislukte.
Hoewel hij niet herkozen was, viel hij op door duidelijke speeches.

In 1902 was hij terug als afgevaardigde in het Franse parlement voor het district Albi. In 1904 richtte hij de socialistische krant L’Humanité op.

Als pacifist wilde hij de Eerste Wereldoorlog via diplomatie voorkomen onder meer door een Frans-Duits bondgenootschap. Hij werd in 1914 vermoord in een Parijs café door een jonge Franse nationalist die juist oorlog met Duitsland wilde.

Voor zijn ijver voor gratis onderwijs voor iedereen is Jaurès later vaak gememoreerd. Tientallen lycea en colleges dragen zijn naam. Ook een Parijs metrostation is naar hem vernoemd. Jacques Brel heeft met het lied Jaurès haast een mythisch figuur van hem gemaakt.

Dave

Dave werd in 1944 in Amsterdam geboren als Wouter Otto Levenbach. De Nederlandse zanger woont al sinds 1965 in Frankrijk en is er zeer bekend en populair.

Op 16-jarige leeftijd wilde hij nog dominee worden. Hij werd echter zanger en deed in 1969 nog mee met het Nederlandse Nationale Songfestival.

Met een bewerking van "Moonlight Serenade" van Glenn Miller, getiteld "Dansez maintenant" had hij in 1975 een grote hit in zowel Nederland als Frankrijk.

Halverwege de jaren tachtig liep zijn populariteit terug en ging hij zonder band optreden.

Rond 1994 ging het weer beter met zijn zangcarrière. Ook deed hij presenteerwerk voor de Franse televisie, waaronder een aantal malen het Eurovisiesongfestival.

In 2015 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Marianne

Marianne is een nationaal symbool van Frankrijk. Ze bekleedt een ereplaats in stadhuizen en rechtbanken. Ze symboliseert de ’Triomf van de Republiek’ de Vrijheid en de Rede en is als zodanig een verschijningsvorm van de vrijheidsgodin. Haar beeld staat op het Place de la Nation in Parijs. Marianne draagt vaak een Frygische muts, in de Romeinse Republiek het herkenningsteken van een bevrijde slaaf.

Op Franse medailles wedijvert de gevleugelde Gallische helm als hoofddeksel met de Frygische muts waar afbeeldingen van Marianne als het symbool van de Franse Republiek werd opgevoerd.

Haar profiel staat op het officiële wapen van het land, staat op de Franse euromunten en postzegels. Ze stond vroeger ook op de Franse munten en bankbiljetten. Als zinnebeeld van de Franse Republiek is ze ook afgebeeld op Franse Ridderorden.

 • Marianne
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Tradities en symbolen

  Ze prijkt op de meeste Franse postzegels en is één van de gezichten van Frankrijk.

Eugene Poubelle

Eugene Poubelle verplichtte de Parijzenaars op 7 maart 1884 om hun afval in gesloten bakken te bewaren. Mijnheer Poubelle was préfet van de hoofdstad en eiste dat de straten in Parijs schoon waren. Deze handige bakken werden heel simpel ’poubelles’ genoemd, het woord dat nu in Frankrijk gebruik wordt voor een vuilnis-of prullenbak.

Beetje bij beetje gebruikten de grote steden deze vuilnisbakken om het ophalen van het huisvuil te vergemakkelijken.

Etienne de Silhouette

Etienne de Silhouette werd in 1759 tot minister van Financiën benoemd door Lodewijk XIV. Zijn strenge hervorming van de financiën ontstemde de Franse adel en hij werd al snel uit zijn functie verjaagd. Hij werd belachelijk gemaakt omwille van zijn kort bewind en zijn portret werd in potlood geschetst. Deze schetsen bestonden uit omtrekken en schaduwen. Dit werd al snel een trend en zo werd de naam silhouette vereeuwigd.

Abbé Pierre

Abbé Pierre werd als Henri Grouès geboren op 5 augustus 1912 in Lyon en overleed op 22 januari 2007 in Parijs. Hij was een Franse katholieke priester van de Kapucijnen en oprichter van Emmaüs beweging (seculiere organisatie die opkomt tegen uitsluiting), met inbegrip van de Abbé-Pierre stichting voor huisvesting van kansarmen en vele andere verenigingen, stichtingen en bedrijven in de sociale economie in Frankrijk.

 • Emmaüs
  Een artikel in onze rubriek > Franse samenleving > Leven en meeleven > Organisaties

  Een Franse vereniging die onder andere een aantal kringloopwinkels beheert.

Jean Moulin

Jean Moulin (1899-1943) was een belangrijk persoon in het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn grote moed staat hij vandaag de dag in Frankrijk bekend als een symbool van de verzetsbeweging.

In 1939 werd Mouln prefect van het département Eure-et-Loir. De Duitsers arresteerden hem in juni 1940 omdat hij weigerde een Duits document te ondertekenen.
In november 1940 beval het Vichy-regime alle prefecten om alle linkse burgemeesters te ontslaan. Toen Moulin dit weigerde werd hij zelf uit zijn ambt gezet. Hij vertrok en voegde zich bij het Franse verzet.

Jean Moulin werd in 1943 gearresteerd. Tijdens ondervragingen door de Gestapo gaf hij geen enkele informatie door aan de Duitsers.
Hij overleed later nabij Metz in een trein onderweg naar een concentratiekampt ten gevolge van de gruwelijke martelingen die hij moest ondergaan.

Robert de Sorbon

Robert de Sorbon (1201-1274) heeft een theologische school voor arme studenten opgericht. Deze school werd La Sorbonne gedoopt, maar werd later een universiteit. Marie Curie was in 1906 de eerste vrouwelijke docente aan de universiteit in Frankrijk.

Vandaag de dag groepeert La Sorbonne vijf universiteiten en telt ze 30.000 studenten.

Vercingetorix

Vercingetorix (ca. 82 - 46 v.Chr.), was een Gallische koning uit de Auvergne die aan het hoofd stond van de Gallische opstand tegen de Romeinen in 53 - 52 v.Chr. Zijn naam is een samenstelling van het Gallische Ver (opper), cingeto (krijger) en rix (koning) en betekent zoiets als ’de grote koning der helden’. Hij behoorde tot het machtige volk van de Arverni.

In 58 v.Chr. was Julius Caesar over de Alpen getrokken om Gallië te veroveren. Zijn campagne verliep voorspoedig, totdat Vercingetorix erin slaagde meerdere stammen te verenigen in zijn verzet tegen de Romeinen. Aanvankelijk boekte hij succes, maar een jaar na het begin van de opstand werden de Gallische troepen in 52 v.Chr. bij Alesia ingesloten. Vercingetorix moest zich na een maandenlang beleg overgeven, waarna Caesar hem meevoerde naar Rome als oorlogstrofee. Met de beslissende slag bij Alesia werd Gallië voorgoed verslagen en ingelijfd in het Romeinse Rijk.

En verder...

 • Beroemde Fransen
  In onze rubriek > Franse samenleving

  Een overzicht van al dan niet werkelijk bestaand hebbende Fransen.

 

Reacties
 

Huidige bezoekers: 82

Dit artikel staat in rubriek:
 • Leven en meeleven

  Wanneer je in Frankrijk woont, is het belangrijk op de hoogte te zijn van de Franse gewoontes en tradities. Wat wordt wel en niet van je verwacht en wat mag je van de Fransen verwachten.

  We hebben dit onderwerp verdeeld in de volgende rubrieken...

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention