allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerOpenbaar vervoerVlucht vertraagd of geannuleerd
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Vlucht vertraagd of geannuleerd

zondag 31 juli 2016 , door Hanjo

Meer dan 168.000 luchtreizigers die vanuit of via Frankrijk reisden liepen afgelopen zomer een vertraging op van meer dan 3 uur, of zagen hun vlucht geannuleerd of overboekt. Het zijn ergernissen waarvoor recht op een vergoeding bestaat die kan variëren van 250 tot 600 euro. Maar je moet er wel zelf om vragen...

Het vorige artikel in deze rubriek: Vliegtuig - Parijs
Beoordeling:
Bezoeken: 64
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2015 betaalden de vliegmaatschappijen wereldwijd 3 miljard euro aan schadeloosstellingen uit, maar minder dan 5% van de luchtreizigers die in Frankrijk een aanzienlijke vertraging, annulering of overboeking ondervonden maakte afgelopen zomer aanspraak op hun rechten op schadevergoeding. Deze tegenslagen, die een ​​vakantie kunnen verpesten, troffen 168.000 passagiers tussen 1 juni en 31 augustus 2015, meldt Airhelp, een bedrijf dat reizigers helpt een schadevergoeding te krijgen.

Het is noodzakelijk om de regels te kennen. Zo geeft een vertraging van drie uur op een vlucht van Parijs naar New York recht op een forfaitaire vergoeding van € 600. Voor verloren bagage is de potentiële vergoeding meer dan het dubbele:

Annulering: 250 tot 600 euro schadevergoeding

Als je vliegtuig niet vertrekt (of je wordt geweigerd in het geval van een overboeking) kun je van de luchtvaartmaatschappij een vergoeding krijgen (tenzij het een "buitengewone" omstandigheid betreft zoals een stormen, een staking of een bommelding). Het bedrag is afhankelijk van punt van vertrek en aankomst:

€ 250 voor minder dan 1500 km,
€ 400 vanaf 1500 km in de Europese Unie (EU)
€ 400 tussen 1500 en 3500 km tussen de EU en een land erbuiten (met een maatschappij uit een EU-land)
€ 600 bij meer dan 3.500 km tussen en buiten de EU-landen (EU-maatschappij).
Vertraging: compensatie voor 3 uur wachten

Als boarding wordt vertraagd met meer dan drie uur (behalve in geval van overmacht) kun je aanspraak maken op dezelfde vergoeding als voor een geannuleerde vlucht (bovenstaande tabel).
Als het gewijzigde reisschema vereist dat je een hotelkamer moet nemen, kun je verdere compensatie vragen. Wanneer de vertraging de vijf uur overschrijdt, kun je je reis annuleren en je ticket laten terugbetalen.

 • Vliegreis: compensatie bij staking
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Openbaar vervoer

  Een deel van de stewardessen en stewards van Air France is van 27 juli tot 2 augustus in staking. Kun je in zo’n geval ook om compensatie vragen?

Bagage: tot € 1.300 voor verlies

Als je bagage na de landing niet op de loopband verschijnt, moet het bedrijf je bagage naar huis of naar je vakantiebestemming sturen. Ondertussen moeten ze je van de eerste levensbehoeftes voorzien of deze vergoeden op vertoon van een kassabon (80 tot 100 euro, afhankelijk van het bedrijf).

In geval van verlies of beschadiging heb je recht op een vergoeding. Die wordt meestal afgetopt op ongeveer 1.300 euro voor een Europese maatschappij en tot 20 euro per kilo bagage voor een bedrijf uit een ander land.

En als de vergoeding wordt geweigerd...

Als het bedrijf niet binnen twee maanden reageert of jouw claim, of deze verwerpt, moet je contact opnemen met het directoraat-generaal voor de burgerluchtvaart (DGAC) van het Franse ministerie van Milieu. Je kunt kiezen tussen een online formulier of het sturen van een ​​brief. Je vindt adresgegevens in ons artikel Vliegtuig - Klachten deponeren.

 

Reacties
 

Huidige bezoekers: 69

Dit artikel staat in rubriek:
 • Openbaar vervoer

  Frankrijk is een groot land waarbij de belangrijkste activiteiten zich rond de grote steden concentreren. In die plaatsen zul je dan ook een prima openbaar vervoer vinden, maar daarbuiten moet je rekening houden met relatief lange reistijden. De dienstroosters zijn anders dan in Nederland: weinig reizigers - geen openbaar vervoer. Buiten de spitsuren is de frequentie lager (of er is zelfs nauwelijks of geen vervoer).

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention