Een kleine greep uit de vele Franse vindingen en hun uitvinders. Met dit artikel willen we andere Fransen, zoals Blaise Pascal of Madame Tussaud zeker niet tekort doen!
Louis Braille werd geboren op 4 januari 1809 in Coupvray (77), waar je zijn ouderlijk huis kunt bezoeken.
De kleine Louis raakte gekwetst aan zijn oog door een werktuig van zijn vader en de toen driejarige peuter verloor steeds meer en meer zijn zicht.
Hij werd opgevoed in een blindenschool waarna hij leraar werd. Hij heeft een alfabet ontwikkeld dat bestaat uit punten in reliëf. Alles samen vertegenwoordigen 63 tekens de letters, de muzieknoten en de wiskundige tekens. De tekens kunnen gelezen worden door eraan te voelen.
Het Brailleschrift is aangepast aan verschillende talen en blinden over de hele wereld eren zijn uitvinder.
Alfred Binet (1857-1911) was een Franse psycholoog, naar wie de Stanford-Binet-intelligentieschaal is genoemd. Hij werkte op het terrein van de experimentele psychologie.
Hij richtte zijn aandacht zich op ’dierlijk magnetisme’ en hypnose.
Vanaf 1894 was hij directeur van het Laboratoire de psychologie physiologique van de Sorbonne. Het was het eerste laboratorium voor experimentele psychologie in Frankrijk. In 1905 publiceerde Binet zijn intelligentietest en was daarmee de grondlegger van de intelligentietest. De Duitser Stern stelde in 1912 voor om de mentale leeftijd, de uitkomst van de test van Binet, te delen door de werkelijke leeftijd: dit is het IQ.
De Stanford-Binet-testmethode wordt nog altijd gebruikt.
Édouard Belin (1876-1963) was een Franse uitvinder die in 1907 een fototelegrafisch apparaat uitvond waarmee foto’s over grote afstanden verzonden konden worden via de telefoon of de telegraaf. Het apparaat werd de Belinograaf genoemd. Door middel van een reflecterende lichtbundel werd het bericht of afbeelding door een foto-elektrische cel ingescand, die de variërende lichtintensiteit omzet in een elektrisch signaal, dat vervolgens via een elektrische lamp in de ontvanger overgebracht werd op fotopapier, waarop een kopie van het origineel verscheen.
Een paar jaar later vond de eerste overdracht plaats van Parijs, via Lyon en Bordeaux terug naar Parijs.
Belins systeem werd zodanig verbeterd dat in 1921 een geschreven bericht via radiogolven draadloos kon versturen over de Atlantische Oceaan. Het apparaat werd in de jaren 30 op grote schaal gebruikt door Europese mediaconcerns, zodanig dat de naam Belino synoniem werd voor alle soorten fototransmissie.
Alexandre Lion was een Franse arts uit Nice, die actief was op het gebied van neonatologie en in 1891 de couveuse uitvond, die bedoeld was als de "intensive care" voor te vroeg geboren baby’s.
Zijn idee was voor een groot deel gebaseerd op een door de Nederlander Cornelius Drebbel gedane uitvinding, de zogenaamde "Athenor", een incubator voor het uitbroeden van eieren. Deze incubator bestond uit een kolengestookte kast waarin hete lucht circuleerde en welke was voorzien van een thermostaat. Bij de uitvoering van Lion werd de lucht gezuiverd door middel van een filter en constant ververst met een ventilator, terwijl de temperatuur automatisch werd geregeld door een thermostatische regeling.
Hippolyte Mège-Mouriés (1817-1880) werd geboren als Hippolyte Mège, de zoon van een onderwijzer, maar voegde later de achternaam van zijn moeder toe. Nadat hij in 1838 een baan kreeg in de centrale apotheek van het Hôtel-Dieu hospitaal in Parijs begon Mège origineel onderzoek te publiceren en patenteren in diverse deelgebieden van de industriële chemie.
Mège werkte vanaf 1862 vooral aan processen om vetten te bewerken, wat uiteindelijk in 1869 leidde tot het historisch patent dat aan de basis van margarineproductie staat. Met dit werk won Mège een prijsvraag van de Franse regering om een goed maar goedkoop botersubstituut te ontwikkelen ’voor de arbeidersklasse en, bij uitzondering, de marine’. Hij mengde een rundvetfractie met magere melk en verkreeg op die wijze een stabieler product dan traditionele boter.
Mège verkocht zijn patent in 1871 voor 60.000 Franse francs aan het Nederlandse bedrijf van Anton Jurgens, een van de pijlers onder het latere Unilever.
Pierre en Marie Curie ontdekten het verschijnsel ‘radioactiviteit’ en in 1903 ontdekten ze ook het ‘radium’. Hiervoor ontvingen ze nog datzelfde jaar de Nobelprijs voor de natuurkunde.
Marie Sklodowska, geboren op 7 november 1867 in Warschau, kreeg de naam Marie Curie door haar huwelijk met de fysicus Pierre Curie. Zij is de eerste vrouw die les gaf aan de Sorbonne en de enige die ooit twee Nobelprijzen ontvangen heeft.
Het onderzoek van het koppel Curie naar radioactiviteit heeft hen beroemd gemaakt.
In 1792 vind Nicolas Conté het potlood uit dat we nog altijd gebruiken. De grafietstift werd al eerder in het Engelse Cumberland uitgevonden, maar onenigheden tussen Frankrijk en Engeland maakten een eind aan de invoer ervan. Om een voorraad te behouden kwam de vindingrijke chemicus uit Normandië op het idee het te mengen en te laten koken met leem. Vervolgens klemde hij de verkregen stof tussen twee houten stokjes om het te beschermen.
Hij stichtte ook het Nationaal Conservatorium voor Kunst en Beroepen in Parijs. Dat is een bekende ingenieursschool die ook beschikt over een nationaal museum voor techniek, dat bekend staat om zijn buitengewone collectie van machines en automaten.
De broers Louis en Pierre Lumière vonden in 1885 de cinematograaf uit. De eerste filmprojectie vond plaats op 28 december 1895 in Parijs.
Denis Papin (1647-1712) was een Frans natuurkundige, wiskundige en uitvinder die het bekendst is vanwege zijn pionierswerk met stoomkracht. Hij is één van de grondleggers van de thermodynamica.
In Parijs presenteerde Christiaan Huygens een buskruitmotor, waarin het buskruit gecontroleerd ontplofte. Papin, met wie Huygens had samengewerkt, gebruikte het principe van deze buskruitmotor later om zijn stoommachine te verbeteren. In 1679 vond hij de snelkookpan uit. In de industrie werd het al snel een papiniaanse pot genoemd.
In 1690 vond hij de eerste zuigerstoommachine uit. Verder bouwde hij een centrifugaalpomp met rechte schoepen.
Xaviel Niel vond in 2002 de eerste (triple-play) internetbox uit, de Freebox, waarmee op het internet kan worden gesurft, honderd tv-zenders kunnen worden ontvangen en goedkoop kan worden getelefoneerd.
Charles Xavier Thomas de Colmar (1785-1870) ontwierp en patenteerde in 1820 een prototype van de arithmometer. Dit was de eerste succesvolle mechanische calculator welke kon worden gebruikt voor optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Bovendien kon hij met enige tussenbewerkingen eveneens delen. Door gebruikmaking van de principes van voorgaande calculators, werd de calculator van Colmar de betrouwbaarste calculator in zijn tijd en was hij zo’n twintig jaar lang op de markt verkrijgbaar.
De arithometer was wel erg groot en besloeg zo ongeveer een heel bureau. Thomas de Colmar was een belangrijk persoon voor de verdere ontwikkeling van de calculator tot de vroege eerste computers, bijvoorbeeld de eerste computer van Charles Babbage.
In 1855 produceerde Thomas de Colmar een arithmometer voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. Het apparaat was gemaakt in de vorm van een staande piano met een lengte van ongeveer 2 meter. Dit nieuwe, verbeterde model kon berekeningen maken met uitkomsten tot 30 cijfers.
Georges Claude (1870-1960) was een Frans ingenieur, chemicus en uitvinder. Hij vond in 1902 samen met Paul Delorme een procedé uit om lucht vloeibaar te maken en zuurstof te produceren. Om dit te exploiteren stichtte hij de firma Air Liquide, die nog steeds "Société anonyme pour l’étude et l’exploitation des procedés Georges Claude" heet.
Als bijproduct vond hij ook de neonbuis uit, en de eerste neonverlichting, waarbij een elektrische stroom werd aangesloten op een gesloten buis gevuld met neon.
De Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) wordt beschouwd als een van de uitvinders van de fotografie. Hij vond het diorama uit en in 1826 maakte hij samen met de Fransman Nicéphore Niépce de eerste succesvolle foto.
Daarna nam hij de ontwikkeling van een methode om op snellere wijze foto’s te maken ter hand en in 1837, na de dood van Niépce, vond Daguerre de daguerreotypie uit, een methode waarbij op grote schaal foto’s konden worden ontwikkeld. Het procedé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden die niet gereproduceerd konden worden. De beelden waren wel zeer gedetailleerd.
Louis Daguerre werd opgenomen in de exclusieve Orde "Pour le Mérite". Hij is een van de 72 Fransen van wie de naam op de Eiffeltoren gegrift staan.
Ok, het was Levi Strauss die de eerste broek met spijkers erin bedacht, maar de slijtvaste stof die hij ervoor gebruikte kwam uit de Zuid-Franse stad Nîmes. Die stof kwam dus "de Nîmes" (uit Nîmes), wat verbasterde tot denim.
In 1968 kende Frankrijk eenzelfde situatie als Nederland, maar wel met een andere oorzaak. En het kende een positief effect...
Huidige bezoekers: 113
Wanneer je in Frankrijk woont, is het belangrijk op de hoogte te zijn van de Franse gewoontes en tradities. Wat wordt wel en niet van je verwacht en wat mag je van de Fransen verwachten.
We hebben dit onderwerp verdeeld in de volgende rubrieken...
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...