allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerOpenbaar vervoerVliegreis: compensatie bij staking
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Vliegreis: compensatie bij staking

zondag 31 juli 2016 , door Hanjo

Een deel van de stewardessen en stewards van Air France is van 27 juli tot 2 augustus in staking. Kun je in zo’n geval ook om compensatie vragen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Taxi
Beoordeling:
Bezoeken: 59
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Stakingen worden beschouwd als buitengewone omstandigheden, kun je lezen in ons artikel Vlucht vertraagd of geannuleerd. Toch betekent dat niet dat je rechten op compensatie wegens ernstige vertraging of annulering komen te vervallen.

Wanneer jouw vlucht wordt geannuleerd of vertraagd, zijn je rechten bepaald door een Europese verordening die aangeeft dat, zelfs wanneer de maatschappij niet verantwoordelijk is voor de problemen, zij toch moeten terugbetalen of je op een andere vlucht moeten plaatsen.

Assistentie op het vliegveld

Het bedrijf moet (in ieder geval bij de incheckbalie) een document tonen waarop je rechten staan in het geval van annulering of een vertraging van meer dan twee uur.

Vanaf twee uur wachten moet de luchtvaartmaatschappij zorgen voor drankjes en iets te eten. Na vijf uur moet ze je de mogelijkheid bieden om gratis te bellen of e-mails te sturen. En moet je de nacht doorbrengen, dan moet voor onderdak en vervoer tussen de luchthaven en het hotel worden gezorgd.

Omruilen of ticket terugbetalen

Vanaf het moment dat vlucht wordt geannuleerd, kun je kiezen tussen een latere vlucht onder vergelijkbare omstandigheden (als door een wonder is er plaats...) of een verzoek tot annulering en volledige terugbetaling van je ticket. Gaat het om een tussenstop dan kun je het bedrijf vragen om aansluitend vervoer.

Waar kun je terecht als je vast komt te zitten?

De Franse consumentenorganisatie UFC-Que Choisir biedt de service Indemnit’Air aan, een dienst om passagiers te helpen de compensatie te krijgen die zij verdienen. Registratie doe je online in vijf minuten. De vereniging zal dan proberen in den minne te schikken en vraagt ter compensatie een aandeel van 25% van de ontvangen vergoeding.

Je kunt ook (op voorwaarde dat je al eerder een claim hebt ingediend bij de luchtvaartmaatschappij) een klacht indienen bij het directoraat-generaal van de burgerluchtvaart. Zie artikel Vliegtuig - Klachten deponeren.

Schadevergoeding bij staking is complex, maar niet onmogelijk

Hoewel de EU-wetgeving voorziet in compensatie van 250 tot 600 euro in aanvulling op de restitutie van de ticket bij een geannuleerde vlucht, kun je daar bijna een kruis door zetten bij een staking. De bepalingen zijn immers niet van toepassing is in het geval van buitengewone omstandigheden, waar stakingen deel van uitmaken.

Maar er zijn grijze gebieden die schadevergoeding toch mogelijk maken, stelt AirHelp, een bedrijf dat passagiers helpt om een ​​schadevergoeding van luchtvaartmaatschappijen te krijgen. Twee zaken moeten worden onderscheiden. Ofwel kan het bedrijf niet direct verantwoordelijk worden gesteld als het bijvoorbeeld gaat om een staking van luchtverkeersleiders (dus geen werknemers van de maatschappij). Ofwel kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld in het geval van een vooraf aangekondigde staking van haar personeel.

Maar je niets te verliezen en kunt alleen maar winnen. De dienst is gratis, tenzij je een vergoeding krijgt. Gezien de complexiteit van dit soort zaken kun je beter rechtstreeks contact opnemen via de telefoon (in Frankrijk: 09.75.18.32.91). Maar je kunt altijd nog kiezen voor e-mail (info@airhelp.fr) of een bericht op Twitter of Facebook.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Vliegtuig

  Frankrijk telt tientallen vliegvelden, waarvan een aantal binnenlandse vluchten bieden. Voor internationale reizen staan 8 vliegvelden ter beschikking.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 27

Dit artikel staat in rubriek:
 • Openbaar vervoer

  Frankrijk is een groot land waarbij de belangrijkste activiteiten zich rond de grote steden concentreren. In die plaatsen zul je dan ook een prima openbaar vervoer vinden, maar daarbuiten moet je rekening houden met relatief lange reistijden. De dienstroosters zijn anders dan in Nederland: weinig reizigers - geen openbaar vervoer. Buiten de spitsuren is de frequentie lager (of er is zelfs nauwelijks of geen vervoer).

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention